HTML

GrundK3rt - Közösségi Kert a Apáthy István utcában

Mi nem métázunk, és játszunk fiktív háborúkat más bandákkal, hanem csak egy veteményeskertet hozunk létre a Grund Hostel mellett... ami most elköltözik a Bókay utcába, egy sokkal nagyobb telekre! UPDATE: 2015 január - tovább költöztünk az Apáthy István utcába, egy sokkal kisebb telekre, de ez sem szegte kertészkedő kedvünket sőt új erővel és kitartással varázsolunk zöld oázist a nyóckerben!

Címkék

2015 (1) 50 km-es diéta (1) alomszék (1) AlterNatív Hatalom (1) április (1) ásó (4) beszélgetés (2) biodiverzitás (1) Biodoboz (1) bioélelmiszerek (1) bogrács (1) bontás (3) bringa (1) cica (1) csákány (2) Debrecen (1) Debrecen Bike Maffia (1) dombágyás (1) élmény (2) élmények (13) emberek (1) environmental justice (1) esemény (14) faház (1) fák (1) fa anyag (2) film (1) filmvetítés (2) fotó (4) főváros (1) fűszer (2) gettho (1) Gólya (3) gólya (2) grund (8) grundkert klub (1) gyerek (2) hasznos (1) helyi (2) homok (1) ismeretterjesztés (1) jótékonykodás (1) kapa (2) káros (1) katica (1) kecskemét (1) kék (4) kerítés (3) kert (16) kertta (1) kerttag (1) kerttagok (12) Kisközösségek Átalakulásban (1) klub (4) költözés (5) komposzt (3) komposztáló (1) könyvbemutató (1) környezeti igazságosság (1) közösségi (9) közösségi kertek (1) közösségi kertek éjszakája (1) kulcslyukkert (1) Le Sauge (1) Machu (1) magaságyás (5) magbörze (2) magnet (1) média (5) megle (1) meglepetés (3) megnyitó (3) menekültek (2) messzelátó (3) motiváció (2) munka (6) munkafolyamat (4) művészet (1) növények (6) nyár (1) nyitott (1) ökopszichológia (1) palánta (1) pályázat (2) permakultúra (1) poloska (1) programok (1) riport (1) Sub Rádió (1) szeptember (1) talaj (2) tavasz (1) ted (1) torta (2) történet (1) tudatosság (1) tünet (1) utazás (1) vajaskifliparty (1) vendégposzt (1) világjáró (1) vörösingesek (1) zugló (1) Címkefelhő

Támogatóink

 

tamogato02_grund.jpg
tamogato03_wessling.jpg
tamogato04_futureal.jpg
tamogato05_cordia.jpg
tamogato07_betafence.jpg
tamogato08_budapest.jpg
tamogato06_kalapos.jpg
tamogato09_messzelato.jpg
tamogato01_susnyas.jpg

VÁROSI KERTÉSZEK – RIPORTSOROZAT

2015.07.20. 23:37 kingha

A sokadik Grundk3rtes újrakezdés jegyében ismerkedjünk régi és új kerttagjainkkal.

Miért? Mert fontos rámutatni arra a tényre, hogy különbözőek vagyunk, és különböző módon alakítjuk ki a parcelláinkat de az álmunk lényegét tekintve azonos - egy élhető,burjánzó, nagyon zöld, nagyon mozaikos közösségi kert, ahol mindenki megtalálja a saját kis mozaik darabkáját, kertben - közösségben egyaránt. 

Lássuk hát első kertészeinket: 

  • Mutatkozzatok be:

 M.: Hajdu Melinda vagyok, civilben orvos, mégpedig patológus, a Semmelweis Egyetemen dolgozom. Itt lakunk a közelben az Üllői út másik oldalán, gyalog 7-8 percnyire a kerttől.

G.: Auth Gábor, senior Java szakértő, mindenügyi semmitmondó informatikus, most épp szabadúszó-szerű munkakörben, de középiskolában tanultam kovácsolni és kalapácsot reszelni is.

  •  Mikor csatlakoztatok a Grundk3rtbe?

M.: Idén tavasszal jöttünk. A Grundkertről a Csíkszerda nevű kórusban hallottam, ahol énekelek, mégpedig a Messzelátó Egyesület egyik tagjától, aki szintén volt kórustag. Röviden összefoglalva annyi történt, hogy találkoztam vele a belvárosban egy tél végi szombati napon, és azt mondta, hogy másnap lesz egy kertgyűlés, ha akarunk, akkor elmehetünk. Elmentünk. Annyi még hozzátartozik a dologhoz, hogy ebben az évben jártam egy humánökológia tanfolyamra is, amely lényegében a fenntarthatóságról szól (ezt is kórustagok ajánlották), és valahogy ezzel együtt jött a kedv a kertészkedéshez és a közösségi kerthez.

G.: Tavasszal, kellett a föld a chili-paprikáknak… :) 

  • Mit vetettetek/ültettek ebben az évben?

M.: Koktélparadicsomot,borsót, zöldbabot, patisszont, uborkát, meg egy kis kaprot, lila bazsalikomot, büdöskét, borágót és körömvirágot. Emellett néhány önjelölt krumpli is kinőtt a parcellán.

G.: Három tövecske jobbára ártatlan Jolokia chili paprikát.

  • Miért használtok talajtakarást?

Részben azért, hogy ne száradjon ki annyira a talaj, és talán így jobban meg tudnak telepedni a "talajművelő állatkák” a felső rétegben.

  • Honnan inspirálódtatok?

Több kerttag is ajánlotta a talajtakarást. Ezen kívül a biokertész tanfolyamon (lásd lejjebb) is volt róla szó, és a humánökológia tanfolyam kapcsán is szó esett a mulcsos kertművelésről. Persze már volt, hogy elbizonytalanodtam, mert a családtagjaim (akiknek azért sokkal több kerti tapasztalatuk van, és régóta van veteményeskertjük) nagyon csóválták a fejüket, hogy hát így hogy fogok kapálni... 

  • Mire használjátok a borágót?

A kiskertész tanfolyamon hallottam, hogy borágót érdemes a paradicsom mellé ültetni, és hogy szeretik a méhek, jó méhlegelő. Azt is olvastam, hogy a virága ehető.

  • Milyen fajta paradicsomot ültettetek?

Koktélparadicsom mind, elvileg olyan, ami a balkonon is megterem. Mi neveltük a palántákat. Mikor elvetettük a magot, még nem tudtuk, hogy lesz-e parcellánk, és úgy gondoltuk, hogy jobb, ha balkonon is nevelhető paradicsomot ültetünk. Azóta persze rájöttünk, hogy harminc növényt lehetetlen a miniatűr erkélyen tartani, és különben is, jobb nekik a kertben.

  • Milyen előzetes “kertészkedős” tapasztalattal rendelkeztek?

M.: Nekem nincsenek nagyon kertészkedős tapasztalataim (a szoba- és az erkélynövényeken kívül), pedig a szüleim házában volt veteményes, csak valahogy nem folytam bele a kertészkedésbe. Az interneten nagyon sok információ elérhető, emellett részt vettem egy gyorstalpaló egynapos biokertész tanfolyamon, vettem egy-két könyvet, és a kerttagoktól is lehet tanácsot kérni.

G.: Kilométer hosszú kukorica földek rémlenek fel rémült lelki szemeim előtt, ahol heteken át minden hétvégén volt valami vetni, kapálni vagy törni való a lehető legnagyobb melegekben… hm… tulajdonképpen lehet, hogy barkácsolni jobban szeretek, mint kertészkedni. :)

  • Milyen kerti - közösségi munkákba vettetek eddig részt?

M.: Gazoltam az elárvult parcellákon, részt vettem a szerszámoskamra előtti terület felásásában és segítettem Gábornak. A kert ünnepélyes felavatásán is ott voltunk, mikor kijelöltük a parcellákat.

G.: Hm… időrendileg a parcellák kijelölése kis kavicsokkal, aztán gazolás, rendezkedés, a faház alatti föld felásása és  eltalicskázása, majd a faház összeszerelésében is volt valamennyi munkám; utána a Gólya pincéből a cuccok fel- majd elköltöztetése a kertbe, aztán a budi szerkezetkészre éptésében segédkeztem, végül egy aprócska részvétel az egyik magaságyásban, illetve most legutóbb a komposztáló keret.

  •  Miért fontos a kert – számotokra?

M.: Egy kis lépés ahhoz, hogy itt a közelben termett, finom és vegyszermentes zöldséget együnk – még akkor is, ha a parcelláról nem fogunk tömegtermelni, hanem csak csemegézni. És persze jól esik kimenni locsolni és nézegetni a növényeket (mindig van újdonság: valami kikelt, kivirágzott, megjelentek a termések!), olyan, mintha „a telek”-re mennénk, nyugalom van és szabadság. Azon is újra és újra meglepődöm, hogy milyen hihetetlenül életerősek tudnak lenni a növények.

G.: Van egy “megyünk a telekre” érzésem, ahol lehet egy kicsit üldögélni, nézelődni, lazítani, beszélgetni, tenni-venni, esetleg növényekkel foglalkozni. 

  • Miért fontos a közösség számotokra?

M.: Mikor csatlakoztunk a Grundk3rthez, akkor elsősorban a kertészkedés gondolata vezérelt. Sőt, egy kicsit meg is ijedtem attól, hogy mi lesz majd, mert hát a költözködés nehéz feladatokat állított a közösség elé. Lassanként viszont kezdjük megismerni a kerttagokat, és eddig mindenkiről úgy éreztem, hogy befogadóan viszonyulnak hozzánk.

G.: Hasznos dolog - ha nem is a közvetlen, de a közvetett szomszédság megismerése, mindig érdekes dolog más embereket megismerni, akikkel egy közös hobbi vagy “ügy” köt össze.

  • Meg tudod fogalmazni mit is jelent neked/nektek a földdel való kapcsolat?

M.: Jó érzés a földdel és a növényekkel foglalatoskodni, lehet, hogy ez hasonló, mint a homokozás a gyerekek számára :) A paradicsom igazi sikerélményt jelentett: a magok többsége kikelt, aztán napról napra nőttek, a kertben meg sorra hozzák a bogyókat. (A jégesőbe és a szélviharban is hősiesen állták a sarat.) Már nagyon várom, hogy megkóstoljam a termést! Rá kellett jönnöm arra is, hogy mennyi mindent nem tudok, amit most tanulok: pl. melyik növénynek milyen a levele, mit mikor és hogyan lehet ültetni, melyik gyomot szeretik a fekete levéltetvek (azt hiszem, a libatopot – és sajnos a borágót is), és hogy milyen a katicalárva.

G.: Ilyenkor kicsit előtör az ősök vére, mindig volt és most is van valamennyi föld a család tulajdonában, amit persze művelni kell, de szerencsére 200 km távolság megvéd a hirtelen felindulásból elkövetett kukorica kapálástól. De ez a kis földdarab még egészen kényelmes… :)

  • Egy rövid történet a “kerti” életetekből: 

M.: [1.] Egyik délután Gábor mondta, hogy majd menjek ki a kertbe, fogok találni újdonságot a parcellán. Előtte nem sokkal vetettünk mindenfélét, és jó kiadós eső is esett (meg persze egy kis jég). Eléggé szkeptikus voltam, hiszen előző nap délelőtt is voltam a kertben, és nem láttam semmi különöset. De mégis: ott zöldelltek a kis zöld levelek, ahova a patisszont elvetettük, holott egy nappal korábban még hírük-hamvuk se volt. [2.] Mindig örülök, ha ismerősökkel találkozom az utcán, sőt, ez egész gyakran előfordul, még ebben a nagy városban is. Egyik reggel éppen munkába bandukoltam az Üllői úton – zombi üzemmódban, gondolatokba merülve - mikor két kicsi kutya jött velem szembe: egy barna és egy fekete. Aztán ugyanazzal a lendülettel tovább is mentek, én meg rájöttem, hogy ők is ismerősök: a kutyák a Grundk3rtből.

G.: A kert óta van egyfajta kettős érzésem… ugyanis a kert miatt jó lenne a gyakori eső, de ha esik, akkor nem szeretek biciklizni, ám legalább mindig van valami öröm a bánatban, ha esik, ha fúj, ha süt.

 

Folyt. köv. - 

Szólj hozzá!

Címkék: munka motiváció élmények kerttagok

A bejegyzés trackback címe:

https://grundkert.blog.hu/api/trackback/id/tr747643156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása