HTML

GrundK3rt - Közösségi Kert a Apáthy István utcában

Mi nem métázunk, és játszunk fiktív háborúkat más bandákkal, hanem csak egy veteményeskertet hozunk létre a Grund Hostel mellett... ami most elköltözik a Bókay utcába, egy sokkal nagyobb telekre! UPDATE: 2015 január - tovább költöztünk az Apáthy István utcába, egy sokkal kisebb telekre, de ez sem szegte kertészkedő kedvünket sőt új erővel és kitartással varázsolunk zöld oázist a nyóckerben!

Címkék

2015 (1) 50 km-es diéta (1) alomszék (1) AlterNatív Hatalom (1) április (1) ásó (4) beszélgetés (2) biodiverzitás (1) Biodoboz (1) bioélelmiszerek (1) bogrács (1) bontás (3) bringa (1) cica (1) csákány (2) Debrecen (1) Debrecen Bike Maffia (1) dombágyás (1) élmény (2) élmények (13) emberek (1) environmental justice (1) esemény (14) faház (1) fák (1) fa anyag (2) film (1) filmvetítés (2) fotó (4) főváros (1) fűszer (2) gettho (1) gólya (2) Gólya (3) grund (8) grundkert klub (1) gyerek (2) hasznos (1) helyi (2) homok (1) ismeretterjesztés (1) jótékonykodás (1) kapa (2) káros (1) katica (1) kecskemét (1) kék (4) kerítés (3) kert (16) kertta (1) kerttag (1) kerttagok (12) Kisközösségek Átalakulásban (1) klub (4) költözés (5) komposzt (3) komposztáló (1) könyvbemutató (1) környezeti igazságosság (1) közösségi (9) közösségi kertek (1) közösségi kertek éjszakája (1) kulcslyukkert (1) Le Sauge (1) Machu (1) magaságyás (5) magbörze (2) magnet (1) média (5) megle (1) meglepetés (3) megnyitó (3) menekültek (2) messzelátó (3) motiváció (2) munka (6) munkafolyamat (4) művészet (1) növények (6) nyár (1) nyitott (1) ökopszichológia (1) palánta (1) pályázat (2) permakultúra (1) poloska (1) programok (1) riport (1) Sub Rádió (1) szeptember (1) talaj (2) tavasz (1) ted (1) torta (2) történet (1) tudatosság (1) tünet (1) utazás (1) vajaskifliparty (1) vendégposzt (1) világjáró (1) vörösingesek (1) zugló (1) Címkefelhő

Támogatóink

 

tamogato02_grund.jpg
tamogato03_wessling.jpg
tamogato04_futureal.jpg
tamogato05_cordia.jpg
tamogato07_betafence.jpg
tamogato08_budapest.jpg
tamogato06_kalapos.jpg
tamogato09_messzelato.jpg
tamogato01_susnyas.jpg

Magaságyás és alomszék

2015.07.12. 22:29 kingha

  Magad Uram, ha szolgád nincsen! tartja a mondás, és sajnos sok esetben nem tudok minden építő-szépítő időpontban a kertben munka-dokumentálni, ezért sztahanosvista munkabeszámolókat iratok a kerttagokkal.

   Íme az első remek hangvételű, sok képpel fűszerezett munkás esszé Tóth-Mátyus Réka és Tóth Attila Dávid jóvoltából. 

Hogyan készítsünk álom-széket és magaságyás vázat 

  - „Hát kezdődjön a munka” – mondtam volna, ahogy megérkeztem a kertbe, ám itt már javában dolgoztak a szorgos kezek. Gibbon vezetésével az alomszék (vagy ahogy a kerttársak találóan elnevezték „Álomszék”) azaz a komposzt Wc-nk épült- szépült: ülőke, oldalfal, tető véglegesítése – Nagyon Nagyi és Berta lelkes közreműködésével. Nem volt egyszerű, de szerencsére Pali bácsi olyan jól megalapozta a dolgokat (nem hiába a szakértelem), hogy nem volt semmi probléma: a vízszintes vízszintes volt, a függőleges függőleges - én, mint házi lakásfelújító TUDOM, hogy egy ajtó beállításánál ez mekkora problémát tud okozni :).

  Egy szó, mint száz, az a kép fogadott a kertben, hogy serényen folyik a munka. Én sok lelkesedéssel, de annál kevesebb gyakorlattal vágtam bele a magaságyás elkészítésébe. Le kell szögeznem, hogy az első magaságyás, amit elkészítettünk végül, és tulajdonképpen egy kísérleti darab, lehet, hogy a többi magaságyást más technológiával készítjük el, megvizsgálva egy csomó olyan fontos dolgot, mint hogy mennyire lett tartós a minta darab, mennyire használható, illetve folyamatosan figyelembe kell vennünk, hogy milyen és mennyi anyag áll a rendelkezésünkre.

 A prototípus az alábbi elvek alapján készült:

  • *kb 50-60 cm magas legyen, ne kelljen mélyre hajolni a használójának - elvégre ezért magaságyás könnyen elérhető legyen minden pontja (Ne kelljen „pipiskedni” a közepéig)
  • *minél több meglévő alapanyagot használjunk fel a fenntarthatóság jegyében
  • *és ne utolsósorban kivitelezhető legyen, továbbá legyen stabil, ne folyjon ki alul a föld… stb.

  Ezen elvek mentén természetesen kompromisszumokat kellett kötnünk, de az ötletek folyamatosan jöttek munka közben – olyan volt, mint egy jó „brainstorming” mindenki hozzátett egy kicsit.

  Az elméleti rész kivesézve – térjünk vissza a valóságba: Ott álltunk egy halom deszka, facsavar, szög és miegymás fölött, hogy most már legyen valami – LEGALÁBB EGY VALAMI. 

  Alapanyagunk volt: szinte korlátlan mennyiségű raklap, köszönet érte az adományozóknak, korlátozott mennyiségű 5 méter hosszúságú deszka. Mértünk – számoltunk, majd felmértük a terület adottságait (hová mennyi magaságyás fér el, hiszen a rendes parcellák helyei már adottak voltak, és az sem hátrány, ha lehet azért köztük közlekedeni).

 Így lett az első magaságyásunk végül 1 m ­* 2,5 m területű : az 5 m-es deszkákat félbevágtuk, így meglett a magaságyás hosszabbik oldala – első nekifutásra ennyi fért bele a délutánba.

Hétvégén folytattuk, hozzáfacsavaroztuk a sarokoszlopokhoz, majd a két oldalt felállítva az előzőleg szétbontott raklapok 1 m-es léceiből a rövidebbik oldal is elkészült. Így létrejött egy alul - felül lyukas doboz. Ezt a végleges helyére vittük – és már kész is volt az első magaságyás váza.

Már csak fel kell tölteni: Geotextil kerüljön az aljába, meg egy vastagabb réteg gombakomposzt a jobb termés végett, és persze termőföld, termőföld és termőföld – de ezek már kerttechnikai dolgok, meghagytuk a hozzá jobban értő kerttársaknak. A lényeg a váz, ami végre elkészült!

A következőt már megpróbáljuk színtisztán újrahasznosított raklapokból összerakni - meglátjuk, hogy sikerül.

Szeretném megköszönni mindazoknak a kerrtársaknak, akik így vagy úgy, de segítettek a kivitelezésben, átlendítettek a mélypontokon: Pindinek és Kornélnak a kitartásért, Bertának a zsíros kenyérért, az Alomszék brigádjának: Gibbonnak, Pali bácsinak és Nagyon Nagyinak, valamint Czabán Rékának, hogy koordinálta az eseményeket.

A folytatás következik ... 

Szólj hozzá!

Címkék: kert munkafolyamat magaságyás alomszék

A bejegyzés trackback címe:

https://grundkert.blog.hu/api/trackback/id/tr497620830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása