HTML

GrundK3rt - Közösségi Kert a Apáthy István utcában

Mi nem métázunk, és játszunk fiktív háborúkat más bandákkal, hanem csak egy veteményeskertet hozunk létre a Grund Hostel mellett... ami most elköltözik a Bókay utcába, egy sokkal nagyobb telekre! UPDATE: 2015 január - tovább költöztünk az Apáthy István utcába, egy sokkal kisebb telekre, de ez sem szegte kertészkedő kedvünket sőt új erővel és kitartással varázsolunk zöld oázist a nyóckerben!

Címkék

2015 (1) 50 km-es diéta (1) alomszék (1) AlterNatív Hatalom (1) április (1) ásó (4) beszélgetés (2) biodiverzitás (1) Biodoboz (1) bioélelmiszerek (1) bogrács (1) bontás (3) bringa (1) cica (1) csákány (2) Debrecen (1) Debrecen Bike Maffia (1) dombágyás (1) élmény (2) élmények (13) emberek (1) environmental justice (1) esemény (14) faház (1) fák (1) fa anyag (2) film (1) filmvetítés (2) fotó (4) főváros (1) fűszer (2) gettho (1) Gólya (3) gólya (2) grund (8) grundkert klub (1) gyerek (2) hasznos (1) helyi (2) homok (1) ismeretterjesztés (1) jótékonykodás (1) kapa (2) káros (1) katica (1) kecskemét (1) kék (4) kerítés (3) kert (16) kertta (1) kerttag (1) kerttagok (12) Kisközösségek Átalakulásban (1) klub (4) költözés (5) komposzt (3) komposztáló (1) könyvbemutató (1) környezeti igazságosság (1) közösségi (9) közösségi kertek (1) közösségi kertek éjszakája (1) kulcslyukkert (1) Le Sauge (1) Machu (1) magaságyás (5) magbörze (2) magnet (1) média (5) megle (1) meglepetés (3) megnyitó (3) menekültek (2) messzelátó (3) motiváció (2) munka (6) munkafolyamat (4) művészet (1) növények (6) nyár (1) nyitott (1) ökopszichológia (1) palánta (1) pályázat (2) permakultúra (1) poloska (1) programok (1) riport (1) Sub Rádió (1) szeptember (1) talaj (2) tavasz (1) ted (1) torta (2) történet (1) tudatosság (1) tünet (1) utazás (1) vajaskifliparty (1) vendégposzt (1) világjáró (1) vörösingesek (1) zugló (1) Címkefelhő

Támogatóink

 

tamogato02_grund.jpg
tamogato03_wessling.jpg
tamogato04_futureal.jpg
tamogato05_cordia.jpg
tamogato07_betafence.jpg
tamogato08_budapest.jpg
tamogato06_kalapos.jpg
tamogato09_messzelato.jpg
tamogato01_susnyas.jpg

UBISZEZON és VÁROSI KERTÉSZEK – RIPORTSOROZAT

2015.08.19. 18:51 kingha

Uborkaszezon van kánikula hullámokkal és hideg, esősen mélypontos napokkal-hetekkel a kert életében. Hírek? Sok minden történt - eláztunk a kert megnyitó ünnepségen, de jó buli kerekedett a nap végére, talán erről is készül egy fotós beszámoló a közeljövőben hiánypótlólag. 

Volt valamikor egy sikertelen kútfúrási alkalom (a kertmegnyitó buli előtt), amikor szembesültünk a ténnyel, hogy sajnos agyagos terepen leledzünk, és esélytelen a kútfúrás, de azért mégis lett vizünk, mert engedéllyel megfejhetjük a szomszédos utca tűzcsapját. 

Természetesen résztvettünk "jelentős kertész létszámmal" a KÖRFESZT-en - felállítottunk egy Grundk3rt stand-és-közösségi-sátort és a kiköltözött tagság sok érdekes programot levezényelt. Augusztus elején Berta képviselt minket a Közélet Iskolája nyári egyetemén szervezett kerekasztal beszélgetésen. És még sorolhatnám. Közben ütött a kánikula, növögettek növénykéink a serényen locsolt parcellákon és lelkiismeretesen etettük-itattuk méheinket, hogy valahogy túléljék a nagy meleget.

Hát ennyit a kerti történésekről - s ha netalántán utólérjük magunkat a közeljövőben, még további beszámolók is érkeznek, de addig is, kifaggattam Bertát a Grundkertes - mint a Városi Kertész riportsorozat újabb interjúalanyát élményeiről, benyomásairól és úgy általában a közösségi kertes életről.

......................................................................................................

Mutatkozz be:

Sziasztok, Torgyán Berta vagyok. Nyóckerületi lakos és ugyanitt is dolgozom óvodában, mint óvónő.

Mikor csatlakoztál a Grundk3rt közösséghez? A Grundkert Közösséghez 2014 tavaszán csatlakoztam, kicsivel később,amikor a tereprendezés kezdődött. Korábban a Grundnál lévő kertre figyeltem fel. Annyira új volt és meglepő és kívánatos! Szerettemvolna én is benne lenni, a részese lenni. Írtam is hogy szeretnék bekerülni. Sokáig semmi válasz nem jött! Talán félév is eltelt. Már nem is reménykedtem, amikor egyszer csak jött egy email, hogy holnap jöjjek. Na, mondom szuper, holnapra már más programom van. De lementem jelentkezni, hogy vagyok és szeretnék tag lenni, csak az időpont nem jó... Szóval így kezdődött!

Mit vetettél/ültettél ebben az évben? Ebben az évben tököt, uborkát, paradicsomot és mángoldot vetettem és palántáztam.

Hogy tudnád jellemezni a városi ember földdel/kertészkedéssel való kapcsolatát? Én inkább a magam kapcsolatát a földhöz jellemezném! Fura egy dolog, bár szeretek kézműveskedni, de a kezemet nem szeretem'bepiszkolni". Na, ez a kerttel kapcsolatban, egyáltalán nem zavar, sőt! Bár nem lettem nagy kertész, sok mindent többször kellmegmutatni, elmagyarázni nekem pl. gyomnövény nevet, de mindig ujjongással tölt el,ha egy-egy növekvő vagy megérett termést találok. Egy kicsit a teremtés részének érzem magam. Jó látni, figyelni, ahogynövekszik egy növény! Közelebb kerültem a természethez, a bőrömön érzem, tapasztalom meg az időjárást, az évszakok változását, körforgását. Szóval visszacsöppentem a teremtett világba, részévé váltam.


Ha azt mondom, hogy már az oviban barátkozni kellene a földdel/növényekkel - akkor te azt mondod, hogy ... persze és tesszük is ezt sokszor, én például a tejfölös pohárban hajtatott babot kiültettem az óvoda udvarra, a gyerekek jelével ellátva, ők locsolták minden nap, amikor kimentünk az udvarra és nézegették, hogy mennyit fejlődött. Feltétlenül már kisgyerekkorba nérdemes kialakítani a gyerekekben a természet, a növények ismeretét,szeretetét.


Milyen előnyeit látod a közösségi kertészkedésnek? 
A közösségi kertészkedésnek a közösség a legnagyobb előnye! Egymás megismerése, elfogadása és segítése, ellentétben a körülöttünk zajló haszonelvű, érdektelen "külvilággal". Jókat lehet beszélgetni,információkat cserélni, tudást, ismereteket kapni, vagy csak együtt lenni, enni, tenni-venni.

 

Mire kell inkább hangsúlyt fektetni egy közösségi kertben - inkább a kert vagy inkább a közösségi élet?Szerintem egy közösségi kertben a hangsúly a közösség alakításán van. A  kertészkedés a kiinduló közös szál a különböző korú, végzettségű, munkájú lakóhelyűegyének között. S aztán mit tudnak közösen megvalósítani, az már csak rajtuk múlik.

Mit hiányolsz a kert közösségi életéből? A kert közösségi életéből mit hiányolok? A tavalyi év lendületét, tüzét, pörgését, sok programját, az elmaradt barátokat, kertészeket nehéz elfeledni. Annyira elementáris, magával ragadó volt, hogy önkéntelenül is azt vinném tovább. És ezzel nem a mostani kertközösséget akarom leértékelni. Nem, szó sincs róla! Ebben az évben is fantasztikus dolgokat vittünk végbe! És megint a nulláról kezdve! És nagyon sokáig víz nélkül!

 

Mire költenéd a milliós lottónyereményed, így városi kertészként? Röhögni fogsz, azon morfondíroztam, hogy meg kellene venni egy üresen álló telket itt a kerületben, a közelben és akkor nem kellene folyton vándorolnunk, hanem lenne egy állandó helyünk.  De az is lehet, hogy feladnám a városi létem, és vidéken saját kertben folytatnám kicsivel nagyobb területen az önellátást.

Megváltoztatta az életedet a Grundkert közössége? Ha igen, akkor hogyan/miként? Nagyban megváltoztatta, igen! Kinyílt a szemem, a fülem, tudatosabb lettem. Komolyan veszem a szelektív hulladékgyűjtést, kacérkodom a környezetbarát tisztítószerek, illatszerek használatával. Egészségesebben próbálok étkezni. Nem érzem magam annyira kiszolgáltatottnak, és nem vagyok egyedül,látom, tapasztalom, hogy civilként, ha segítjük egymást, összefogunk, alakíthatjuk sorsunkat, környezetünket  s jövőnket.

Zárásképpen egy Grundkertes kertész sikerélményed -A fantasztikus palántáimnak is köszönhetően hetente vihetek haza újabbés újabb zsenge és vegyszermentes tököt, uborkákat.Most már zöldborsó is van! Ez sikerélmény! És a kertlogó nagybani megalkotása, ami most is a kertkapun jelzi, hogy kik vagyunk.

Szólj hozzá!

Címkék: kert élmények bontás megnyitó kerttagok

A bejegyzés trackback címe:

https://grundkert.blog.hu/api/trackback/id/tr717719316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása