HTML

GrundK3rt - Közösségi Kert a Apáthy István utcában

Mi nem métázunk, és játszunk fiktív háborúkat más bandákkal, hanem csak egy veteményeskertet hozunk létre a Grund Hostel mellett... ami most elköltözik a Bókay utcába, egy sokkal nagyobb telekre! UPDATE: 2015 január - tovább költöztünk az Apáthy István utcába, egy sokkal kisebb telekre, de ez sem szegte kertészkedő kedvünket sőt új erővel és kitartással varázsolunk zöld oázist a nyóckerben!

Támogatóink

 

tamogato02_grund.jpg
tamogato03_wessling.jpg
tamogato04_futureal.jpg
tamogato05_cordia.jpg
tamogato07_betafence.jpg
tamogato08_budapest.jpg
tamogato06_kalapos.jpg
tamogato09_messzelato.jpg
tamogato01_susnyas.jpg

Grundkert Klub - Ez mindent megváltoztat - filmvetítés - JANUÁR 28.

2016.01.18. 11:38 kingha

Január 28. a Grundkert Klubban - Ez mindent megváltoztat - fimet nézzük meg. 

Helyszín: Gólya presszó, Bókay János utca 34., Budapest - nyolcadik kerület.

Gondoltál már úgy a klímaválságra, mint a helyi közösségek megerősödésének lehetőségére? Hagyod, hogy elsodorjon a változás, vagy te szeretnél a változás motorja lenni?

A film után beszélgetés Bérces Dórával a Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért alapítótagjával és a Kisközösségek Átalakulásban projekt résztvevőivel.

A vetítést pontosan kezdjük, helyfoglalás 17:30-tól.

Hosszabban a filmről: "Avi Lewist, a film rendezőjét Naomi Klein, a nemzetközi ismeretterjesztő irodalom egyik bestseller szerzőjének „This Changes Everything" (Ez mindent megváltoztat) című könyve ihlette. Az alkotás az olajkitermelés, a bányászat és a szénerőművek ellen világszerte harcoló helyi közösségek küzdelmeit mutatja be az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve Görögországon át Dél-Indiáig. Azt látjuk, hogy az egészséges környezetért való küzdelemben az emberek újra felfedezik a kapcsolatok jelentőségét, a közösségek erejét. A film arra késztet, hogy átgondoljuk, milyen életet akarunk valójában élni, és ráébredünk arra, miért is meghatározó jelentőségű a klímaválság ennek a kérdésnek az eldöntésében. A film – címe ellenére – nem változtat mindenen, de lehetőséget teremt magunknak feltenni a kérdést: miben is kell változnunk, ha nemcsak "megúszni" akarjuk a legdurvább éghajlat-káoszt, de ugyanakkor szeretnénk egy élhetőbb társadalmat is létrehozni."

Facebook esemény linkje: https://www.facebook.com/events/445029749022491/

Szólj hozzá!

Címkék: esemény motiváció grund közösségi

Mese a Grundk3rt 2015-ös évéről

2015.10.15. 09:27 kingha

Egyre jobban ránk-szomorodik az őszi időjárás, a kert hideg, sáros, meg barátságtalan, így alábbhagyott a sürgölődési kedv. De hiszem, hogy minden reggel, amikor kinézünk az ablakon - ott munkálnak bennünk a nyár történései, a "közösen megcsináltuk" lélekmelegítő érzése, és a tudat, hogy bármennyire lehetetlennek tűntek helyzetek, problémák - valahogy mindig felülkerekedtünk a nehézségeken.

A legkeményebb kontinenseken csak a legkeményebb pionírok maradtak meg - hát valahogy így vagyunk mi is. Nincs víz? Megoldjuk. Valahogy. Az sem számít ha a legmeghökkentőbb megoldásokat kell elővenni - a "vízes" hivatalban, a kérések megfogalmazásában, és a megbeszéléseken. Talán annyi a leheletnyi "szuper erőnk", hogy nem félünk álmodni, majd nem félünk odamenni és kimondani-kérni-javasolni. 

Következzen képekben a 2015-ös év története - köszönet érte Takács Vikinek.

g1.jpg

Minden egy újabb költözéssel indult...

g2.jpg

Ami elől persze nem hátráltunk meg, és ...

g3.jpg

letettük az alapköveket. Ezzel pedig kezdetét is vette egy igazi kihívás cunami.

g4.jpg

Először is, sürgősen szereznünk kellett egy faházat, hogy legyen hová tenni a kincseinket. Ezért lebontottuk ezt itt Diósdon,

g5.jpg

majd újjáépítettük

g7.jpg

a VIII. kerületben.

g8.jpg

Ekkor még azt hittük, minden megtakarított pénzünket a kútfúrásra költjük, ezért kocsira raktuk és elszállítottuk ezt a rengeteg felajánlott gombakomposztot, hogy legyen mivel táplálni a növényeinket.

g9.jpg

A kútfúró azonban elérhető mélységben semmit sem talált, így vagy másfél hónapon keresztül csak a legelvetemültebb kertészek próbálkoztak az ültetéssel.

g10.jpg

És közben rátaláltak egy vadméhekből álló famíliára is, akikkel kapcsolatban arra az elhatározásra jutottunk, hogy

g11.jpg

füstölés helyett inkább integráljuk őket a közösségbe.

g12.jpg

De még mindig nagy volt a kupi.

g13.jpg

Attól sem lett sokkal kisebb, hogy a Gólya pincéjében raktározott holmijainkat elcipeltük az Apáthy utcába.

g14.jpg

Ezt kizárólag némi ünnepléssel lehetett kibírni.

g15.jpg

Az esküvőkről már nem is beszélve, de az maradjon a mi titkunk.

g16.jpg

Ez már a nyár közepe, még mindig víz nélkül.

g17.jpg

Ugye milyen hihetetlen? Pedig az emberi akarat csodákra is képes ...

g18.jpg

Ennek szellemében nekifogtunk komposztálót, meg

g19.jpg

magaságyásokat építeni, és egyszercsak

g20.jpg

tádááám - megérkezett a Vízművek engedélye, és a hazai kerttörténetben elsőként használatba vehettünk egy tűzcsapot!

g21.jpg

Nyár végére aztán minden összeállt, így nem maradhatott el az újabb örömünnep. Ezúttal a velünk kertészkedő Menedék Egyesület is besegített.

g22.jpg

Ez pedig itt a jelenünk. Ha eljutottál a mesében idáig, egyrészt köszönjük a figyelmed, másrészt pedig kívánjuk, hogy a te vágyaid is legalább ilyen sikerrel valósuljanak meg! 

és folyt. köv. - akár a sorozatos filmekben. 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: költözés programok motiváció nyár növények torta kert élmények bontás komposzt meglepetés közösségi munkafolyamat menekültek komposztáló 2015 magaságyás fa anyag kertta

Elmaradt bejegyzések sorozatából

2015.09.23. 15:48 kingha

Sajnos néhány eseményről nem sikerült külön posztot írni, ezért úgy döntöttem, hogy egy-két-három... hosszabb beszámolóban összefoglalom a sok apróságot ami a kertben történt a nyáron - s habár főleg születésnap fronton teljesítettünk, mégis volt egy remek kánikula-vihar-sár fémjelezte kert megnyitó ünnepségünk is. A történéseket és a képeket a tagok facebook posztjaiból "loptam" - és ezúton is köszönöm minden aktívan posztoló kerttagnak, hogy mindent olyan pontosan, naprakészen és realistán dokumentált.

És akkor következzenek nagyon nem kronológiai sorrendben az apró történések:

Augusztus 27. * Gibbon és Margit szülinapja

Mióta lett víztárolós lehetőségünk, külön programmá vált a locsolás megszervezése, hiszen első körben meg kell tölteni a hordókat a tűzcsapról, majd a hordókból lehet kannával locsolgatni. Minden felnőttgyerek álma a "tűzoltó-locsolós" játék, ami kemény munka a valóságban [nehéz meló megemelni egy tűzoltó tömlőt, hát még hátra talicskázni!] és komoly fedőtevékenységgé avanzsálható, mondjuk egy kerti meglepetés buli esetében. Az előkészületek során - Gibbont hátrazavarták, hogy a tűzoltó tömlős hadműveletben segédkezzen, míg a faház környékén mi, a népek serényen díszítettünk, fellufiztunk, és megterítettünk. Hogy mégis mennyire gyorsan lehet lufit fújni? hát az idő szorításában nagyon jól megy, csak bírja az ember tüdővel, a lufi meg lelkierővel -  de azért jó pár darab szépen hangosan eldurrant és ezt hátul nem is nagyon tudták mire vélni. Közben megérkezett a csidicsudi meglepi-torta és az ünnepeltek - akiknek rendesen elkerekedett a szemük, hogy jééééé - akkor ezt itt mind nekem? és most? és titokban? Sőt, még az is sikerült elérni, hogy Margit ne tudja megközelíteni az asztalt, ahol az ő titokzatos sajttortája leledzett. A hangulat emelkedett volt - felnőtt és kölyök pezsgővel fűszerezve, és igen, mindenképpen megérte titokzatoskodni :). 

Képek az eseményről alább. 

Augusztus 17. - komoly eső zúdult a kertre - kissé deformálódott a kapu és rendesen megnyomorodott az esővíz hordónk, de a probléma hamar megoldódott. Aznap délután gondolom az eső előtt megtörtént az első hivatalos Grundkertes dinnyeszüret, Czabán Réka és Benedek Szabolcs parcelláján. Jávor Sára közben felhívta a figyelmet, hogy sajnos repednek a paradicsomok és támadnak a penészek - szerencsére csak néhány emberkét érint a probléma, mert ebben az évben talán csak 5 parcellán termett paradicsom bőségesen.  

Auth Gábor facebook-os bejegyzését mellékelem: "Budapesten mindössze egy óra alatt (18:40 - 19:40 között) 83,3 mm csapadék zúdult le, ami azt jelenti, hogy minden egyes négyzetméterre 83,3 liter eső hullott." Azaz parcellánként most kapott a kert ~800 liter vizet... ti mennyit szoktatok locsolni? - én már nem mertem utána számolni a víznek sem literben sem kilóban - csak a sárt és a latyakot vizionáltam egész délután. Természetesen a környező utcákon állt a víz, mert ugye sosem vagyunk eléggé felkészülve az özönvízre. 

Augusztus 12. - megérkeztek a zöld vándor poloskák - első jelző Rácz Julcsa - Következzenek a pánikkeltő képek, csak 18-as karikával és csak kertészeknek! 

Folytatás következik - kertmegnyitó buli, szülinapi buli a lá Nagyon Nagyi - és a Grundtvigos beszámoló görkorcsolyás különszáma. 

Szólj hozzá!

Címkék: fotó esemény torta poloska élmények meglepetés kerttagok

Beszámoló - Keletiben jártunk

2015.09.07. 16:45 kingha

Kling Feri tollából - szubjektív élmény

Keleti Pályaudvar. Állomás.

A Grundk3rt, mint közösségi kert, nem érzi feladatának sem a politikai állásfoglalást, sem globális társadalmi krízisek megoldását. Nem célunk, és nem felelősségünk eldönteni a Keletinél várakozó emberekről, hogy ők háborús menekültek vagy gazdasági bevándorlók. Mi csak a saját történeteinket meséljük el.

A Grundk3rt tagjai között sokan vannak, akik az átlagnál nagyobb szociális érzékenységgel és felelősségtudattal vannak megáldva/megverve, és az önkéntesség kultúrája is közel áll hozzánk. Többen közülünk egyénileg segítik az úton lévő vándorokat, és most néhányan együtt mentünk ki a Keletibe.

Itt vetem közbe, még mielőtt megkérdezitek, miért nem a határainkon belül élő rászorultakkal foglalkozunk, hogy aki rendszeres olvasója a blognak, az tudja, foglalkozunk velük is. Az önkéntesség pedig olyan, hogy az ember önként dönti el, mire van aktuálisan kapacitása, mi lépi át éppen az ingerküszöbét. Most a vándorok.

Gondolkodtunk rajta, hogy ha néhányan együtt megyünk segíteni nekik, azt Grundkertként tegyük-e, vagy magánemberekként.  Grundk3rtként tartottunk már jótékonysági aukciót fedél nélküli családnak, gyűjtöttünk játékokat a hajdúhadházi roma gyerekeknek, ezek azonban a Grundk3rtben történtek. A Keleti más. Így hát egyik nap, néhány ismerős elment a Keletibe.

Nem azért, hogy megoldjuk a válságot. Arra sem erőforrásaink, sem tudásunk nincs. Mi annyit tudtunk tenni, hogy néhány embernek, aki aktuálisan nehéz helyzetben van, juttattunk egy mosolyt, egy csokit, egy szendvicset, vagy egy palack vizet.

eg1.jpg

Nehéz róla mesélni, mert fizikailag nem történt semmi rendkívüli. Elmentünk a boltba, bevásároltunk zsömlét, sajtot, müzliszeletet, Túró Rudit, paradicsomot, csokit – A pénztáros néni vajon tudta, miért veszünk annyi müzliszeletet, és azért kérdezte, adjon-e pingvint a gyerekeknek? Sosem tudjuk meg, de mintha lett volna a mosolyában valami cinkos, mindentudó összekacsintás. –, csomagokat készítettünk, elvittük a Keletibe, kiosztottuk, hazamentünk.

Az apró, emberi gesztusokat pedig sokkal nehezebb érthetően-érezhetően átadni. Nem tudom elmondani, milyen volt, amikor az apuka kért még egy müzlit, félénken mosolyogva, hogy nem akar ő kettőt megenni, sőt, igazából egyet sem, hanem azt szeretné, ha mindkét gyermeke kaphatna. Ahogy azt sem, hogyan jöttek oda felnőttek, gyermekek, mosolyogva, rámutatva valamire, hogy ők abból kérnek. Aztán egy szurtos, talán szír kislány, szégyenlősen rámutatott a rolleremre. Nem várta, hogy megkapja, afféle „mindegy, megpróbálom, annyira tetszik” kifejezés ült az arcán. Én meg mire végiggondoltam, hogy nekem lenne a közeljövőben lehetőségem, hogy másikat vegyek, neki meg, ki tudja, lesz-e valaha, már hiába néztem utána, nem láttam sehol.

Nehéz elmondani az érzést, mikor egy fiatalember odafordult, nem kért semmit, csak azt szerette volna, ha tudnánk, nagyon hálás nekünk, hogy gondoskodni próbálunk róluk. Hiába mondtam, hogy ez csak annyi, ami a szívünkből jön. Azt mondta, érti, tudja, az ő szívében pedig hála van. És bár a szavai felét sem ismertem, amiket mondott, értettem, mert lélektől lélekig beszélt. Most is hallom, visszhangzik bennem, ahogy ismételgeti „Very, very thank you!”

Én pedig köszönöm neki. Köszönöm, hogy a vándorok itt vannak, és megtapasztalhatom, mennyire felemelő dolog segíteni. Köszönöm – Istennek, Allahnak, a sorsnak? - hogy lehetőségem van segíteni, ha csak egy palack vízzel is. Mert én megtehetem.

Fotó: Kingha Fetykó - Kommandoi égbolt - 2011

Szólj hozzá!

Címkék: történet élmények menekültek jótékonykodás kerttagok

VÁROSI KERTÉSZEK – RIPORTSOROZAT

2015.09.06. 00:53 kingha

Mindenki egyéni kérdéslistát kap a városi kertész sorozatban, de a Nagyiét rendesen elpakoltam a gépen, mert ugye rend a lelke mindennek. Pedig már egy jó másfél hónapja megvan valahol ... ám ma reggel, miután belefutottam, elküldtem kitöltésre, nekifeküdtem rendesen átnyálazni a régi képeket, meg az újakat, és rádöbbenetem milyen értékes-érdekes emberke mozog köztünk. 

szulinap5_1.jpg

Születésnap a Grundk3rtben - nagy titokban készültek a 68-ra

Ha kell munkairányító, simán megmondja hova és hogyan üsd be a szöget, s ha hezitálnál, még megküldi egy kis verbális megasszondjával is - oszt csak a helyére kerül minden estére. Raklap-pad tervező? Torrent-kérdés felelős? Léc-válogatási koordinátor? Új szavakat terítő guru? (dzsondér - testvéreim, dzsondér). De ugyanakkor nevetgélő rendfelelős, határozott véleményű elektromos cigi szakértő (ez a része a legfélelmetesebb!), kora esti beszélgető partner, de ha kell akkor csendben veled bambulja a tüzet ... ja és az éneklésben sem semmi. Elmagyarázza, hogyan kell beosztani az élet adta napidíjat, tud kerti törpét ültetni, és van egy varázspálca szerű valamilye, amivel hadonászik és pippant belőle néha. A görkoris történetet meg már elő sem veszem, mert ellopta a szombat esti showt a Grundtvigos beszámoló napján. 

És hogy akkor esetleg öregednénk? Valójában édesmindegy, hiszen a lelkünk mélyén kölykök vagyunk és maradunk. Mert 6+8 - akárhogy is számolom ez csak 14 ... 

 Mutatkozz be: Nekünk csak Nagyon Nagyi a kertben – de csak pár napja tudtam meg, hogy valójában Matt Gabriellával beszélgetek nap mint nap a kertben. És miért épp a Nagyon Nagyi becenév? Idézlek: “ ... mert amikor a fészre jöttem még nem volt unokám és nagyon szerettem volna nagyi lenni. Ez, nem kis kívánság volt, amelyek általában viszonylag gyorsan teljesülnek, várnom kellett rá.”

Mikor csatlakoztál a Grundkertes közösséghez? - Tavaly csatlakoztam az FNB-sek által, amikor még csak alakulóban volt a kert. Csuda jó volt megismerni sok új embert.

Hogyan illeszkedik a kertészkedés az életedbe? -  Az életemnek az egyik alappillére lett ez a közösség.

Mit vetettél/palantáztál ebben az évben? - Idén már le is tettem arról, hogy saját ágyásom legyen, mert úgy éreztem, nekem elég a közösségi munka is, de később kértem egy magas ágyást, mert mégiscsak hogy néz ki, egy földnélküli kerttagság. :) Az ég tudja mi lesz a 4 darab paprika- és 4 darab paradicsom palántámból, melyeket kb. másfél hónapja ültettem el, bár ha úgy vesszük minden kérdésemre, bajomra van szakember,aki tud segíteni. A büszkeségem, egy 5 centis paprika, és már találtam virágot a paradicsomon. :D

A kerti törpém  akit kb. 1 hónapja "ültettem", köszöni jól van, de idén már nem fog sem szaporodni, sem pedig termést hozni. :D

Milyen kertészeti kihívásokkal találkoztál a Grundkertben? - Kertészeti kihívás??? Ne viccelj! Ahhoz kert is kellene. :D Félretéve a viccet idén nincs számomra kihívás, mert sajnos nagyon későn készültek el a magas ágyások.

Hogy érzed – közösség vagy inkább kert egy közösségi kert? - Nekem a kert 90%-ban a közösséget jelenti és a maradék 10% az pedig a termények miatti örömet.

Élményeid a kertből? Bár egyet, kettőt mesélj el nekünk - A kerti élményeimből, regényt lehetne írni, de itt most csak pár dolgot említenék meg, nem időrendi sorrendben:

A migráns gyerekekkel és szüleikkel való találkozás mély nyomot hagyott bennem. Itt és most köszönöm meg a lelkes tolmácsoknak,hogy tudtam velük beszélgetni. 

A születésnapom... te jóóó ég!!!  Megrendítő élmény volt és meglepődtem, hogy így tudtatok figyelni rám. Akkor gondoltam azt, hogy van egy második családom is, gazdag vagyok, másnak egy sincs.

Az is szuper volt, amikor titkolóztunk Gibbon előtt nehogy rájöjjön, milyen csuda meglepit készítettünk neki. "Halálra" izgultuk magunkat. Sorolhatnám még, de a blog terjedelme véges.

Rajtad keresztül egy ezer idegen egymillió forintot adományoz a kertnek - avval a feltétellel, hogy te oszd el a legszükségesebbekre - mit tennél, mit vennél? - Ha rendelkezhetnék 1 millával,amit a kertben használhatunk fel, egy millió helye tudnék felsorolni,de hogy a három számomra legfontosabbat említsem:

Bevezettetném a vizet.

Építtetnék egy nagy sátort, ahol rossz idő esetén is tudnánk sokan összegyűlni.

Szigorú tanárt fogadnék Dia mellé, aki nem engedné, hogy megbukjon az iskolában.

Egy kerti kívánság a jövő évre - Azt kívánom a kertnek, hogy még sokáig ezen a helyen tudjunk maradni és hogy a kerttagok mindegyike legyen aktív, másokra figyelő empatikus ember, mert csak így tudunk bármilyen jövőbeli megpróbáltatást elviselni. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: esemény élmények megnyitó munkafolyamat magaságyás kerttagok

Grundtvig projekt - Helsinki beszámoló

2015.08.29. 12:31 kingha

Helsinki avagy Muminok Kääntöpöytäban

Kling Feri írása - 

2013 októberében a New Flavours of Your Life című Grundtvig projekt keretében Helsinkibe látogattunk, hogy első ízben találkozzunk a többi résztvevővel, és megnézzük, mivel foglalkozik finn partnerünk, a Dodo Organization.

