HTML

Hirdetés

Grund Kert - Közösségi Kert a Bókay utcában!

Mi nem métázunk, és játszunk fiktív háborúkat más bandákkal, hanem csak egy veteményeskertet hozunk létre a Grund Hostel mellett... ami most elköltözik a Bókay utcába, egy sokkal nagyobb telekre! Tarts velünk!

Támogatóink

 

tamogato02_grund.jpg
tamogato03_wessling.jpg
tamogato04_futureal.jpg
tamogato05_cordia.jpg
tamogato07_betafence.jpg
tamogato08_budapest.jpg
tamogato06_kalapos.jpg
tamogato09_messzelato.jpg
tamogato01_susnyas.jpg

Első - forradalmi - tereprendezés

2014.03.15. 21:36 messzelatoegyesulet

Terray Andris beszámolója:

"Március 15-e alkalmából többen úgy döntöttünk, hogy valamelyik anyázós program helyett nekilátunk a kertnek, rendet és szerszámos házat vágunk a dombok tövében.

facipelos_1.jpg

Miután leiratkoztam a levlistáról (Katit megkértem, hogy az eseményekről értesítsen időben) sejtettem, hogy érhetnek meglepetések, mikor meglátom, hogy áll a terep, de így is döbbenetes volt mekkorára nőttek a teherautók által odaszállított földkupacok. (A Corvin Negyed bővítése kapcsán sok-sok földet fognak még kitermelni, melyet időszakosan a telek fennmaradó részén fognak tárolni, hatalmas buckákat képezve. - szerk.)

A hegyek kicsit lekorlátozták a (mozgás)teret, így a kert az eredeti tervel ellentétben nem a Bókay utcával párhuzamosan fog futni, hanem arra merőleges lesz, a bejárati kaputól balra, egészen a fákig. (a kép alapján talán jobban érthető).

grundkert_2_0.png

Délben egy laza szemétszedéssel kezdtünk, ami bemelegítésnek pont megfelelt, amíg kinyitott a szerszámokat rejtő Gólya. Meglepő módon nem volt sok a hulladék, és eleinte csak a injekciós tűkkel kellet vigyázni. De egyszer csak reccs, kidőlt mellettünk az egyik fa... Szerencsére se felénk, sem a szomszéd telken álló autókra nem dőlt, hanem szépen megállt az újonnan választott talapzatán. Gibbon átkéreckedett a parkolóba és a többiekkel közös erővel sikerült felénk, de biztonságos helyre dönteni.
Mint utólag kiderült, nem csak ennek a fának a belsejét ették meg a 80%-ban valami állatok, hanem a többi hasonló típusú, a kerítés mellett álló darabot is. Következőnek érdemes ezeket valahogy eltávolítani.

Egy óra elteltével, ígéretükhöz híven kinyitottak Gólyáék és már mehettünk is a pincében tárolt szerszámokért. Mire minden előkészület megtörtént a szél annyira feltámadt és az ünnepi eseményeknek is akkora százalékát mondták le, hogy a gyanúsan felénk kacsingató korhadt fák árnyékában inunkba szállt a bátorságunk és lemondtunk az aznapra kitűzött fő cél, a szerszámos házikó újjáépítéséről. Ha minden igaz, ez két héttel később kerül pótlásra.

A maradék időben a téglák egy részét és autógumikat hoztunk át a "hegy" túloldaláról, majd szépen lassan oszolni kezdett a tömeg.

Voltak új arcok és régi motorosok, lelkesedés és közös munka. Aki hozott sütit, vagy küldött (Tünde), annak külön köszönet, mert mindegyik nagyon finom volt (teszteltem őket :) )

Ha minden jól alakul, akkor következőnek felépül a szerszámos kamra és onnantól függetlenné válunk a Gólyától, bármikor ki lehet ugrani egy kis tereprendezésre, ha valaki mozgásra vágyik."


Displaying IMG00137-20140315-1240.jpg


Displaying IMG00140-20140315-1245.jpg

 

Displaying IMG00141-20140315-1246.jpg

Displaying IMG00146-20140315-1327.jpgDisplaying IMG00149-20140315-1328.jpg

 

 

 

Displaying IMG00152-20140315-1414.jpg

 

Displaying IMG00153-20140315-1414.jpgDisplaying IMG00155-20140315-1425.jpg

 

 

 

Displaying IMG00164-20140315-1453.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: költözés esemény gólya fák

Köszi, Dani!

2013.11.03. 18:53 lsg404

Az új helyünkre költözködés heteiben, és a téli álomra készülve fontos néhány dologra visszaemlékeznünk a kertünk első, most már mondhatjuk, előző helyszínéről.

A Grund csapatában nagyra becsüljük Dani nyitott szellemiségét, hogy szinte azonnal befogadta az ötletet, a rugalmasságát, és a többiek segítőkészségét, beleértve az őröket akik igencsak magukénak érezték a kertet, ezt rögtön megérezték kertészeink is, ha elárvultabb lett egy időre a parcellájuk: a levlistán rögtön jött a dörgedelem.

Gergő a kert hatására kezdett muskátlikat ültetni az őrbódéra, apró emlék marad ez a GrundKert hatásának, akkor is, amikor már lakóház lesz a parcellák egykori helyén.

Antostól tudtunk kérni szerszámokat, létrát, amikor szükségünk volt rá.

Tudtunk gyűlésezni bármikor a Grundon, fontos volt, hogy egy komoly közösségi infrastruktúra terei álltak rendelkezésünkre.

Több zöld témájú rendezvényt vittünk oda, és a kert hatására más szervezetek is kinézték maguknak a Grundot. Ilyen volt a Védegylet Vigyázat Ehető filmhete, Messzelátós növénycserék, a TVE, Biokultúra,a KÉK eseményei.

A Grundparcellán finom menta termett, amit a hostel vendégei elszürcsölhettek a limonádéjukban.

Egy kedves kis ajándékkosárral búcsúztunk Danitól, amiben a tagok saját készítésű házi finomságai egyrészt grundkerti alapanyagokból készültek.

Köszi mindenkinek, reményeink szerint továbbra is élő kapcsolatban maradunk "kibocsátó" intézményünkkel. :)

1 komment

Címkék: költözés esemény kék grund messzelátó

Futónövény

2013.10.29. 12:22 lsg404


A közösségi kertek akár költözni is tudnak. A magabiztosan optimista attributúmot eddig is hangoztattuk, de most, Budapesten, a GrundKert élte át először gyakorlatban is az áttelepülést. Schnierer Kati beszámolója a költözésünkről.


"Szomorú eseménynek gondolják, pedig egyáltalán nem volt az. A Grundkert az első költöző kert. Egy ünnep volt az október 12-13-i hétvége, amikor is komoly összefogással a Futureal jóvoltából egy lényegesen nagyobb területre költöztettük a kertet két utcával „kijjebb”, a Bókay utcába. Itt kezdjük újra jövő tavasszal emelt ágyásos parcellákban.

Hány parcella lesz? Hogyan fog kinézni? Még a jövő, és föld kérdése. Föld, merthogy arra szükségünk lesz, hisz a előző termőtalajt sajnos – gépek híján – nem tudtuk magunkkal hozni. Folyamatosan szponzort keresünk erre, eddig sikertelenül. Így egyelőre fájó szívvel ott hagytuk azt a jó, élettel már alaposan belakott termőtalajt. Ha valaki tud megoldást, ne habozzon szólni, a művelet sürgős!

Lehet majd jelentkezni az új kertbe? Minden bizonnyal igen, de még nem kiforrott a helyzet. Addig bátran lehet küldeni nekünk motivációs leveleket! Előnyt élveznek azok, akik önkénteskednek valamelyik közösségi munkával töltött napunkon. Ilyen volt a költözés, és lesz majd több alkalommal a beköltözés is.

A kert most pihen. A szerszámok a Gólya pincéjében alszanak téli álmot – köszönjük nekik ezúttal is, hogy vendégül látják őket! Néhány télálló növényünket az új kertben lakó hajléktalanok vigyázzák. Ha arra jártok, nyugodtan öntözzétek őket. Komposztot a komposztkupacunkra rakni ér.

A kétnapos költözés igen vidáman telt. Sok lány, kevés fiú. Lapátolás, szállítás, faház és kerítés bontás, növényköltöztetés: gyerekek és felnőttek együtt. Köszönjük mindenki munkáját, kiemelve a két szállítóét, akik saját autójukon fuvarozták két napon át a komposztott, téglákat, deszkákat… Szuper két nap volt csodálatos napsütésben, vidámságban, barátságban, friss levegőn mozogni. Reméljük, jöttök máskor (is)!"

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: költözés esemény komposzt talaj ásó

Költözés

2013.10.20. 16:55 lsg404

A Grundkert elköltözött és megújul!

Terveink szerint minimum 3 évig maradtunk volna a Grundon, de a tulajdonos már idén ősszel folytatja a Corvin sétányt, és a kert helyén hamarosan egy nagy ház lesz.aerial.jpg
De nem csüggedünk! A jó hír, hogy kapunk egy másik telket 2 utcával arrébb, ami 3x nagyobb. Tehát, valójában terjeszkedünk!

Most mindent előlről kell kezdenünk, termőföldet, vizet szerezni, kertet tervezni. Kövesd az eseményeket itt, a Facebook oldalon, vagy a Gólyában.

Indul a GRUNDKERT 2.0


koltozes.jpg

Minden önkéntesnek köszönjük a hétvégi kitartó munkát, remekül szórakoztunk!
Köszönjük a Gólyának is a téli raktározást. Nélkülük mindez nem valósulhatott volna meg!

Találkozunk a Bókay utcában, a Gólya Presszótól 2 telekkel arrébb az Üllői út felé! 800 nm!

Szólj hozzá!

Címkék: költözés esemény kert ásó

Zöldséget termeszteni a szmogos városban? Nem para!

2013.02.24. 15:20 lsg404

spenooooot2.jpg

Igen a spenóóóóót...

Tavaly ősszel bemérettük a terményeinket, hogy eloszlassuk a városi kertészkedéssel kapcsolatos kételyeket - vagy összeomoljunk bánatunkban és kétségbeesésünkben saját magunk és felebarátaink mérgezésének súlya alatt, ha úgy hozza a vizsgálat.

Nos, nem hozta úgy. Az Európai Bizottság 629/2008/EK rendeletében meghatározott hatértékeket többnyire meg sem közelítette a nehézfémtartalom a növényekben. A műveletnek egyébként paradicsom, burgonya, és spenót vetette alá magát. Köszönjük, hogy a wessling, érezve a társadalmi súlyát a kérdésnek, térítésmentesen vállalta a kutatást.

Úgyhogy, ha legközelebb Grundos spenóttal kínál valaki, hiába is hivatkoznál az itai-itai betegségre!
1 komment

Címkék: növények grund wessling

Melegágykészítő műhelymunka vasárnap

2013.02.22. 20:01 lsg404


Bár amúgysem jellemző ránk a bezárkózás, ezúttal egy különösen nyitott eseményre hívunk minden érdeklődőt.

Melegágyat építünk a palántáknak vasárnap! Minden segítség jól jön, főzni is fogunk, és jó társaságban sajátíthatod el, hogyan kell ilyet. 

Facebook esemény itt!

UPDATE! 

Az eseményt elhalasztottuk a rossz idő miatt, most vasárnap lesz! (03.03.)

Szólj hozzá!

Címkék: esemény kert

Hogyan formálja az ennivaló a városainkat?

2013.02.21. 10:44 lsg404

A városok és a városok lakóinak élelmiszerbeszerzése évezredekig szerves kapcsolatban állt, az csak a legmodernebb idők fejleménye, hogy a helyi társadalmak fémdobozokba járnak, ahol polcokról emelik le az odavarázsolt, csomagolt élelmiszert. Carolyn Steel izgalmas történeti áttekintése fontos problémákat feszeget, és az élelmükkel harmóniában létező városok jövőképét is felvázolja. És még nem is hosszú. :)

Szólj hozzá!

Címkék: média film kert

zuglói fejlemények!

2013.02.19. 14:41 lsg404

gk_plakat_1361280890.jpg_400x566

Zuglóban is pattannak a rügyek! Újabb kert nyílik a városban idén tavasszal. "Száz kertet, ezeret!" :) Hajrá!

A márciusi esemény előtt már tájékozódhattok a csoport Facebook oldalán. Aktuális fejlemények:

"Összefoglalom az önkormányzatnál történteket. Rozgonyi Zoltán alpolgármester úrral és Barta Ferenc főépítész úrral ültünk le négyen tárgyalni a ZUG jövőjéről. Rendkívül nyitottak voltak, elmesélték, hogy ők is már rég óta gondolkodnak azon, hogy valahol Zuglóban közösségi kertet kellene létesíteni. Az alpolgármester úr elsősorban a lakótelepiek számára szeretne ezzel lehetőséget teremteni a kertészkedésre, így jelenleg az ott fekvő közterületeket kezdjük felmérni, oda készítünk tervet.


Fórumot szervezünk a lakosság számára. Időpontja: március 1-je, 17.00. Helyszín: Cserepesház.

Filmvetítéssel egybekötött bemutatkozásunkra minden érdeklődőt várunk! "

Szólj hozzá!

Címkék: esemény kert zugló filmvetítés

évadnyitó

2013.02.07. 22:37 lsg404


Vasárnap megtartottuk az elsőt az idei havi összejöveteleink közül, ezzel elkezdődött a 2013-as GrundKert idény.

  Néhány dolog, amit megbeszéltünk:

Vendégparcellák:

A 8-ason gimnazisták fognak tevékenykedni, a 17-esen pedig fogyatékkal élők, mindkét projekt egy-egy kertészünk koordinálásában zajlik.

Havi gyűlések:

Minden hónap utolsó vasárnapján, 15 órai kezdettel gyülekezünk a Grund Hostelben, hogy megbeszéljük az aktuális dolgokat. Ez remek alkalom külsősök jelentkezésére is, hiszen itt egyből be tudtok kapcsolódni a Kert keringésébe. 

Vajaskifli Party:

Továbbra is folytatjuk nagysikerű vajaskifli party-jainkat, amelyeken a kertünk terményeiből pakolunk a kiflikre, nameg otthonról hozott jóságokkal. Néha van zene is. Ezek az partik a hét egy fix napján lesznek, hétköznap, délután öttől, ha kicsit kimelegszik az idő. Több infó hamarosan!


Komposzt: 

Gyönyörű komposztkasainkat ideje professzionálisabb szinten használni, gondolkodunk forgatóhordós megoldáson, és hamarosan élni fogunk egy földigiliszta-hadosztály segítségével is.


Palántázó:

A kert végében kialakítunk egy palántázó részt, a bolgárkertészetek mintájára.


Magbörzék:

A különböző vetőmagok cserélgetésének helyt adó fórumok kiváló terepei a városi kertésznek is, mert érdekes növények magjain kívül információt is lehet cserélni, ismeretségekre szert tenni. A közeljövőben három ilyenre is készülünk:

 02. 23. - Müszi

 03.01. - Szatyorbolt

 03.02. - Wekerle


Naptár:

 Online naptárunkba rendszeresen felvisszük majd saját, és a bennünket érdeklő eseményeket is, ez hamarosan nyilvános lesz, itt a blogon is elérhetővé tesszük.Egyelőre így készülünk a 2013-as idényre. Ti mit vártok az évtől? :)


Szólj hozzá!

Címkék: grund magbörze vajaskifliparty

a legjobb méreg

2012.09.19. 12:03 lsg404

A városi kertészkedéssel kapcsolatos, egyik legalapvetőbb aggály, hogy a terményekbe mérgek kerülnek a kipufogógázból, szmogból. 

Aggályoskodni persze mindig és mindennel kapcsolatban lehet. Rendkívül jók vagyunk abban, hogy megmagyarázzuk, hogy mit miért nem csinálunk, vagy mi miért nem működik. Ez különösen az olyan (re-) innovatív, és bizonyos szempontból tabudöntögető tevékenységek kapcsán érvényes, mint a városi haszonkertek művelése. Az ilyen érvelés nem veszi figyelembe, hogy mennyi méreganyagtartalma van a hagyományos mezőgazdasági művelés során nevelt, messziről ideutazó zöldségeknek, melyek a boltok polcain várnak ránk. A főútvonalak mellett egy jókora sávban nem lenne szabad élelmiszernövényt termeszteni, de a gyakorlatban mégis gyakran látunk gyümölcsfákat, karnyújtásnyira az autónktól.

 A Nagytemplom utca egyáltalán nem nevezhető forgalmasnak, az Üllői úttól majd' 100 méterre vagyunk, nagy házak választanak el tőle. A szmog mellett persze kulcsfontosságú kérdés a talaj is. A városi, utcákkal határos talajokat elmérgezi az olaj, az ólom, és minden vegyszer, ami arra folyik, így nem szabadna rajtuk ehető növényeket termeszteni. Éppen ezért a GrundKertbe a Főkerttől hoztunk új talajt, amit ráterítettünk a régire. Ez a föld kiváló minőségű és humusztartalmú lehet, mert valósággal kirobbannak belőle a paradicsomok, és a kispesti kertben is, hasonlóan bőséges termésről számolnak be, ugyanilyen földet használva.

De persze nem akarjuk ezt a méreg-kérdést megkerülni, annál is inkább, mert növényeink reményeink szerint minden mérésen állnák a sarat, a fenti okok miatt. És szerencsére itt van nekünk a Wessling, akiknél a kert mostani földje alatti eredeti talaj méreganyagtartalmát mérettük be. Most, az első szezonunk vége felé ternényeket viszünk el hozzájuk, négyfélét, melyeken elvégzik a megfelelő vizsgálatokat, ezúttal is támogatásként, ingyen. Köszönjük!

Még zajlik a vita, hogy mit vigyünk, a paradicsom és a mángold biztos befutónak tűnik, spenót, hagyma és krumpli is felmerült. Az biztos, hogy a kert négy különböző parcellájából viszünk terményeket, hogy minél pontosabb legyen a minta.

Amint megtudtuk, mennyire mérgező  a sok finomságunk, rögtön megírjuk! ;)


Szólj hozzá!

Címkék: növények kert grund talaj

Bográcsolás a kertben

2012.09.14. 12:01 Zsupszy

Belvárosi bográcsozás

Messzelátó Egyesület, aki szintén büszke parcellatulajdonos a Grund Kertben Belvárosi Bográcsozást szervez nálunk. Gyertek el hozzánk Ti is 2012. szeptember 18-án 18 órától, s kóstoljatok bele a bogrács tartalma mellett az 50 kilométeres diétába is!

Az 50 kilométeres diéta címre hallgató kampányhoz ezúttal kollégák és kolleginák csoportjainak jelentkezését várják, akik vállalják a kihívást, hogy egy teljes héten keresztül együtt főznek egymásra helyi alapanyagokból, melyet aztán együtt fogyasztanak el jóízűen! Az alapelv és a fő cél ugyanaz, mint a diéta korábbi hónapjai soránhelyi, szezonális ételekből fenntartható módon és egészségesen táplálkozni, csak most méginkább együtt, közösségben!

Szólj hozzá!

Címkék: bogrács messzelátó 50 km-es diéta

Greening the ghetto

2012.09.11. 16:09 Zsupszy

Sokak szemében a nyolcadik kerület még mindig egy sötét folt a Budapest térképen, én büszke vagyok rá, hogy itt nőttem fel, és hogy itt tevékenykedhetem. Az is külön öröm számomra, hogy a sztereotípiákat meghazudtolva nyugodtan dőlhetünk hátra a székben és élvezhetjük az aratás gyümölcseit magunk, illetve akikkel szívesen megosztjuk, és nem kellett eddig idegen kezektől tartanunk, még akkor sem, amikor hónapokig nem állt a kerítésünk. Annak is örülök, hogy egyre több járókelő, bámészkodó találkozik a kezdeményezésünkkel, és hogy vannak olyan helyi gyerekek, akik maguktól találtak ránk, és önkéntesen járnak hozzánk gazolni, ültetni, locsolni, a tevékenység és a teremtés öröméért.

A kert létrehozásában sok dolog inspirált, de ma eszembe jutott egy kiváló amerikai kolléga Bronxból, Majora Carter, aki egy egyedülálló zöldítési programot hajtott végre New York hírhedten szegény és közveszélyes negyedében, leküzdve az előítéleteket, támaszkodva a helyiek kreativitására, és öntudatára, tenni akarására.

A mellékelt videón beszél a teljesen alulról jövő kezdeményezésükről, őszintén, vagányan, és érzelmektől nem mentesen.

(A videón be lehet állítani a magyar feliratot a jobb sarokban)

Szeretnénk csinálni jövőre még több kertet a kerületben Józsefvárossal együttműködve. Kíváncsi vagyok a véleményetekre, tapasztalatitokra, hogy ti milyen kerteket szeretnétek még? Ha szeretnétek beszállni a tervezésbe, akkor írjatok a kert@agrund.hu-ra is.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ted környezeti igazságosság environmental justice gettho

ATV

2012.08.15. 14:05 lsg404

Az ATV-be hívták alapítóinkat, a két Zsuzsit. Itt tudjátok megnézni.

