HTML

GrundK3rt - Közösségi Kert a Apáthy István utcában

Mi nem métázunk, és játszunk fiktív háborúkat más bandákkal, hanem csak egy veteményeskertet hozunk létre a Grund Hostel mellett... ami most elköltözik a Bókay utcába, egy sokkal nagyobb telekre! UPDATE: 2015 január - tovább költöztünk az Apáthy István utcába, egy sokkal kisebb telekre, de ez sem szegte kertészkedő kedvünket sőt új erővel és kitartással varázsolunk zöld oázist a nyóckerben!

Támogatóink

 

tamogato02_grund.jpg
tamogato03_wessling.jpg
tamogato04_futureal.jpg
tamogato05_cordia.jpg
tamogato07_betafence.jpg
tamogato08_budapest.jpg
tamogato06_kalapos.jpg
tamogato09_messzelato.jpg
tamogato01_susnyas.jpg

Grundtvig projekt - Helsinki beszámoló

2015.08.29. 12:31 kingha

Helsinki avagy Muminok Kääntöpöytäban

Kling Feri írása - 

2013 októberében a New Flavours of Your Life című Grundtvig projekt keretében Helsinkibe látogattunk, hogy első ízben találkozzunk a többi résztvevővel, és megnézzük, mivel foglalkozik finn partnerünk, a Dodo Organization.

Nagy izgalommal vágtam neki ennek az utazásnak. A Grundkert életében komoly változások voltak finnországi utazásunk idején, és én egyre elkötelezettebb lettem a közösségi kertek ügye iránt. Élőben viszont nemigen láttam a saját kertünkön kívül mást. Meg a Leonardó Kertet még, persze, de az is csak kétsaroknyira volt a Grundkerttől, és nem héthatáron túl. Elsődleges célom tehát az volt, hogy minél több helyi közösségi kertet megnézhessek, és az ott látottakból amit lehet, itthon hasznosítsunk a saját kertünkben.

Emellett kissé zavart még a gyenge angoltudásom. Nem tudtam felmérni, mennyit fogok érteni a programból. Szerencsére, ezzel nem voltak komoly gondok. Mint kiderült, az egymás megértésének szándéka és célja képes legyőzni a nyelvi korlátokat.

A dodósok nagyon profin rakták össze a programot. Voltak beszélgetések, előadások, kézműves programok, közös főzés, városnézés, kert-látogatás... le a kalappal! Néha kicsit rohanós volt ugyan, de hát tanulni mentünk, inkább legyen tartalmas, mint unalmas!

A kertekkel kapcsolatban nagy meglepetések értek. Nálunk, ugye, a közösségi kert még egy új csoda, bár egyre több van, szerencsére. Így tehát a közösségi kert az közösségi kert. Elsősorban kihasználatlan zöldterületeken, vagy üres építési telkeken jelenik meg. Minél több, minél rendezettebb parcellával, csinos utacskákkal, tűzrakóhellyel, mint egy sokszemélyes hétvégi telek. Helsinkiben pedig -bár voltak hasonlók is- elsősorban indusztriális területeken jártunk. Elhagyott gyárudvaron, valamikori vágóhídon, vasúti rendezőpályaudvaron, és a legtöbb helyen valami underground, civil terepről volt szó, ahol van persze kert is. Az már úgy benne van a kultúrában, de nem az a fő hangsúly, hanem része valami másnak. Ekkor éreztem rá a közösségi tér fontosságára. Megértettem, hogy kertészkedni ugyan a legkényelmesebb egy rendezett kertben, de ha minden a kertészkedésnek megfelelően van berendezve, akkor kevés hely marad a kreativitásnak, programoknak, közösségi életnek. Remélem, ez a megértésem tükröződik valamelyest a Grundkerten is :-).

De hogy elmeséljem, mi is az a címben említett Kääntöpöytä... gondolom, többen is kíváncsiak vagytok: Szóval, az úgy volt, hogy a Finn Vasúttársaságnak volt egy régi, használaton kívüli rendezőpályaudvara. Olyan szép, békebeli. Ahol még volt egy mozdonyfordító is. Mert régen, ugye, a mozdonyok nem úgy mentek, hogy erre is meg arra is, hanem az eleje fele mentek, a hátulja fele meg tolattak. Hogy menni lehessen vele, meg kellett fordítani. Ezt úgy oldották meg, hogy csináltak egy irdatlan nagy korongot, a közepén egy sínpárral, körülötte meg minden irányban sínek futottak. A mozdony ráállt a korongra, és a megfelelő irányba fordították, majd legurult a kívánt sínpárra. Ez a megoldás már kissé elavult, másnak nem használnák, mint ipari műemléknek. Erre mit csinált a Finn Vasút? Na mit? Odaadta a civileknek, hogy nekik majd jó lesz. (Pedig nem is norvégok, hanem finnek, a norvég civilek egy másik történet...)

A helyi civilek pedig birtokba vették a területet, részben felújították, a kocsiszíneket átalakították, berendezték, a mozdonyfordítóra pedig építettek polikarbonátból egy melegházat, köré, a kibetonozott fordítóárokba pedig magas ágyásokat. Kész is a közösségi kert.

Egyébként több helyen is láttunk olyat, hogy betonra építettek kertet. Zsákokba, vagy faládákba raktak földet, és abban gazdálkodnak.

Hadd mutassak meg két dolgot, amit Kääntöpöytäból lestem el ... Az első és eredeti Grundkertben még nem voltak magas ágyások. 2013 őszén költöztünk ki onnan. Tavaly, a Grundkert 2.0-ban kicsit még máshogy néztek ki, viszont ... 

Ilyen lett egy magas ágyás a Grundk3rtben. 

kling3.jpg

 És így néznek ki  Kääntöpöytäban.

13476398093_ddfbb58f1d_o.jpg

Maria büszkén mutatja a komposzttoalettjük ajtajában állva az Arany Vasvilla Díjat, amit erre a rendkívül hasznos létesítményre kaptak. 

kling4.jpg

Hopp, mi ez? Már csak egy arany vasvilla hiányzik a Grundk3rtből.

kling2.jpg

Ez pedig a bónusz. Ha elolvassátok, mi van az épület üvegére írva a hölgykoszorú feje felett.

kling1.jpg

 

Igen,  Kääntöpöytäban van a Helsinki Petanqueszövetség központja is, fedett pályákkal az épületben.

Szóval, bevallom, a Helsinkiben tett látogatás óta lobbizom annyira, hogy legyen a Grundkertnek is petanqueja. Épp két hete, hogy vettünk egy készletet :-).

Persze, ezek csak kiragadott példák, a teljesség igénye nélkül. Azt hiszem, a tárgyi dolgoknál sokkal fontosabb az a hozzáállás, amit Helsinkiben érzékeltem a közösségi kertekkel kapcsolatban. Hogy igen, nagyszerű dolog a közös kertészkedés, de nem kell tőle hasra esni magunk előtt, hogy mi a városban kertészkedünk. Ha ez megmarad belterjes, kiváltságosoknak szóló hobbinak, akkor pár év múlva, ha lecseng a jelenség divatja, el is múlik, ahogy jött. Arra kell inkább törekednünk, hogy erős közösségeket hozzunk létre, amik fenn tudnak tartani akár kerteket is. Ha lesznek civil közösségek, lesznek kertek is. De ha a kertekben nem alakul ki valódi közösség,  azzal megint elveszítünk egy kiváló lehetőséget a civil társadalom fejlődésére.

Szólj hozzá!

Címkék: fotó utazás pályázat élmények közösségi magaságyás messzelátó

Grundtvig program helyzetjelentés: Mersin, Törökország

2015.08.19. 20:01 messzelatoegyesulet

A Messzelátó Grundtvig programjának újabb állomásaként sok kert-tagunk Törökországba látogatott 2015 áprilisában. A Messzelátóval karöltve a magyar csapat Mersin városában főzött gyümölcsből szappant, készített házi gözlemét és ismerkedett a török fűszerek varázslatos világával...

fozocske.JPG

articsokaval.jpg

Itt érkeznek a tapasztalatok, élmények, tanulságok:

“Izgatottan készültem, hiszen ilyen messzire még sosem sodort az élet, és tudtam Törökországhoz nem lehet semlegesen hozzáállni, vagy megszereti az ember lánya vagy nem. Ahogy leszálltunk Isztambulban, tudtam, nem lesz szerelem első látásra, de adnom kell egy esélyt a helynek, hiszen Nyugat és Kelet találkozásának kapujában állok.

És láss csodát, már második nap nem tűnt furcsának a nők bebugyoláltsága, talán csak magamat éreztem néha  “meztelennek”,  hiába  készültem  megfelelő  ruházattal.  Bár  a  török  nyelvi  gyorstalpalón  nem  sok ragadt  rám  a  köszönöm,  értem  –  igen  én  nem‐en  túl,  elsősorban  megfigyelni  szerettem  volna  ezt  a számomra  idegen  világot.  Első  ütős  élményem  (vagy  élményünk)  gasztronómiai  volt:  kínzóan  “európai jellegű ebédek és vacsorák” várta ránk mindennap, de szerencsére a reggelik visszaadták a helyi ízeket és keleti hangulatot.

Megható volt a helyiek által szervezett és közösen elkészített ebéd minden mozzanata, amit nemcsak egy “főző”  workshop  jellegű  programmal  kötöttek  össze,  hanem  egyúttal  betekinthetünk  az  igazi  török háziasszonyok  mindennapi  szürkének  nem  mondható  közösségi  életébe  is.  Nemcsak  a  kiskert “növényesítése”  hozta  közelebb  a résztvevő  helyi  és  külföldi  hölgyeket,  hanem  a  mindennapi munkájuk megannyi  eredménye  –  félelmetes  minőségű  hímzések,  festmények,  ékszerek  és  csodás  ízű,  végtelenül egyszerű ételeik. Talán ezen a ponton határoztam el, hogy egy ideig nem eszem többet húst (feltételezem, hogy a kisbuszból látott helyi hentes üzletek is mélyen beleégtek a tudatalattimba). 

dscf8259.JPG

A  számunkra  összeállított  programban  élménydúsra  és  kifejezetten  fárasztóra  sikeredett.  A  két  napra szervezett  project  beszámolókon  megtapasztaltam  mennyire  erős  hatással  volt  a  MESSZELÁTÓ tevékenysége minden projektben részvevő ország programjára – például sikeresen megszervezett Étterem Napok, és a már hungarikumnak is nevezhető “kikelős‐képeslap” készítő közösségi képzések. A Grundk3rtes helyzetjelentésünk  úgy  értékeltem  megfelelően színesre sikerült,  amit  még  megfejeltünk  egy  nagy  adag kézzel festett mézeskaláccsal is. Jó érzés volt ilyen nagyszerű csapattal képviselni Magyarországot. A török partner  által  elképzelt  és  levezényelt  programban  viszont  fájóan  sok  volt  az  utazás,  és  az  indokolatlan éttermi fényűzés. Kérdésemre, hogy miért nem helyi hangulatú vacsorákkal‐ebédekkel kedveskednek, csak annyi  volt  a  válasz,  nem  mindenki  szereti  a  török  konyhát  és  könnyen  mellé  lehet  fogni.  Végülis elfogadhatónak tűnt az indoklás, ezért hát a két körös esti bazározás után megvacsoráztunk egy helyi vega étterembe, ami megható élmény marad, hogy a késő éjszakai baklaváról ne is nyilatkozzak, mert másnap délután még egyszer repetáztunk, bár én sosem voltam baklava rajongó.

A programok közül a legmegdöbbentőbb számomra a szappanfőzős foglalkozás marad, amit nagyon sokan élveztek, hiszen erősen a kézműves foglalkozások irányába lőttek be, és szépen kitöltötte a délutánt, sok édes süteménnyel és fotózkodással egybekötve – ám alapjában véve csak egy márkásabb glicerines alapú török szappan olvasztásáról és modellezéséről szólt. Persze mindenki nagyon élvezte, én meg csak ámultam és bámultam a “bio” natúr festéken, amit a szappan gyümölcsök festésére használtak.

A  török  kertekre  visszatérve  sok  zöldbe  borult  helyszínt  látogattunk  meg  –  belvárosi  fűszerkertet, kiviültetvényes domboldalt, valamint egy “megkóstolható” narancsligetet és egyéb kísérleti területeket egy helyi  gyümölcsnemesítő  kutató  intézetben, sőt  egy  igen magasan fekvő mandula  ültetvényt  is,  ahol  újra indokolatlanul sok  házi  gyártású süteményt  kóstolhattunk  meg.  Számomra  (és  itt  megszólalt  a  rovarász énem) ezek a helyszínek igazi pajzstetű paradicsomoknak bizonyultak, hiszen sok olyan fajjal találkozhattam amiket  odahaza  csak  import  növényekről  ismerünk,  vagy  esetleg  mint  inváziós  behurcolt,  városi  klímát kedvelő fajokat. 

ceroplastes_valamelyik.jpg

Összességében  véve  nagyon  sok  apró  megvilágosodásom  és  “aha”  élményem  volt  Törökországban.  A repülőből nézve megértettem, hogy a legjobb  termőföldet, akkor veszítjük el amikor nincs éppen bevetve, mert  úgy  sodorja  a  szél  szanaszét,  mint  Szaharában  a  homokot.  Fájdalmas  és  megdöbbentő  volt  ezt megfigyelni  a  magasból.  Ami  még  nagyon  fájt,  a  fóliasátrakban  dolgozó  emberek  helyzete,  és  bár  csak biológiai védekezést alkalmaznak ezen a vidéken, mégis ott a sok tengerbe kerülő műanyag mezőgazdasági hulladék,  a  silány  minőségű  fóliasátrak  darabjai  és  a  kék  kötöző  zsinórok  (viszont  erre  volt  már  egy egészen  jó  megoldás  –  remélem  sikerrel  járnak,  és  megszabadul  a  tenger  ettől  a  csupán  cseppnyinek mondható műanyag terheléstől.) Az egyszerű és mégis igényes, főképpen vegetáriánus konyha pedig újra megnyitotta bennem az “így is lehet élni” lendületét és igyekszem az elkövetkezendő mindennapjaimban ehhez tartani magam.” (beszámoló: Fetykó Kingha, képek: Sojnóczki Annamária)

dscf8277.JPG

 “Jó volt látni, hogy a litván, lett és török egyesületeket is megihlette a magyarok és finnek által korábban bemutatott Restaurant Day ötlete (ami a Messzelátónál is rendszeresen szokott lenni, gyertek majd enni!). De láttunk jó példákat mi is a többiektől: a lettek főzőtanfolyamot indítottak rászorulók számára (ahol többek közt a krumpli és a sütőtök száz elkészítési módját lehet elsajátítani); a litvánok gondosan megtervezték, hogyan lehet legjobban hasznosítani egy első pillantásra nem is olyan nagynak tűnő kertládát; a törökök közösségi kertet hoztak létre az oktatóközpontban, még ha csak kicsit is; a finnek pedig főleg közös főzős programokkal népszerűsítik az egészséges táplálkozást. Kaptunk kóstolót csipkelekvárból és finn mentás csokiból, a magyar csapat által kivitt mézeskalács-készletek (amik kifogyhatatlannak tűntek) pedig mindenhol sikert aratott.)

(Részlet Lipka Borbála beszámolójából, amelyet itt olvashatsz: http://utonesutfelen.blogspot.hu/2015/04/mersinben-zoldultunk.html)

Képes beszámolónk itt

További Információk a Grundtvig Tanulási Kapcsolatok programról: http://messzelato.hu/grundtvig

 

Szólj hozzá!

UBISZEZON és VÁROSI KERTÉSZEK – RIPORTSOROZAT

2015.08.19. 18:51 kingha

Uborkaszezon van kánikula hullámokkal és hideg, esősen mélypontos napokkal-hetekkel a kert életében. Hírek? Sok minden történt - eláztunk a kert megnyitó ünnepségen, de jó buli kerekedett a nap végére, talán erről is készül egy fotós beszámoló a közeljövőben hiánypótlólag. 

Volt valamikor egy sikertelen kútfúrási alkalom (a kertmegnyitó buli előtt), amikor szembesültünk a ténnyel, hogy sajnos agyagos terepen leledzünk, és esélytelen a kútfúrás, de azért mégis lett vizünk, mert engedéllyel megfejhetjük a szomszédos utca tűzcsapját. 

Természetesen résztvettünk "jelentős kertész létszámmal" a KÖRFESZT-en - felállítottunk egy Grundk3rt stand-és-közösségi-sátort és a kiköltözött tagság sok érdekes programot levezényelt. Augusztus elején Berta képviselt minket a Közélet Iskolája nyári egyetemén szervezett kerekasztal beszélgetésen. És még sorolhatnám. Közben ütött a kánikula, növögettek növénykéink a serényen locsolt parcellákon és lelkiismeretesen etettük-itattuk méheinket, hogy valahogy túléljék a nagy meleget.

Hát ennyit a kerti történésekről - s ha netalántán utólérjük magunkat a közeljövőben, még további beszámolók is érkeznek, de addig is, kifaggattam Bertát a Grundkertes - mint a Városi Kertész riportsorozat újabb interjúalanyát élményeiről, benyomásairól és úgy általában a közösségi kertes életről.

......................................................................................................

Mutatkozz be:

Sziasztok, Torgyán Berta vagyok. Nyóckerületi lakos és ugyanitt is dolgozom óvodában, mint óvónő.

Mikor csatlakoztál a Grundk3rt közösséghez? A Grundkert Közösséghez 2014 tavaszán csatlakoztam, kicsivel később,amikor a tereprendezés kezdődött. Korábban a Grundnál lévő kertre figyeltem fel. Annyira új volt és meglepő és kívánatos! Szerettemvolna én is benne lenni, a részese lenni. Írtam is hogy szeretnék bekerülni. Sokáig semmi válasz nem jött! Talán félév is eltelt. Már nem is reménykedtem, amikor egyszer csak jött egy email, hogy holnap jöjjek. Na, mondom szuper, holnapra már más programom van. De lementem jelentkezni, hogy vagyok és szeretnék tag lenni, csak az időpont nem jó... Szóval így kezdődött!

Mit vetettél/ültettél ebben az évben? Ebben az évben tököt, uborkát, paradicsomot és mángoldot vetettem és palántáztam.

Hogy tudnád jellemezni a városi ember földdel/kertészkedéssel való kapcsolatát? Én inkább a magam kapcsolatát a földhöz jellemezném! Fura egy dolog, bár szeretek kézműveskedni, de a kezemet nem szeretem'bepiszkolni". Na, ez a kerttel kapcsolatban, egyáltalán nem zavar, sőt! Bár nem lettem nagy kertész, sok mindent többször kellmegmutatni, elmagyarázni nekem pl. gyomnövény nevet, de mindig ujjongással tölt el,ha egy-egy növekvő vagy megérett termést találok. Egy kicsit a teremtés részének érzem magam. Jó látni, figyelni, ahogynövekszik egy növény! Közelebb kerültem a természethez, a bőrömön érzem, tapasztalom meg az időjárást, az évszakok változását, körforgását. Szóval visszacsöppentem a teremtett világba, részévé váltam.


Ha azt mondom, hogy már az oviban barátkozni kellene a földdel/növényekkel - akkor te azt mondod, hogy ... persze és tesszük is ezt sokszor, én például a tejfölös pohárban hajtatott babot kiültettem az óvoda udvarra, a gyerekek jelével ellátva, ők locsolták minden nap, amikor kimentünk az udvarra és nézegették, hogy mennyit fejlődött. Feltétlenül már kisgyerekkorba nérdemes kialakítani a gyerekekben a természet, a növények ismeretét,szeretetét.


Milyen előnyeit látod a közösségi kertészkedésnek? 
A közösségi kertészkedésnek a közösség a legnagyobb előnye! Egymás megismerése, elfogadása és segítése, ellentétben a körülöttünk zajló haszonelvű, érdektelen "külvilággal". Jókat lehet beszélgetni,információkat cserélni, tudást, ismereteket kapni, vagy csak együtt lenni, enni, tenni-venni.

 

Mire kell inkább hangsúlyt fektetni egy közösségi kertben - inkább a kert vagy inkább a közösségi élet?Szerintem egy közösségi kertben a hangsúly a közösség alakításán van. A  kertészkedés a kiinduló közös szál a különböző korú, végzettségű, munkájú lakóhelyűegyének között. S aztán mit tudnak közösen megvalósítani, az már csak rajtuk múlik.

Mit hiányolsz a kert közösségi életéből? A kert közösségi életéből mit hiányolok? A tavalyi év lendületét, tüzét, pörgését, sok programját, az elmaradt barátokat, kertészeket nehéz elfeledni. Annyira elementáris, magával ragadó volt, hogy önkéntelenül is azt vinném tovább. És ezzel nem a mostani kertközösséget akarom leértékelni. Nem, szó sincs róla! Ebben az évben is fantasztikus dolgokat vittünk végbe! És megint a nulláról kezdve! És nagyon sokáig víz nélkül!

 

Mire költenéd a milliós lottónyereményed, így városi kertészként? Röhögni fogsz, azon morfondíroztam, hogy meg kellene venni egy üresen álló telket itt a kerületben, a közelben és akkor nem kellene folyton vándorolnunk, hanem lenne egy állandó helyünk.  De az is lehet, hogy feladnám a városi létem, és vidéken saját kertben folytatnám kicsivel nagyobb területen az önellátást.

Megváltoztatta az életedet a Grundkert közössége? Ha igen, akkor hogyan/miként? Nagyban megváltoztatta, igen! Kinyílt a szemem, a fülem, tudatosabb lettem. Komolyan veszem a szelektív hulladékgyűjtést, kacérkodom a környezetbarát tisztítószerek, illatszerek használatával. Egészségesebben próbálok étkezni. Nem érzem magam annyira kiszolgáltatottnak, és nem vagyok egyedül,látom, tapasztalom, hogy civilként, ha segítjük egymást, összefogunk, alakíthatjuk sorsunkat, környezetünket  s jövőnket.

Zárásképpen egy Grundkertes kertész sikerélményed -A fantasztikus palántáimnak is köszönhetően hetente vihetek haza újabbés újabb zsenge és vegyszermentes tököt, uborkákat.Most már zöldborsó is van! Ez sikerélmény! És a kertlogó nagybani megalkotása, ami most is a kertkapun jelzi, hogy kik vagyunk.

Szólj hozzá!

Címkék: kert élmények bontás megnyitó kerttagok

VÁROSI KERTÉSZEK – RIPORTSOROZAT

2015.08.11. 12:44 kingha

Valamikor a tavalyi nyár folyamán a Messzelátó Egyesület az Étterem napot (Restaurant Day) - a Grundkert 2.0 szervezte. Volt ott minden mi szem-szájnak ingere: zöldséges bográcsos, sajtok ciabattával és gyümölcsökkel, finom házi limonádék és fűszeres árpatea - a buli végére maradt egy nagy halom mosatlan is amit egy furcsa-frizurás-kockás-inges-kedves fiúval - amolyan igazi tábori mosogatás keretében számoltunk fel.

Hát ő volt Kornél. Ma már hivatalos Grundk3rt tag.

Mutatkozz be:

Sziasztok, Bertók István vagyok alias Kornél. 29 évemmel a hátam mögött ex falusiként a belváros tüneményes kilencedik kerületében tengetem mindennapjaimat egy nagy közös albérletben a barátaimal immáron 5. éve . Virágkötőként és kertészként dolgozom és bizton állíthatom hogy mindkettőt szívből csinálom! 

 • Mikor csatlakoztál a Grundk3rt közösséghez? 
 • Tavaly nyár végén találkoztam veletek először egy éttermi napon, már akkor pedzegettem a csatlakozási szándékomat, majd ez év elején lettem hivatalosan is "Grundkertes" ! (ősi fotó előbányászva és csatolva a galériában - szerkesztői megjegyzés)
 • Első Grundkertes élmény ami meghatározta a *bevonulásodat*? 
 • Talán nem is volt ilyen, vagy az első idei nagy beszélgetés a gólyában? Hmmm? 
 • Mit vetettél/ültettél ebben az évben?
 • Igyekeztem a hangsúlyt a zöldségnövényekre fektetni, így kétféle paradicsomot kétféle padlizsánt cukkinit és futóbabot ültettem. A termőfölddel együtt pedig burgonya is került a parcellámra amit nemsokára föl is szedek. vannak még fűszernövények is szép számmal, a legtöbb viszont dísznövényből van ez tagadhatatlan. 

 

 

 • Látom sok a dísznövény - mesélj erről a *bolondulásodról*
 • Igen, igen átvették az uralmat, a kötődésem a dísznövényekhez gyermekkorból fakad, mindig volt valamilyen kis növénykém. Majd az évek során ez hobbiból igazi szenvedélyemmé vált. Vannak itt kidobástól megmentett virágbolti "selejtek" hagymás és gumós különlegességek, a cikászom aki nem szerette az erkély fényviszonyait és még egy két apróság. A büszkeségeim pedig a télálló és fagytűrő kaktuszok a parcella végben. Lenyűgöző kis növények, kevésbé ismert a kaktuszokkal kapcsolatban hogy sokuk az amerikai kontinens olyan hegyvidékein is honos ahol a tél fagyos és gyakran a hó is esik. Az egyik csoport csakúgy mint nálunk a hóvirág a hótakaró alól dugja ki a bimbóit.
 • Részt veszel a kert közösségszervezési munkájában is mint koordinátor - hogy viszonyulsz ehhez a tisztségedhez/munkádhoz?
 • A megválasztásom óta eltelt időben sajnos nem volt időm behatóbban foglalkozni a tisztségemmel, de szerencsére ez rövidesen megváltozik, épp egy újabb esemény szervezését fontolgatom!  
 • Számodra melyik a legjobban kialakított zuga/helye a kertnek? 
 • Nagyon szeretem a kerti utakat és a jobbról határos épület csupasz téglafalát. Mindkettő nagyon hangulatos, jövőre szándékomban áll befuttatni ennek a falnak a nagy részét mindenféle egynyári zöldséggel és futónövénnyel. 
 • Egy rövid történet a *kerti* életedből: 
 • Sok emlékezetes mozzanatnak lehettem részese, Hiszen volt már számtalan költöztetés, túl vagyunk a nyitóbulin.... az én sztorim az egyik esti gyomlálás amit Bertával közösen csinálunk. Közben ránk is esteledett de az utca lámpafényénél még este tízkor is lehet kertészkedni! A kerti munka közben pedig jókat lehet beszélgetni, így tettünk mi is és igazából semmi különös nem történ, viszont akkor tudatosult bennem hogy igen, sikerült összehozni a kertet, ez pedig nagyon jó érzés volt ám!
 • Mi az első gondolatod amikor reggel megébredsz és csendesen kopog az eső az ablakon és mondjuk május eleje van?
 • Május elején már pezseg az élet, minden bimbózik virágzik vagy már magot érlel. Csodás időszak ez, tele kerti tennivalóval amolyan örömünnep- számba megy ez egy zöld lelkületű megalomán kertbarátnak vagyis nekem! hehe 

 

Szólj hozzá!

Címkék: fotó növények grund élmények kerttagok

VÁROSI KERTÉSZEK – RIPORTSOROZAT

2015.07.20. 23:37 kingha

A sokadik Grundk3rtes újrakezdés jegyében ismerkedjünk régi és új kerttagjainkkal.

Miért? Mert fontos rámutatni arra a tényre, hogy különbözőek vagyunk, és különböző módon alakítjuk ki a parcelláinkat de az álmunk lényegét tekintve azonos - egy élhető,burjánzó, nagyon zöld, nagyon mozaikos közösségi kert, ahol mindenki megtalálja a saját kis mozaik darabkáját, kertben - közösségben egyaránt. 

Lássuk hát első kertészeinket: 

 • Mutatkozzatok be:

 M.: Hajdu Melinda vagyok, civilben orvos, mégpedig patológus, a Semmelweis Egyetemen dolgozom. Itt lakunk a közelben az Üllői út másik oldalán, gyalog 7-8 percnyire a kerttől.

G.: Auth Gábor, senior Java szakértő, mindenügyi semmitmondó informatikus, most épp szabadúszó-szerű munkakörben, de középiskolában tanultam kovácsolni és kalapácsot reszelni is.

 •  Mikor csatlakoztatok a Grundk3rtbe?

M.: Idén tavasszal jöttünk. A Grundkertről a Csíkszerda nevű kórusban hallottam, ahol énekelek, mégpedig a Messzelátó Egyesület egyik tagjától, aki szintén volt kórustag. Röviden összefoglalva annyi történt, hogy találkoztam vele a belvárosban egy tél végi szombati napon, és azt mondta, hogy másnap lesz egy kertgyűlés, ha akarunk, akkor elmehetünk. Elmentünk. Annyi még hozzátartozik a dologhoz, hogy ebben az évben jártam egy humánökológia tanfolyamra is, amely lényegében a fenntarthatóságról szól (ezt is kórustagok ajánlották), és valahogy ezzel együtt jött a kedv a kertészkedéshez és a közösségi kerthez.

G.: Tavasszal, kellett a föld a chili-paprikáknak… :) 

 • Mit vetettetek/ültettek ebben az évben?

M.: Koktélparadicsomot,borsót, zöldbabot, patisszont, uborkát, meg egy kis kaprot, lila bazsalikomot, büdöskét, borágót és körömvirágot. Emellett néhány önjelölt krumpli is kinőtt a parcellán.

G.: Három tövecske jobbára ártatlan Jolokia chili paprikát.

 • Miért használtok talajtakarást?

Részben azért, hogy ne száradjon ki annyira a talaj, és talán így jobban meg tudnak telepedni a "talajművelő állatkák” a felső rétegben.

 • Honnan inspirálódtatok?

Több kerttag is ajánlotta a talajtakarást. Ezen kívül a biokertész tanfolyamon (lásd lejjebb) is volt róla szó, és a humánökológia tanfolyam kapcsán is szó esett a mulcsos kertművelésről. Persze már volt, hogy elbizonytalanodtam, mert a családtagjaim (akiknek azért sokkal több kerti tapasztalatuk van, és régóta van veteményeskertjük) nagyon csóválták a fejüket, hogy hát így hogy fogok kapálni... 

 • Mire használjátok a borágót?

A kiskertész tanfolyamon hallottam, hogy borágót érdemes a paradicsom mellé ültetni, és hogy szeretik a méhek, jó méhlegelő. Azt is olvastam, hogy a virága ehető.

 • Milyen fajta paradicsomot ültettetek?

Koktélparadicsom mind, elvileg olyan, ami a balkonon is megterem. Mi neveltük a palántákat. Mikor elvetettük a magot, még nem tudtuk, hogy lesz-e parcellánk, és úgy gondoltuk, hogy jobb, ha balkonon is nevelhető paradicsomot ültetünk. Azóta persze rájöttünk, hogy harminc növényt lehetetlen a miniatűr erkélyen tartani, és különben is, jobb nekik a kertben.

 • Milyen előzetes “kertészkedős” tapasztalattal rendelkeztek?

M.: Nekem nincsenek nagyon kertészkedős tapasztalataim (a szoba- és az erkélynövényeken kívül), pedig a szüleim házában volt veteményes, csak valahogy nem folytam bele a kertészkedésbe. Az interneten nagyon sok információ elérhető, emellett részt vettem egy gyorstalpaló egynapos biokertész tanfolyamon, vettem egy-két könyvet, és a kerttagoktól is lehet tanácsot kérni.

G.: Kilométer hosszú kukorica földek rémlenek fel rémült lelki szemeim előtt, ahol heteken át minden hétvégén volt valami vetni, kapálni vagy törni való a lehető legnagyobb melegekben… hm… tulajdonképpen lehet, hogy barkácsolni jobban szeretek, mint kertészkedni. :)

 • Milyen kerti - közösségi munkákba vettetek eddig részt?

M.: Gazoltam az elárvult parcellákon, részt vettem a szerszámoskamra előtti terület felásásában és segítettem Gábornak. A kert ünnepélyes felavatásán is ott voltunk, mikor kijelöltük a parcellákat.

G.: Hm… időrendileg a parcellák kijelölése kis kavicsokkal, aztán gazolás, rendezkedés, a faház alatti föld felásása és  eltalicskázása, majd a faház összeszerelésében is volt valamennyi munkám; utána a Gólya pincéből a cuccok fel- majd elköltöztetése a kertbe, aztán a budi szerkezetkészre éptésében segédkeztem, végül egy aprócska részvétel az egyik magaságyásban, illetve most legutóbb a komposztáló keret.

 •  Miért fontos a kert – számotokra?

M.: Egy kis lépés ahhoz, hogy itt a közelben termett, finom és vegyszermentes zöldséget együnk – még akkor is, ha a parcelláról nem fogunk tömegtermelni, hanem csak csemegézni. És persze jól esik kimenni locsolni és nézegetni a növényeket (mindig van újdonság: valami kikelt, kivirágzott, megjelentek a termések!), olyan, mintha „a telek”-re mennénk, nyugalom van és szabadság. Azon is újra és újra meglepődöm, hogy milyen hihetetlenül életerősek tudnak lenni a növények.

G.: Van egy “megyünk a telekre” érzésem, ahol lehet egy kicsit üldögélni, nézelődni, lazítani, beszélgetni, tenni-venni, esetleg növényekkel foglalkozni. 

 • Miért fontos a közösség számotokra?

M.: Mikor csatlakoztunk a Grundk3rthez, akkor elsősorban a kertészkedés gondolata vezérelt. Sőt, egy kicsit meg is ijedtem attól, hogy mi lesz majd, mert hát a költözködés nehéz feladatokat állított a közösség elé. Lassanként viszont kezdjük megismerni a kerttagokat, és eddig mindenkiről úgy éreztem, hogy befogadóan viszonyulnak hozzánk.

G.: Hasznos dolog - ha nem is a közvetlen, de a közvetett szomszédság megismerése, mindig érdekes dolog más embereket megismerni, akikkel egy közös hobbi vagy “ügy” köt össze.

 • Meg tudod fogalmazni mit is jelent neked/nektek a földdel való kapcsolat?

M.: Jó érzés a földdel és a növényekkel foglalatoskodni, lehet, hogy ez hasonló, mint a homokozás a gyerekek számára :) A paradicsom igazi sikerélményt jelentett: a magok többsége kikelt, aztán napról napra nőttek, a kertben meg sorra hozzák a bogyókat. (A jégesőbe és a szélviharban is hősiesen állták a sarat.) Már nagyon várom, hogy megkóstoljam a termést! Rá kellett jönnöm arra is, hogy mennyi mindent nem tudok, amit most tanulok: pl. melyik növénynek milyen a levele, mit mikor és hogyan lehet ültetni, melyik gyomot szeretik a fekete levéltetvek (azt hiszem, a libatopot – és sajnos a borágót is), és hogy milyen a katicalárva.

G.: Ilyenkor kicsit előtör az ősök vére, mindig volt és most is van valamennyi föld a család tulajdonában, amit persze művelni kell, de szerencsére 200 km távolság megvéd a hirtelen felindulásból elkövetett kukorica kapálástól. De ez a kis földdarab még egészen kényelmes… :)

 • Egy rövid történet a “kerti” életetekből: 

M.: [1.] Egyik délután Gábor mondta, hogy majd menjek ki a kertbe, fogok találni újdonságot a parcellán. Előtte nem sokkal vetettünk mindenfélét, és jó kiadós eső is esett (meg persze egy kis jég). Eléggé szkeptikus voltam, hiszen előző nap délelőtt is voltam a kertben, és nem láttam semmi különöset. De mégis: ott zöldelltek a kis zöld levelek, ahova a patisszont elvetettük, holott egy nappal korábban még hírük-hamvuk se volt. [2.] Mindig örülök, ha ismerősökkel találkozom az utcán, sőt, ez egész gyakran előfordul, még ebben a nagy városban is. Egyik reggel éppen munkába bandukoltam az Üllői úton – zombi üzemmódban, gondolatokba merülve - mikor két kicsi kutya jött velem szembe: egy barna és egy fekete. Aztán ugyanazzal a lendülettel tovább is mentek, én meg rájöttem, hogy ők is ismerősök: a kutyák a Grundk3rtből.

G.: A kert óta van egyfajta kettős érzésem… ugyanis a kert miatt jó lenne a gyakori eső, de ha esik, akkor nem szeretek biciklizni, ám legalább mindig van valami öröm a bánatban, ha esik, ha fúj, ha süt.

 

Folyt. köv. - 

Szólj hozzá!

Címkék: munka motiváció élmények kerttagok

Kevesebb öntözéssel a nagy melegben

2015.07.15. 23:36 kingha

Okos kertész mindent kipróbál, amiben fantáziát lát - Schnierer Kati írása következik. 

Nehéz kibírni, hogy ne kezdjünk el ültetni a parcellánkon, miközben saját kerti kút híján még nincs megoldva az öntözés. Hogy ne kelljen több liter vizet szállítani naponta a kertbe otthonról, alternatív megoldások után néztem, hogy kevés öntözéssel is nagyra nőjenek a paradicsompalántáim.

Íme néhány ötlet:

 1. Már tavaly is bevált a mulcsolás, azaz a talajtakarás száraz növényi maradványokkal. Tudomásom szerint legjobb a facsipsz, de azt nehéz találni (hacsak nem vásárolunk). Tavaly szalmát használtunk a kertben, idén viszont ott a kézenfekvő megoldás: elkezdtem begyűjteni a múlt heti vihar romjait. A környéken rengeteg leszakadt ág várja az eltakarítást, melyek száraz levelei kiváló talajtakarók. Ezzel takartam be a paradicsom tövét, hogy megóvjam a kiszáradástól.
 1. A képen látható gyökér-öntözőt már tavaly is elkészítettem, annyi különbséggel, hogy én a PET nyakát is levágtam, hogy egy szélesebb lukon keresztül tudjam megtölteni a palackot. (Vagy használhatnék tölcsért.) Ez azért klassz, mert így nem a talaj felszínét locsolom, hanem a gyökerekhez szivárog le a víz, kevesebb párolog el, több jut a növénynek. Ráadásul így a növény gyökérzete nem a talajfelszínen fog elterülni, hanem mélyebbre tör, stabilabbá téve azt, s megvédi őt a kiszáradástól. 

kati2.jpg

Így készül: http://www.instructables.com/id/DIY-Drip-Irrigation-Bottles/  

kati3.jpg

Kép innen: https://www.pinterest.com/pin/554716879080601337/

 1. Ezt a módszert pedig most szeretném majd kipróbálni. Szerintetek működni fog? Nagy melegre ideálisnak tűnik.

kati1.jpg

Kép innen: https://www.pinterest.com/pin/365143482265480530/

Szerkesztői kiegészítés:

Külhoni tapasztalatainkból merítve Kati írását egy litván tapasztalattal szeretném megtámogatni - a meglátogatott közösségi kertben a következő megoldást láttuk: a parcellákra kiültetett cukkini, tök és ubi palántákat egy-két, a parcella közepén elhelyezett, kb. a pereméig leásott nagyméretű, műanyag cserépen keresztül locsolták (így a víz lassan és biztosan a gyökérzónában szivárog) és természetesen szalmával vastagon volt mulcsolva minden ágyás (hiszen óvni kell a talajt a kiszáradástól).  

 

Szólj hozzá!

Magaságyás és alomszék

2015.07.12. 22:29 kingha

  Magad Uram, ha szolgád nincsen! tartja a mondás, és sajnos sok esetben nem tudok minden építő-szépítő időpontban a kertben munka-dokumentálni, ezért sztahanosvista munkabeszámolókat iratok a kerttagokkal.

   Íme az első remek hangvételű, sok képpel fűszerezett munkás esszé Tóth-Mátyus Réka és Tóth Attila Dávid jóvoltából. 

Hogyan készítsünk álom-széket és magaságyás vázat 

  - „Hát kezdődjön a munka” – mondtam volna, ahogy megérkeztem a kertbe, ám itt már javában dolgoztak a szorgos kezek. Gibbon vezetésével az alomszék (vagy ahogy a kerttársak találóan elnevezték „Álomszék”) azaz a komposzt Wc-nk épült- szépült: ülőke, oldalfal, tető véglegesítése – Nagyon Nagyi és Berta lelkes közreműködésével. Nem volt egyszerű, de szerencsére Pali bácsi olyan jól megalapozta a dolgokat (nem hiába a szakértelem), hogy nem volt semmi probléma: a vízszintes vízszintes volt, a függőleges függőleges - én, mint házi lakásfelújító TUDOM, hogy egy ajtó beállításánál ez mekkora problémát tud okozni :).

  Egy szó, mint száz, az a kép fogadott a kertben, hogy serényen folyik a munka. Én sok lelkesedéssel, de annál kevesebb gyakorlattal vágtam bele a magaságyás elkészítésébe. Le kell szögeznem, hogy az első magaságyás, amit elkészítettünk végül, és tulajdonképpen egy kísérleti darab, lehet, hogy a többi magaságyást más technológiával készítjük el, megvizsgálva egy csomó olyan fontos dolgot, mint hogy mennyire lett tartós a minta darab, mennyire használható, illetve folyamatosan figyelembe kell vennünk, hogy milyen és mennyi anyag áll a rendelkezésünkre.

 A prototípus az alábbi elvek alapján készült:

 • *kb 50-60 cm magas legyen, ne kelljen mélyre hajolni a használójának - elvégre ezért magaságyás könnyen elérhető legyen minden pontja (Ne kelljen „pipiskedni” a közepéig)
 • *minél több meglévő alapanyagot használjunk fel a fenntarthatóság jegyében
 • *és ne utolsósorban kivitelezhető legyen, továbbá legyen stabil, ne folyjon ki alul a föld… stb.

  Ezen elvek mentén természetesen kompromisszumokat kellett kötnünk, de az ötletek folyamatosan jöttek munka közben – olyan volt, mint egy jó „brainstorming” mindenki hozzátett egy kicsit.

  Az elméleti rész kivesézve – térjünk vissza a valóságba: Ott álltunk egy halom deszka, facsavar, szög és miegymás fölött, hogy most már legyen valami – LEGALÁBB EGY VALAMI. 

  Alapanyagunk volt: szinte korlátlan mennyiségű raklap, köszönet érte az adományozóknak, korlátozott mennyiségű 5 méter hosszúságú deszka. Mértünk – számoltunk, majd felmértük a terület adottságait (hová mennyi magaságyás fér el, hiszen a rendes parcellák helyei már adottak voltak, és az sem hátrány, ha lehet azért köztük közlekedeni).

 Így lett az első magaságyásunk végül 1 m ­* 2,5 m területű : az 5 m-es deszkákat félbevágtuk, így meglett a magaságyás hosszabbik oldala – első nekifutásra ennyi fért bele a délutánba.

Hétvégén folytattuk, hozzáfacsavaroztuk a sarokoszlopokhoz, majd a két oldalt felállítva az előzőleg szétbontott raklapok 1 m-es léceiből a rövidebbik oldal is elkészült. Így létrejött egy alul - felül lyukas doboz. Ezt a végleges helyére vittük – és már kész is volt az első magaságyás váza.

Már csak fel kell tölteni: Geotextil kerüljön az aljába, meg egy vastagabb réteg gombakomposzt a jobb termés végett, és persze termőföld, termőföld és termőföld – de ezek már kerttechnikai dolgok, meghagytuk a hozzá jobban értő kerttársaknak. A lényeg a váz, ami végre elkészült!

A következőt már megpróbáljuk színtisztán újrahasznosított raklapokból összerakni - meglátjuk, hogy sikerül.

Szeretném megköszönni mindazoknak a kerrtársaknak, akik így vagy úgy, de segítettek a kivitelezésben, átlendítettek a mélypontokon: Pindinek és Kornélnak a kitartásért, Bertának a zsíros kenyérért, az Alomszék brigádjának: Gibbonnak, Pali bácsinak és Nagyon Nagyinak, valamint Czabán Rékának, hogy koordinálta az eseményeket.

A folytatás következik ... 

Szólj hozzá!

Címkék: kert munkafolyamat magaságyás alomszék

Képes beszámoló az elmúlt hetek munkáiról

2015.06.17. 13:43 kingha

Lassan belerázódunk a kerti életbe. Első körben kipakoltunk a Gólya pincéjéből, majd mindent bepakoltunk egy fehér furgonba, fotókkal dokumentálva a helyzetet. Majd a kertben kipakoltunk és beindult a legkeményebb sztahanovista hétvége. 

Szombat-vasárnap közös munkával és valamennyi sör elfogyasztásával egy igen hosszú nap alatt felépült a faház, amit előzetesen talán egy napig lapátolva, nevetgélve alapoztunk. A faház építése alatt a lányok tereprendeztek, elhordták a rönköket és a gombakomposztos zsákokat, majd előkészítették a méh-virágos ágyások alapját a régi kertes gumibroncsokból. A faház belső csinosítgatása remekül sikerült, az oldalsó falakra kerti szerszámtárolókat varázsoltak ügyeskezű barkácsolók, a kiszuperált szekrények pedig kis bütykülés után mint nyitott polcok szolgálják majd kerti mindennapjainkat. 

Természetesen a közösségi élet központi részen elkészült a tűzrakó hely is, de még nem avattuk fel. 

Rendes kertész nem bír magával és ültet, így népesültek a parcellák növényekkel, főképpen paradicsommal és paprikával, meg a vadul kihajtott krumplitövekkel. 

A *wildlife management* keretén belül a méhek tanyáján magasított virágágyat álmodtunk, a virágokat magasság szerint rendezve a már előkészített gumiabroncsokba *álmodtuk*. Én meg mosolygó szívvel megváltam gang-rózsáimtól és örökre beköltöztettem őket a kertbe.

A méhek számára még egy itatót is kihelyeztünk, hadd szokják a jó világot.

Később nagy esők vonultak végig a kerten, megoldva így a locsolási gondokat egy időre, de az eső egyúttal a tetőnk kisebb hibáira is rámutatott, amit az ügyeskezű fiúk gyorsan megoldanak a hetekben. Elsősorban az ereszt kell kijavítani, valamint a tetőt még le kell fedni molinókkal pontosan úgy ahogy az a tavaly volt. Elkezdődött a prekomposztáló megépítése is már csak ajtó, tető meg egyéb *apróság* kell hozzá - plusz egy szív alakú kivágás az ajtóra ... 

 Zárásképpen még egy zanazásított sztahanovista-sörös-munkás-galéria 

Szólj hozzá!

Rönk görgető szerda

2015.05.21. 21:04 kingha

Szakács-Pancea Margit és Kovács Jozsó környékén mindig történik valami érdekes - történt ugyanis, hogy teniszpálya tőszomszédságában pár nagyobb fát veszélyesnek minősítettek és kivágtak. Kaptak hát kerttársaink az alkalmon, hogy begyűjtsenek-elraktározzanak minden mozdítható-felhasználható faanyagot.

Segítség is akadt - reggeltől estig Tóth-Mátyus Réka és Tóth Attila Dávid társaságában haladt a munka, hattól nyolcig pedig Gibbon és Mérő Gáborunk segítettek a pakolásban, hurcolkodásban. 

Részletekbe menően nem merek nyilatkozni, mivel Gweni-kutya és munka átszabta a napomat és nem lehetettem jelen a helyszínen.

Fotós dokumentáció készült - hogy senki se maradjon ki a történésekből :)

fa.jpg

Dolgoznak a gépek

hmmm.jpg

majd dolgoznak a népek - jobban mondva a bátor bozótharcosok :)

muka2.jpg

alakulgat, alakulgat - hölgyeim, gyorsabban serénykedjenek 

munka.jpg

munka4.jpg

a munkafolyamat látványa is eleve izzasztó - és ha belegondolok a kánikulába ... 

margit.jpg

A rönkhordó asszony - akár festmény cím is lehetne :)

reka.jpg

 Asszonyka egy csokor fagyönggyel - volt vagy tíz kiló súlya, ahogy elnézem :) 

ronk.jpg

Alapanyag 

drot.jpg

gabor_gibbon.jpg

Szögesdrótos fotók - előtte vagy mögötte dolgozik a felmentő sereg?

raktar.jpg

masik.jpg

Méret szerint csoportosítva várja az elszállítást - hogy a Grundk3rtben újjászülessen.  

Külön köszönjük ezúton is a Hamzsabégi út 60. szám alatti lakók végtelen kedvességét, hogy ellátták kávéval a kertészeinket és segítették munkájukat. 

Vajon mi lesz a következő poszt?

Házépítés? Magaságyás és komposztáló keret bütykölés? - mi már nagyon várjuk, össznépileg! 

 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: munka fa anyag

Faház bontási akció - Diósd

2015.05.20. 23:44 kingha

Május 17. 

*Ha azt mondom szerszámtárolás, akkor te azt mondod sufni.*

A Grundkert 2.0 faházához csak mély tisztelettel tudok viszonyulni, hiszen ez volt az első olyan közös teremtő-alkotó munkafolyamat a kertben, aminek a végeredménye ötvözte az improvizációs építészet minden örömét, bánatát és még használhatónak is bizonyult. Természetesen szinte nulla szakértelemmel hoztuk össze és nagyon büszkén néztünk rá nap mint nap az elmúlt nyáron. Ám ez a faház már a múlté. 

Azt nem tudnám pontosan megmondani, mikor indult be az új faház keresésének a lavinája, de anyait-apait beleadtunk. Őrbódé, bádogbódé, szerszámtároló csilliárdos négyzetméteráron, újságosbódé és "jaj-de-messze-van-Debrecen-Győr-Szeged" rosszul szövegezett hirdetések tucatján rágtuk át magunkat, amikor is belefutottunk A FAHÁZBA, melynek valószínűtlen paramétereit így lehetne összefoglalni: ingyen, megöregedve és elbontásra ítélve. Közben természetesen még azt is megkockáztattuk, hogy összetákolunk egy újat, amihez az alapanyagot majd megvesszük, de a kövérke költségvetés megtekintése után ... könnyű volt dönteni.

haz2.jpg

Íme a Grundk3rt jövendőbeli faháza. 

Czabán Réka megszervezte az akciót: szakértelem és szerszámok [Suha György és a mesterember gurulós bőrönd], autók és kemény férfiak [Mérő Gábor, Ráduly Zsolt, Kovács Jozsó], a bátor kalapácskezelő [Németh Laci], flex és éles tekintet [Szabolcs és Zi], központi ceruzakezelő és feliratozó [Nagyon Nagyi], zsír, zöldségek, kenyér és sütike [Réka Czabán, Szakács-Pancea Margit], céklalé, fülig mosoly és kis kosár [Torgyán Berta], tojáskrém, metszőollók és folyton-morgás [kingha].

A kertkapuból indultunk vasárnap délelőtt, olyan tíz óra magasságában. Becsületünkre váljon megpróbáltunk konvojban haladni, de nem sikerült - mert először mindenki Bertát kereste, majd egymást, de végül mégiscsak sikerült eljutni Diósdra a Homokos utcai műveleti területre. Itt már vártak házigazdáink Tóth Lia, Kulcsár Krisztián és Mira lányuk valamint a faház, meg a temérdek munka. 

A továbbiakban pedig meséljenek a képek. 

Érkezés, tanakodás: van ennek a háznak fedett fémvázas terasza; teljesen elborítja a lonc, rózsa, vadrózsa, szőlő, tuja; jó kis betonalapra helyezték, de itt-ott sajnos kissé korhadt, viszont strapabírónak tűnik és nem utolsósorban HATALMAS. 

haz1.jpg

Nekifekszünk a munkának - ki kell hámozni a házat a növényborításból, el kell kezdeni szétbontani mondjuk a terasz felől, ki kell mindent hordani és egyébként is - SOSEM VÉGZÜNK VELE!!! 

mentesites.jpg

dzsuva2.jpg

terasz.jpg

mindenki.jpg

A munkafolyamat minden mozzanatát nehézkes fotókkal dokumentálni úgy, hogy kesztyű van a kezeden és egy hatalmas rakás lonc-rózsa-szurkálós halomban bénázol. Na, ezért fotóztak mások is :). 

De azért komolytalankodni lehet - lásd Mérő Gáborunk minden mozdulatát. 

kicsomagolva.jpg

szamozas.jpg

teto_mentesen.jpg

flex.jpg

Bontás belülről, bontás kívülről, bontás felülről - félelmetes ütemben, rutinnal és szakértelemmel dolgoztak a fiúk, segítettek lányok. Persze közben ettünk és megpihentünk. Megcsodáltuk tündérszép Mirát, az ifjú pár kislányát - és igen, itt a bizonyíték arra is, hogy flexxxeltünk fényes nappal, vasárnap, vidéken - húsleves és rántott hús evés helyett. 

grund.jpg

Létrás képeink egyike 

és szerelmetes másika 

szeretlek_1.jpg

Majd a komolytalankodásnak véget vetettünk -  

panel_oldal.jpg

oldala.jpg

panel2.jpg

utolso.jpg

Miután a fiúk lekapták a ház tetejét gerendástul, a lányok beszámozták az oldalakat - megszületett a döntés, mely szerint sokkal egyszerűbb panelekre bontani és úgy szállítani az egész kócerájt.

Mi nők eközben girbegurba ács és egyéb szögekkel, deszkákkal viaskodtunk az árnyékban. 

kipakol.jpg

Záróképként - az utolsó elemek elszállítása ... 

Elégedetten fejeztük be a munkát és reméljük sikerül mihamarabb elszállítani az elemeket a Grundk3rtbe és megálmodni-felépíteni megújult erővel a faházat. 

Ráadásként pedig Mira lányozó mosolya :)

mira.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: munka bontás faház

GRUNDK3RT - Madarak, Fák és Birtokbavétel napjai

2015.05.20. 00:00 kingha

Május 10 - az első munkanapunk a Grundk3rtben, immáron új helyen az Apáthy István utca 16 szám alatt.

[szerkesztői kiegészítések - természetesen voltak előzmények -  Hajnali indulással startolt a kerti munka, mivel bedobozolva érkeztek meg a karók a parcella kimérős munkához, köszönet érte Szakács-Pancea Margitnak és Kovács Jozsónak. 10 körül Gibbonnal közösen elhelyezték a fa alatt a kis kerti törpét, hogy ne az "üres kertbe" érkezzünk. A filmes csapat 11 körül találkozott Gibbonnal majd szépen végigsétálva a környéken felvették a vágóképeket a környékről és a régi kertről.]

gibbon.jpg

Dobozolt munka - várt ránk 

torpe.jpg

Berta-féle kavicsok [lehet nem is Berta festette?] és a kertünk kerti törpéje

És akkor innen indul a beszámolóm :) 

A 13 órára meghirdetett találkozóra igyekezve már a kertszomszéd utcában belefutottunk Gibbonba és a német filmes stábba, a kertkapu előtt pedig Bertába. Alig cihelődtünk be a juhar alá már tárult a kapu és megérkeztek Vikiék Vendellel és a lila labdával, majd Julcsa - majd Réka és Szabolcs a nagy fekete nyúllal, Nagyi, Judit a csuda kendőjével, Orsi a vörös hajával - Pindi és a többiek.

Előkerült a kert alaprajzával, meg a mérőszalag, a karók majd a sütik és A TORTA [köszönet érte Takács Vikinek]. A fiúk áthozták az egyetlen "még létező" asztalunkat a Gólyával szemközti telekről, majd beindult a parcella kimerő agyalás. 

Berta átírta a kert címerét, ezt természetesen filmre vették - Julcsa és a földmérők nekifeküdtek akkurátusan lemérni és kimérni a jövendőbeli parcellák területet, közben meg a nép kavicsot gyűjtögetett és szépen kirakta a parcellák szegélyét, amolyan népművészeti munkaterápiás jelleggel.

Egy ünnepélyes megnyitót is összehoztunk, ami arról szólt, hogy Pindi, Sára és Berta egyesült erővel elhelyezték az új táblát/kert címert a kertkapun, mi pedig katonás csendben felsorakoztunk és végignéztük a folyamatot. Kattogtak a képek, lágyultak a szívek - hiszen megható volt látni, hogy lassan sikerült összehozni a harmadik kertet. 

Természetesen minden mozdulatunkat követte a kamera, többszörös - "Ismételjük meg még egyszer a mozdulatot, mert elment a nap!" felkiáltással.

A tortának és a süteményeknek hamar a végére értünk és a kert cinege távlatból is remekül fest. 

A továbbiakban meg beszéljenek helyettünk is a képek. 

kertkapu.jpg

Kertkapu stábbal körítve 

duma.jpg

Agyalás a munkamenetről 

oda.jpg

Hova is kerüljön az asztal? 

torta.jpg

Viki és a csoda finom torta 

torta2.jpg

Egy kis ünnepi beszéd a torta fölött

szalag.jpg

Centizés, tanácskozás, centizés, madzagolás, tanácskozás - 

sokan.jpg

Kerti nyüzsgés cinege távlatból - kavicsokkal megszórva 

orulnek.jpg

A stáb  a háttérben velünk örül a tortának 

csale.jpg

Íme a Julcsa által megálmodott hálózat. 

Szólj hozzá!

Napaszaló készítés

2014.08.07. 11:36 Maja

Most pénteken 17:30-kor a Messzelátó Egyesület segítségével napaszalót fogunk építeni a Grundkertben lévő lelkes kezekkel és méghozzá sörös dobozokból. Ha van kedved látogass el és segíts felépíteni a napaszalót és közben meg is tanulhatod, hogyan kell akár a saját kertedben megvalósítani ezt a projektet.

Akinek esetleg a meghirdetett időpont nem jó, vagy lemaradt róla, vagy akár nem is hallott, de érdekelné, akkor az elkészült napaszalót meg lehet nézni a kertben.

Hely: Bókay János utca 42-44., azaz a Grundkert
Idő: 2014. augusztus 8., péntek 17:30

A részvétel ingyenes.

A projekt a Földművelődésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

 

Szólj hozzá!

Messzelátós előadás a kártevőkről

2014.07.16. 10:38 Maja

Szeretnéd megtanulni felismerni a körülöttünk élő kártevőket, s megtanulni védekezni ellenük bio-módszerekkel?

2014. július 17-én, csütörtökön *Rovarkártevők elleni védekezési módszerek* okosítás lesz a Grundkertben - Sojnóczki Annamari fog nekünk mesélni a legádázabb rovar ellenségeinkről: liszteskék, levéltetvek, földibolhákról valamint az alkalmazható védekezési módszerekről / házi kotyvalékokról.
Ha sikerül, párat ki is próbálunk a helyszínen.
Hozzatok papírt, ceruzát, spricnit, és valamennyi süteményt az előadónknak!

Hely: Bókay János utca 42-44., azaz a Grundkert
Idő: 2014. július 17. 17:00 és 18:00 (kétszer ismétli Annamari ugyanazt az előadást!)

A részvétel ingyenes.

A projekt a Földművelődésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

Szólj hozzá!

Vendégünk a Técsői Banda

2014.07.07. 09:37 Maja

A Técsői Banda lesz a vendégünk a kertben 2014. július 11. péntek este 7-kor, majd ez után szeretett Gólyánkban lépnek fel. Bővebb infó róluk itt található.

Mindenkit várunk szeretettel. Belépő nincs, adományt elfogadnak a zenészek. Facebook esemény itt érhető el, gyertek minél többen! :)

Szólj hozzá!

Kingha-féle mángold pesztó

2014.07.04. 14:30 Maja

Elérkezett a július eleje és a lelkes kis kertészek örömmel tapasztalják, hogy már most vannak olyan zöldségek, gyümölcsök, akik finom, érett terméssel örvendeztetik meg őket. Jelenleg nagy mángold lázban ég a kert, tessék hát egy vérbeli GrundKertes pesztó recept Kinghától! :)

Mángold-alap:

1. lépés: Végy mángoldot, céklalevelet, csalánt (ami ehető és zöld mehet!) - mosd meg rendesen és vágd fel apróra.

2. lépés: Olívaolaj és vaj keverékét melegítsd meg, ehhez add hozzá a mángoldot.

3. lépés: Sózd, borsozd, locsold meg egy kis balzsamecettel, reszelj bele egy kis szerecsendiót.

4. lépés: Szórd meg jó sok fokhagymával - ízlés szerint adhatsz hozzá apróra vágott zöld fűszereket (zeller, lestyán, petrezselyem, bazsalikom - embere válogatja mit), illetve különböző magokat is.

Az így elkészült fincsi pesztót eheted kifőtt bulgurral, kölessel, zabbal, hajdinával, vagy tönkölytésztával, de pizzafeltétként, vagy rétestöltelékként is kiválóan hasznosítható. Parmezán, más erős, aromás sajtok jól illenek hozzá. Na és persze egy jó korty pálinka! :P

Köszönjük Fetykó Kinghának a receptet és Takács Vikinek a képet! :)

Szólj hozzá!

Dobszerda!

2014.06.19. 09:39 Maja

2014. május 31-én hivatalosan is megnyitotta kapuit a GrundKert 2.0. közösségi kertecskénk. A megnyitó óta eltelt ugyan egy-két hét, mégis fontosnak tartom megemlíteni, hogy mennyire remekül sikerült a megnyitónk. Korábbi bejegyzésünkben már köszönetet mondtunk mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ilyen formában létrejöhetett a kis kertecskénk, illetve azoknak is, akik a megnyitó szervezésében bármilyen módon részt vettek (hoztak szörpöt, rágcsát, növénykét és adományt, stb).

Az elmúlt hetekben folytatódott a sürgés-forgás a kertben, megtartottuk első hivatalos közgyűlésünket, ahol a kerthasználat, illetve a közösségi lét alapszabályainak lefektetése mellett megválasztottuk azokat a lelkes kerttagokat, akik a komposztálásért, a programszervezésért, a blogírásért és fényképezésért, illetve egyéb fontos tevékenységekért felelnek. A jövőben ugyanis amellett, hogy rendezgetjük saját kis portánkat, szeretnénk megnyitni kapuinkat a nagyközönség felé is, különféle hasznos programokkal ténylegesen megvalósítani a közösségi kertből a "közösségi" célt. Konkrétumokkal még ugyan nem szolgálhatok, de lesz itt komposztgyűjtés, különféle oktatások is tervben vannak, emellett - amennyiben ötletetek, észrevételetek van - szívesen várjuk a ti véleményeteket, illetve javaslataitokat a programok tekintetében (is).

Egyik kedves kertészünk, Sára már tartott egy rövid kis gyorstalpalót a kezdő kertészeknek a palántázásról, illetve egyéb gyakorlati tudnivalókról, amit ezúton is nagyon köszönünk neki! Aki esetleg lemaradt róla, vagy akár nem is hallott, de érdekelné, akkor 2014. június 23-án (hétfőn) este 18:30-tól ismételten lesz egy kis beszélgetés, ahol Sára örömmel válaszol a kérdésekre és ahol mindenki megoszthatja tapasztalatait, tippjeit, illetve bevált gyakorlatát is!

És hát közösség lévén meg is szerveztük első - és reményeink szerint hagyománnyá váló - "Vajaskiflizés" összejövetelünket, ahol a lelkes kerttagok és barátaik otthonról hozott finomságokkal piknikeznek együtt. Bár egyelőre nem tudtunk sok saját termesztésű növénykét felhasználni az eseményen, de a piknik célja annak bemutatása is, hogy mennyivel színesebbé, érdekesebbé és finomabbá tehető az a bizonyos vajas kifli saját terményeink felhasználásával. Reméljük, hogy a nyár közepén már a kertben termesztett paradicsomok, paprikák, hagymácskák és egyéb finomságok is felkerülnek a "Vajaskiflizés" étlapjára. 

Elkezdődött tehát a közösségi élet a GrundKert 2.0-ban, nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már nagyon várom, mit tartogat számomra a következő összejövetel! Addig is megtaláltok minket a Facebook-on, illetve hozzászólásaitokat várjuk természetesen itt a blogon is!

Update: 2014. június 22-én (vasárnap) 16:00 órától lelkes kis városi méhészek látogatnak a kertbe, lehet kérdezni, barátkozni, információkat szerezni! Gyertek sokan! :)

Szólj hozzá!

ReCity Interjú

2014.06.06. 08:20 Maja

Nagyon büszkén vagyunk, hogy a ReCity Magazin interjút készített Kling Viktóriával, a korábbi GrundKert, illetve a frissen megnyílt GrundKert 2.0 egyik kisgyermekes kertészével! A kisgyermekes kertészkedésről szóló interjút itt olvashatjátok!

Szólj hozzá!

Köszönjük!

2014.06.04. 14:45 Maja

2014. május 31-én már hivatalosan is megnyitotta kapuit a GrundKert 2.0 a Bókay utcában. Mielőtt még arról értekeznék, hogy mennyire jól éreztük magunkat, mennyire finom volt Nagyi főztje és hogy milyen nagyszerű dolog, hogy létrejöhetett ez a piciny csoda a nyolcker szívében, szeretnék külön posztot szentelni azoknak, akik nélkül mindez nem jöhetett volna létre. Sok mindent és sok mindenkinek köszönünk, lássuk hát a listát!

Köszönetet szeretnénk mondani:

A Futureal-nak a területért.

A Fővárosi Környezetvédelmi Alapnak az anyagi támogatásért.

A Messzelátó Egyesületnek - különösen Tündének és Katinak a pályázat lebonyolításáért és a rengeteg segítségért.

A Gólya presszónak a számtalan szombatért és az eszközeink tárolásáért.

Sándor Tamásnak és az S-Térnek az ötletekért és a növényekért.

Szabó Áginak a mentorálásért.

Keszthelyi Zsuzsinak az eredeti Grundkert alapítójának.

A Kisközösségek Átalakulásban Projektnek a megosztott tudásért.

Rácz Julcsának a tervezésért és újra-tervezésekért.

Nándinak a földért és annak elterítéséért.

Az Eispro Kft-nek és Petinek a segítségért és a jégkrémekért.

A Food Not Bombs-nak a főzésekért.

A Kecskeméti MÁK-nak a magokért és a levélért.

És még: Egonnak, Ödönnek, Gézának, Nyuszi úrnak, Öcsinek a sok lapátolásért, Árpinak a barkácsolásokért, Mikinek a dombágyásért és a segítségekért. A megnyitó szervezéséért: Pindinek, Tündének, Gibbonnak, Juditnak. A főzésért Nagyinak és mindenkinek, aki segített, és aki hozott ételt az asztalra. A dekorációért Bertának jár nagy köszönet, s a segítőinek. A lista messze nem teljes. Köszönet jár mindenkinek, aki segített, az összes önkéntesnek és barátnak, s minden egyes kert tagnak, mindenki hozzátett valamit, itt volt, dolgozott, lapátolt, ásott, kapált, csákányozott, parcellát mért, utat épített, fűrészelt, csavarozott, ültetett, kutingolt, locsolt, stb.

Végül nem csupán egy nagyszerű kert született meg a Bókay János utcában, hanem egy szuper közösség is. Szuper csapat vagyunk, büszke vagyok rá, hogy a tagja lehetek! 

Szólj hozzá!

Felkészülni, vigyázz...

2014.05.28. 23:16 Maja

...GYERTEK!

Fontos pillanat érkezett el piciny közösségi kertünk életében: szombaton megnyitjuk kapuinkat a tisztelt nagyérdemű előtt, bemutatkozunk, növényeket csereberélünk, eszegetünk, szörpözgetünk és reményeink szerint mindeközben nagyon jól érezzük majd magunkat. Saját készítésű kerti bútorokkal, étellel és szépséges kertecskével készülünk nektek, lesz még zenebona, vigalom és minden, amit egy kezdő Közösségi kert nyújtani tud az odalátogatóknak.

Azért, hogy eme mámorító szombat délután létrejöhessen, a grundkertesek ez elmúlt hetekben kis túlzással ugyan, de éjt nappallá téve tettek-vettek a kertben, parcelláztak, ástak, fúrtak, faragtak, csavaroztak, kapáltak, locsoltak és valószínűleg még oldalakon keresztül sorolhatnám, hogy mi mindent csináltak. Személy szerint a sötétedés utáni csákányozás, illetve rotációs kapálás volt a kedvencem. Ott voltam, láttam (és hallottam). Mert már én is ott sertepertélek a kis közösségben és örömmel mondhatom, hogy minden verejtékkel teli, kapálós, ásós pillanatát élveztem az egésznek.

Mert a GrundKert nem csak puszta föld, hanem igenis közösség. Gyerekkel, kutyussal, Nagyival, baráttal és barátnővel, férjjel és feleséggel. Barátságos. Befogadó. Egy pillanat alatt megtaláltam a helyemet és egyáltalán nem éreztem magam kívülállónak. Ha tehetném, mindennap kimennék kicsit csacsogni, palántákról szakérteni, vagy akár csak megvitatni a különféle vallási dogmákat az éppen jelenlévőkkel. Mert ilyet is lehet. Bármikor és szinte bárkivel.

Hogy milyen még a GrundKert? Színes. Bohókás és nagyon zöld. Remélhetőleg ezt teszi kerekké majd a színskála minden lehetséges árnyalata, amikor kikelnek és szépen lassan termést hoznak a frissen veteményezett növénykéink. Jelenleg több koncepciót is felfedezni véltem: míg én a szabályos megoldások híve vagyok, vannak nálam jóval kreatívabb emberkék, akik tojáshéjból palántáznak, messzelátós logókat festegetnek, körben, átlósan, cikk-cakkban vetnek. Ahogy csak jól esik.

Mi ezt ígérjük és ezzel készülünk Nektek, kedves szombati és remélhetőleg jövőbeli rendszeres látogatóink. Várunk mindenkit sok szeretettel a Bókay utcában a Corvin sétány mellett 2014. május 31-én szombaton 15:00 órától. A Facebook eseményt itt találjátok. De egy valamire felhívnám a figyelmeteket, mielőtt átlépitek piciny kertünk határait: ha nem vigyáztok, bekebelez! :)

Szólj hozzá!

Címkék: média esemény növények grund megnyitó helyi kapa csákány palánta ásó

Grundkert 2.0 kertnyitó ünnep

2014.05.23. 12:08 messzelatoegyesulet

Kedves Grundkert-Barátok!

Nagy-nagy szeretettel meghívunk Titeket kertnyitó ünnepünkre, ahol szeretnénk Nektek elbüszkélkedni a frissen elkészült, új telken megnyitott közösségi kertünkkel, s kibújó növénykéinkkel.

A megnyitó programja:

15:00 -15:30 Köszöntő 
16:00 -16:30 Közösségi komposztálópont és a kert bemutatója
16:30 - 18:00 Palánta- és magcserebere

Hozzatok nyugodtan barátokat, családot, gyerekeket, kutyákat (egyre kérünk: mindenki figyeljen a növényekre)!
Az esemény Facebook event-jét itt találjátok.

Lesz piknik: mi is főzünk valami fincsit a rakétakályhában, de jó, ha Ti is hoztok valami saját készítésű finomságot (süti, kifli, szendvicskrém, szörp stb.).

Tányért, evőeszközt, poharat kérjük, hozz magaddal, hogy ne termeljünk hulladékot!

Tervezünk palánta- és magcserét is. Hozd el tulburjánzott, vagy megunt növényeidet, s vigyél helyette másikat haza!
Nem számolunk: mindenki annyit hoz és annyit visz, amennyit csak szeretne!
Ha a kertnek hozol adomány palántát, magot, azt is nagyon megköszönjük!

Várunk szeretettel!

A kert közössége

Szólj hozzá!

Első - forradalmi - tereprendezés

2014.03.15. 21:36 messzelatoegyesulet

Terray Andris beszámolója:

"Március 15-e alkalmából többen úgy döntöttünk, hogy valamelyik anyázós program helyett nekilátunk a kertnek, rendet és szerszámos házat vágunk a dombok tövében.

facipelos_1.jpg

Miután leiratkoztam a levlistáról (Katit megkértem, hogy az eseményekről értesítsen időben) sejtettem, hogy érhetnek meglepetések, mikor meglátom, hogy áll a terep, de így is döbbenetes volt mekkorára nőttek a teherautók által odaszállított földkupacok. (A Corvin Negyed bővítése kapcsán sok-sok földet fognak még kitermelni, melyet időszakosan a telek fennmaradó részén fognak tárolni, hatalmas buckákat képezve. - szerk.)

A hegyek kicsit lekorlátozták a (mozgás)teret, így a kert az eredeti tervel ellentétben nem a Bókay utcával párhuzamosan fog futni, hanem arra merőleges lesz, a bejárati kaputól balra, egészen a fákig. (a kép alapján talán jobban érthető).

grundkert_2_0.png

Délben egy laza szemétszedéssel kezdtünk, ami bemelegítésnek pont megfelelt, amíg kinyitott a szerszámokat rejtő Gólya. Meglepő módon nem volt sok a hulladék, és eleinte csak a injekciós tűkkel kellet vigyázni. De egyszer csak reccs, kidőlt mellettünk az egyik fa... Szerencsére se felénk, sem a szomszéd telken álló autókra nem dőlt, hanem szépen megállt az újonnan választott talapzatán. Gibbon átkéreckedett a parkolóba és a többiekkel közös erővel sikerült felénk, de biztonságos helyre dönteni.
Mint utólag kiderült, nem csak ennek a fának a belsejét ették meg a 80%-ban valami állatok, hanem a többi hasonló típusú, a kerítés mellett álló darabot is. Következőnek érdemes ezeket valahogy eltávolítani.

Egy óra elteltével, ígéretükhöz híven kinyitottak Gólyáék és már mehettünk is a pincében tárolt szerszámokért. Mire minden előkészület megtörtént a szél annyira feltámadt és az ünnepi eseményeknek is akkora százalékát mondták le, hogy a gyanúsan felénk kacsingató korhadt fák árnyékában inunkba szállt a bátorságunk és lemondtunk az aznapra kitűzött fő cél, a szerszámos házikó újjáépítéséről. Ha minden igaz, ez két héttel később kerül pótlásra.

A maradék időben a téglák egy részét és autógumikat hoztunk át a "hegy" túloldaláról, majd szépen lassan oszolni kezdett a tömeg.

Voltak új arcok és régi motorosok, lelkesedés és közös munka. Aki hozott sütit, vagy küldött (Tünde), annak külön köszönet, mert mindegyik nagyon finom volt (teszteltem őket :) )

Ha minden jól alakul, akkor következőnek felépül a szerszámos kamra és onnantól függetlenné válunk a Gólyától, bármikor ki lehet ugrani egy kis tereprendezésre, ha valaki mozgásra vágyik."


Displaying IMG00137-20140315-1240.jpg


Displaying IMG00140-20140315-1245.jpg

 

Displaying IMG00141-20140315-1246.jpg

Displaying IMG00146-20140315-1327.jpgDisplaying IMG00149-20140315-1328.jpg

 

 

 

Displaying IMG00152-20140315-1414.jpg

 

Displaying IMG00153-20140315-1414.jpgDisplaying IMG00155-20140315-1425.jpg

 

 

 

Displaying IMG00164-20140315-1453.jpg

 

 

 

2 komment

Címkék: költözés esemény gólya fák

Köszi, Dani!

2013.11.03. 18:53 lsg404

Az új helyünkre költözködés heteiben, és a téli álomra készülve fontos néhány dologra visszaemlékeznünk a kertünk első, most már mondhatjuk, előző helyszínéről.

A Grund csapatában nagyra becsüljük Dani nyitott szellemiségét, hogy szinte azonnal befogadta az ötletet, a rugalmasságát, és a többiek segítőkészségét, beleértve az őröket akik igencsak magukénak érezték a kertet, ezt rögtön megérezték kertészeink is, ha elárvultabb lett egy időre a parcellájuk: a levlistán rögtön jött a dörgedelem.

Gergő a kert hatására kezdett muskátlikat ültetni az őrbódéra, apró emlék marad ez a GrundKert hatásának, akkor is, amikor már lakóház lesz a parcellák egykori helyén.

Antostól tudtunk kérni szerszámokat, létrát, amikor szükségünk volt rá.

Tudtunk gyűlésezni bármikor a Grundon, fontos volt, hogy egy komoly közösségi infrastruktúra terei álltak rendelkezésünkre.

Több zöld témájú rendezvényt vittünk oda, és a kert hatására más szervezetek is kinézték maguknak a Grundot. Ilyen volt a Védegylet Vigyázat Ehető filmhete, Messzelátós növénycserék, a TVE, Biokultúra,a KÉK eseményei.

A Grundparcellán finom menta termett, amit a hostel vendégei elszürcsölhettek a limonádéjukban.

Egy kedves kis ajándékkosárral búcsúztunk Danitól, amiben a tagok saját készítésű házi finomságai egyrészt grundkerti alapanyagokból készültek.

Köszi mindenkinek, reményeink szerint továbbra is élő kapcsolatban maradunk "kibocsátó" intézményünkkel. :)

1 komment

Címkék: költözés esemény kék grund messzelátó

Futónövény

2013.10.29. 12:22 lsg404


A közösségi kertek akár költözni is tudnak. A magabiztosan optimista attributúmot eddig is hangoztattuk, de most, Budapesten, a GrundKert élte át először gyakorlatban is az áttelepülést. Schnierer Kati beszámolója a költözésünkről.


"Szomorú eseménynek gondolják, pedig egyáltalán nem volt az. A Grundkert az első költöző kert. Egy ünnep volt az október 12-13-i hétvége, amikor is komoly összefogással a Futureal jóvoltából egy lényegesen nagyobb területre költöztettük a kertet két utcával „kijjebb”, a Bókay utcába. Itt kezdjük újra jövő tavasszal emelt ágyásos parcellákban.

Hány parcella lesz? Hogyan fog kinézni? Még a jövő, és föld kérdése. Föld, merthogy arra szükségünk lesz, hisz a előző termőtalajt sajnos – gépek híján – nem tudtuk magunkkal hozni. Folyamatosan szponzort keresünk erre, eddig sikertelenül. Így egyelőre fájó szívvel ott hagytuk azt a jó, élettel már alaposan belakott termőtalajt. Ha valaki tud megoldást, ne habozzon szólni, a művelet sürgős!

Lehet majd jelentkezni az új kertbe? Minden bizonnyal igen, de még nem kiforrott a helyzet. Addig bátran lehet küldeni nekünk motivációs leveleket! Előnyt élveznek azok, akik önkénteskednek valamelyik közösségi munkával töltött napunkon. Ilyen volt a költözés, és lesz majd több alkalommal a beköltözés is.

A kert most pihen. A szerszámok a Gólya pincéjében alszanak téli álmot – köszönjük nekik ezúttal is, hogy vendégül látják őket! Néhány télálló növényünket az új kertben lakó hajléktalanok vigyázzák. Ha arra jártok, nyugodtan öntözzétek őket. Komposztot a komposztkupacunkra rakni ér.

A kétnapos költözés igen vidáman telt. Sok lány, kevés fiú. Lapátolás, szállítás, faház és kerítés bontás, növényköltöztetés: gyerekek és felnőttek együtt. Köszönjük mindenki munkáját, kiemelve a két szállítóét, akik saját autójukon fuvarozták két napon át a komposztott, téglákat, deszkákat… Szuper két nap volt csodálatos napsütésben, vidámságban, barátságban, friss levegőn mozogni. Reméljük, jöttök máskor (is)!"

2 komment · 1 trackback

Címkék: költözés esemény komposzt talaj ásó

Költözés

2013.10.20. 16:55 lsg404

A Grundkert elköltözött és megújul!

Terveink szerint minimum 3 évig maradtunk volna a Grundon, de a tulajdonos már idén ősszel folytatja a Corvin sétányt, és a kert helyén hamarosan egy nagy ház lesz.aerial.jpg
De nem csüggedünk! A jó hír, hogy kapunk egy másik telket 2 utcával arrébb, ami 3x nagyobb. Tehát, valójában terjeszkedünk!

Most mindent előlről kell kezdenünk, termőföldet, vizet szerezni, kertet tervezni. Kövesd az eseményeket itt, a Facebook oldalon, vagy a Gólyában.

Indul a GRUNDKERT 2.0


koltozes.jpg

Minden önkéntesnek köszönjük a hétvégi kitartó munkát, remekül szórakoztunk!
Köszönjük a Gólyának is a téli raktározást. Nélkülük mindez nem valósulhatott volna meg!

Találkozunk a Bókay utcában, a Gólya Presszótól 2 telekkel arrébb az Üllői út felé! 800 nm!

Szólj hozzá!

Címkék: költözés esemény kert ásó

Zöldséget termeszteni a szmogos városban? Nem para!

2013.02.24. 15:20 lsg404

spenooooot2.jpg

Igen a spenóóóóót...

Tavaly ősszel bemérettük a terményeinket, hogy eloszlassuk a városi kertészkedéssel kapcsolatos kételyeket - vagy összeomoljunk bánatunkban és kétségbeesésünkben saját magunk és felebarátaink mérgezésének súlya alatt, ha úgy hozza a vizsgálat.

Nos, nem hozta úgy. Az Európai Bizottság 629/2008/EK rendeletében meghatározott hatértékeket többnyire meg sem közelítette a nehézfémtartalom a növényekben. A műveletnek egyébként paradicsom, burgonya, és spenót vetette alá magát. Köszönjük, hogy a wessling, érezve a társadalmi súlyát a kérdésnek, térítésmentesen vállalta a kutatást.

Úgyhogy, ha legközelebb Grundos spenóttal kínál valaki, hiába is hivatkoznál az itai-itai betegségre!
1 komment

Címkék: növények grund wessling