1 komment

Címkék: média

Indexvideó a GrundKertről

2012.07.18. 09:52 lsg404

Szólj hozzá!

Címkék: média

Környezetvédelmi Alap

2012.07.17. 20:16 lsg404


A kert támogatói között feltüntettük, egy Budapest címer formájában, a fővárosi önkormányzatot. 

A Fővárosi Környezetvédelmi Alapnál pályáztunk tavaly a kert kialakítására. Két dologra kértünk pénzt: a Grund helyi növények kertjének kialakítására, és a közösségi kertünk kialakítására, és a maximális elnyerhető összeget meg is kaptuk a megvalósításra! Ez egyébként nem valamilyen észbontóan nagy összeg, de sokat segít, és Zsuzsi szigorúan fogja a költségvetést, így még ki is tart egy darabig. :)

Most is van egy pályázati határidő júli 31-én, úgyhogy ha van bármilyen ötletetek a város zöldítésére, élhetőbbé és élőbbé tételére, akkor rajta, a jobb oldali BUDAPEST feliratra kattintva megtaláljátok a részleteket.

Szólj hozzá!

Címkék: pályázat főváros

Nyár a Grundon

2012.07.13. 10:48 lsg404

gk_201207_1342169290.png_801x801Egy újabb képgaléria a GrundKertről. Eléggé másmilyen már, mint kutyasétáltató korában. :)


Szólj hozzá!

Címkék: fotó

Kapu

2012.07.05. 20:24 lsg404

"A kapu már áll - 4 hónap után bekerítjük a kertet. Mostanáig teljesen nyitott volt, és a Nyolcker szívében épen tudott maradni!"

kapu.jpg

 

Már közel a kerítés felépülése, de a kertészek között azért van némi vita - kell -e kerítés, ha eddig túlélte a kert növényzete néhány kutya általi letrappolást eltekintve a szabad bejárhatóságot? Nos, kerítésünk már biztosan lesz, hiszen ahogy cseperedik a termés, úgy nő a csábítás is az illetéktelenkedésre. De a Grundkert számára továbbra is elsődleges fontosságú, hogy nyílt szívvel és elmével forduljon a külvilág, különösképpen a környéken lakók felé. Ezért a kapunkat nyitva fogjuk tartani, ha bárki ott lesz a kertben közülünk, hogy ezután is szóba elegyedhessünk az érdeklődőkkel, akik egyszerűen besétálhassanak, ha körülnéznének nálunk.

Egyébként vagyunk a Facebookon is!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kerítés

Médiavisszhang

2012.05.29. 20:21 lsg404

 
Ahogyan azt sejteni lehetett, a városi kertészet képileg erős témájára rámozdult a mainstream média is. Ebben az összeállításban a kispesti kert mellett a Grund is helyet kapott.

A Nyugat.hu tartalmas és alapos összefoglalót hozott össze, a GrundKert mellett a Lecsós Kert révén a KÉK is nagy szerepet kap ebben a cikkben.

Érdekes, hogy a kertészkedést a kapával azonosítják az emberek, fel sem merül, hogy robotolás nélkül is lehet eredményesen termelni. :)

A vidékfejlesztési témákat előszeretettel hozó Ma és Holnapban is megjelent egy cikk a KÉK-ről, ebben csak említés szintjén szerepelünk. Online csak egy kis kurta bevezető olvasható.

Eközben szépen zöldül a kertünk az offline valóságban. Hamarosan a kerítésünk is a helyére kerül. Köszi, Betafence!

 

Szólj hozzá!

Címkék: média kék kerítés kapa

Terjeszkedés és bekerítés

2012.05.21. 21:18 lsg404

 "Aki ma kint volt, láthatta, hogy körbekerítettük szuper téglákkal az új sávot, és elegyengettük. Nagyon csodásan néz ki, mindenki bódog:)) Nagyon köszi mindenkinek a sok melót és a jó hangulatot. 

 
Jövő héten valamelyik nap Laci kiméri és madzaggal kijelöli a parcellákat. Szombaton délután páran kimegyünk, és körbekerítjük a parcellákat, és kezdődhet az ásás ültetés. Lehet csatlakozni!  Tehát szombat 2 óra. "

Tehát megduplázódott alapterületünk újabbik felére is friss föld került és felparcelláztatott! 

A hétvége másik fejleménye, hogy a kert középső fókuszpontjában (a szélsőkben komposztkasok vannak) elkészült a téglákból rakott fűszerspirál. Ez egy kis spirálisan emelkedő építmény, melyen körbe-körbe megy fel egy kis földcsík, és fűszernövények nőnek benne majd.

És nemsokára jön a kerítésünk is, sikerült megegyezni a Betafence-szel. Ha egyszer az is a helyére kerül, akkor már minden arrajáró számára megingathatlan bizonyosság lesz, hogy ez itt bizony egy kert. :)

Hajrá Grund!

 

Szólj hozzá!

Címkék: grund fűszer kerítés

Megjöttek a vörösingesek

2012.05.10. 22:09 lsg404

 

A történelem ismétli önmagát, így hát elkerülhetetlen volt, hogy kis grundunk riválisokat kapjon.

Persze a városi kertész a városi kertésznek nem ellensége, inkább egy nagy közösség különböző frakciói ők, legalábbis én így gondolom.

Területfoglaló háború, zsenge palánták elrablása és átültetése, metszőollók orv-kicsorbítása, és egyéb terrorcselekmények nem várhatók, de némi káosz azért előfordulhat, nézzük meg például ezt a flyert:

http://kozossegikertek.hu/hir/kozossegi-kert-nyilik-a-corvin-setanyon/ 

A Corvin-sétány végén mi vagyunk. A térképen még folytatódik a sétány, a valóságban már nem tűnik a Corvin Negyed projekt szerves folytatásának az az utcácska, ami a szerkezetkész épületek mellett halad a Leonardo da Vinci felé, ahol jobbra kanyarodva a Tömő utcai saroknál lesz az új kert.

A KÉK térképén a GrundKert nem is szerepel, az új "Corvin sétány" néven futó kertprojekt már megkapta a maga kék gombostűjét.

Ha a Grundra nem csak alapításként, hanem "szellemi hátország" gyanánt használva máskor is eljönnek, akkor hasznos szinergiák alakulhatnak ki a két kert között. Még nem tudom pontosan mire, de valamire biztosan jó, ha egy sarokra egymástól van két közösségi kert. Használhatjuk egymás csatornáit, kapcsolatrendszerét, és persze a termesztési tapasztalatokat. 

És ki tudja, hány kert lesz még itt, a nyolcban? Zsuzsi legalábbis arról számolt be, hogy hatalmas lelkesedésel fogadták bemutatkozását a Hivatalban, az ügyintéző hölgy még azt is megígérte, hogy átböngészi a térképeket újabb, kert kialakítására alkalmas területek után kutatva.

Érdeklődéssel várjuk hát a fejleményeket, ti pedig tartsátok észben, hogy a Corvin-sétánynál már két kert is van. ;)

A Luca által "vörösingeseknek" becézett kert jóval szervezettebb hátterű mint a bájosan anarchikus Grund. Ha érdekel benneteket a KÉK projektje, itt minden infót megtaláltok. 16.-án sorsolják a parcellákat. 


  

Szólj hozzá!

Címkék: kert kék vörösingesek

Joli egy szombatja

2012.05.10. 21:44 lsg404


Joli beszámolója a legutóbbi szombatról a Grundkerten:


 "5 óra után fogtam a komposztálható szerves hulladékot (értsd salátalevelek, hagymahéj, spárga héja stb.) és elvittem a Grundkertbe ( a közösségi kert, ahol van egy kis parcellánk). Zsuzsiék éppen kint voltak, fűszernövényeket ültettek, így csatlakoztam. Nagyon jó volt ott is a hangulat. Van egy új kertésztársunk, egy nyugdíjas néni, akinek az unokái már alig várják, hogy kertészkedhessenek a nagyi kiskertjében. 

Az én parcellámon kibújt minden amit eddig ültettem, retek, saláta, csicseriborsó és a csicsókának már a második hajtása is bújik. Most ültettem két tő kék krumplit is ( csak a héja sötétkék, belül  fehér).

Érdekes, hogy az emberek nem tudnak mit kezdeni egy ilyen dologgal a város közepén. A szülők akiknek a gyerekük beszaladt az ágyásokon keresztül a kertbe, teljesen pánikba estek, hogy most akkor mi lesz: "gyere azonnal onnan ki, nem szabad oda menni, ne ott gyere, ne mássz oda, itt gyere, jaj ne itt, inkább itt" és a gyerek zavarodottan állt az ágyás közepén és fogalma sem volt mit tegyen :). Mások meg megállnak és nézik, hogy ez most micsoda. Főleg a kert két komposzkasa érdekli őket szerintem legjobban, mert nem sok ilyet lát az ember életében. Egy kissé illuminált állapotban lévő férfi kérdezte meg tőlünk, hogy az micsoda ott a közepén, mikor elmondtuk, hogy komposztkas, nem sokat segítettünk tisztázni a helyzeten, hiszen nem nem tudta, hogy az meg mi fán terem, úgyhogy röviden-tömören elmondtuk neki, hogy ide bedobjuk az olyan szemetet ami hamar lebomlik, pl a krumplihéj és egy év múlva föld lesz belőle. (ez egyébként nem 100% így van, de ennél érthetőbben nem tudtam volna elmondani)."

A teljes bejegyzés itt olvasható, benne a helyi terméket árusító Szatyor új helyéről, és további mosolygós emberekről. :)

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek kert komposzt fűszer

Április 22

2012.04.23. 00:22 Zsupszy

Ez egy igen jól sikerült Föld napja volt. Életem első olyan Föld napja, amikor két kézzel a földdel dolgoztam. És a nap is megfogott végre egy kicsit.

Már egyre jobban alakul a kert. Ma fantasztikus volt kint lenni, és nagyon sokat haladtunk

Vannak új jelentkezők a parcellákra. Többen ma is kint voltak közülük a kertben.
Csinálok egy új beosztást hamarosan, és majd megnézi mindenki, hogy az a parcella jó lesz-e neki.
 
Ma az egész Józsefváros zizgett. Tavaszi nagytakarítás volt az Önkormányzat szervezésében. Találkoztunk is egy csapat önkéntessel, és a Grund is kapott két fát.
 
Ma csupa kedves vendégünk volt a kertben. Pl. volt ma egy hölgy, aki meglátott minket az utcáról és hazament átöltözni, majd lejött gereblyézni, mert olyan kedve volt, meg egy csapat helyi gyerek is spontán bekapcsolódott.
 
A Corvin sétány egyik lakója kifejezetten gratulált, és örül, hogy minket láthat az ablakából.
Luca mesélte, hogy egy kutyás is kifejezetten kedvesen fogadta a kertünket.
 
Csilla és a skót barátja jóvoltából fantasztikusat ebédeltünk, és afrikai, indiai vendégeink is voltak ma a kertben az Artemisszió Alapítványtól.
 
Debütált a dalkörünk is. Szabó Vera harmonikázott, mi meg énekeltünk és tanultunk magyar, macedón, cigány, afrikai, szanszkrit, indiai, skót dalokat.
 
Páran már ültettünk is. Én dughagymát, Joliék retket például.
 
Folytatjuk...:-)
 

Szólj hozzá!

Föld napi kertészkedés a Grundkertben

2012.04.20. 17:31 Zsupszy

Április 22-én, 11-15h között rendhagyó kerti napot tartunk a Föld napja tiszteletére.

Program: 
- termőföldterítés
- tájfajta vetőmagokból (kukorica, tök) sövény ültetés egy Magrituálé keretében
- közös bográcsolás
- harmónikázás, éneklés. Hozz hangszert!
Minden kerti munkára vágyót szeretettel várunk.

 

https://www.facebook.com/events/133927373404856/

Szólj hozzá!

Így készül az útszegély

2012.04.12. 10:18 Zsupszy

grund I. from Tsiribee on Vimeo.

 

1 komment

Egy civil centinyi kert

2012.03.25. 18:39 Grundkert

A Civil Centi stábja a Grundkertben járt pénteken

  http://www.youtube.com/watch?v=5SokqXQE8Ak

2 komment · 1 trackback

Címkék: művészet növények kert kék grund közösségi helyi tünet biodiverzitás magbörze