Nagy izgalommal vágtam neki ennek az utazásnak. A Grundkert életében komoly változások voltak finnországi utazásunk idején, és én egyre elkötelezettebb lettem a közösségi kertek ügye iránt. Élőben viszont nemigen láttam a saját kertünkön kívül mást. Meg a Leonardó Kertet még, persze, de az is csak kétsaroknyira volt a Grundkerttől, és nem héthatáron túl. Elsődleges célom tehát az volt, hogy minél több helyi közösségi kertet megnézhessek, és az ott látottakból amit lehet, itthon hasznosítsunk a saját kertünkben.

Emellett kissé zavart még a gyenge angoltudásom. Nem tudtam felmérni, mennyit fogok érteni a programból. Szerencsére, ezzel nem voltak komoly gondok. Mint kiderült, az egymás megértésének szándéka és célja képes legyőzni a nyelvi korlátokat.

A dodósok nagyon profin rakták össze a programot. Voltak beszélgetések, előadások, kézműves programok, közös főzés, városnézés, kert-látogatás... le a kalappal! Néha kicsit rohanós volt ugyan, de hát tanulni mentünk, inkább legyen tartalmas, mint unalmas!

A kertekkel kapcsolatban nagy meglepetések értek. Nálunk, ugye, a közösségi kert még egy új csoda, bár egyre több van, szerencsére. Így tehát a közösségi kert az közösségi kert. Elsősorban kihasználatlan zöldterületeken, vagy üres építési telkeken jelenik meg. Minél több, minél rendezettebb parcellával, csinos utacskákkal, tűzrakóhellyel, mint egy sokszemélyes hétvégi telek. Helsinkiben pedig -bár voltak hasonlók is- elsősorban indusztriális területeken jártunk. Elhagyott gyárudvaron, valamikori vágóhídon, vasúti rendezőpályaudvaron, és a legtöbb helyen valami underground, civil terepről volt szó, ahol van persze kert is. Az már úgy benne van a kultúrában, de nem az a fő hangsúly, hanem része valami másnak. Ekkor éreztem rá a közösségi tér fontosságára. Megértettem, hogy kertészkedni ugyan a legkényelmesebb egy rendezett kertben, de ha minden a kertészkedésnek megfelelően van berendezve, akkor kevés hely marad a kreativitásnak, programoknak, közösségi életnek. Remélem, ez a megértésem tükröződik valamelyest a Grundkerten is :-).

De hogy elmeséljem, mi is az a címben említett Kääntöpöytä... gondolom, többen is kíváncsiak vagytok: Szóval, az úgy volt, hogy a Finn Vasúttársaságnak volt egy régi, használaton kívüli rendezőpályaudvara. Olyan szép, békebeli. Ahol még volt egy mozdonyfordító is. Mert régen, ugye, a mozdonyok nem úgy mentek, hogy erre is meg arra is, hanem az eleje fele mentek, a hátulja fele meg tolattak. Hogy menni lehessen vele, meg kellett fordítani. Ezt úgy oldották meg, hogy csináltak egy irdatlan nagy korongot, a közepén egy sínpárral, körülötte meg minden irányban sínek futottak. A mozdony ráállt a korongra, és a megfelelő irányba fordították, majd legurult a kívánt sínpárra. Ez a megoldás már kissé elavult, másnak nem használnák, mint ipari műemléknek. Erre mit csinált a Finn Vasút? Na mit? Odaadta a civileknek, hogy nekik majd jó lesz. (Pedig nem is norvégok, hanem finnek, a norvég civilek egy másik történet...)

A helyi civilek pedig birtokba vették a területet, részben felújították, a kocsiszíneket átalakították, berendezték, a mozdonyfordítóra pedig építettek polikarbonátból egy melegházat, köré, a kibetonozott fordítóárokba pedig magas ágyásokat. Kész is a közösségi kert.

Egyébként több helyen is láttunk olyat, hogy betonra építettek kertet. Zsákokba, vagy faládákba raktak földet, és abban gazdálkodnak.

Hadd mutassak meg két dolgot, amit Kääntöpöytäból lestem el ... Az első és eredeti Grundkertben még nem voltak magas ágyások. 2013 őszén költöztünk ki onnan. Tavaly, a Grundkert 2.0-ban kicsit még máshogy néztek ki, viszont ... 

Ilyen lett egy magas ágyás a Grundk3rtben. 

kling3.jpg

 És így néznek ki  Kääntöpöytäban.

13476398093_ddfbb58f1d_o.jpg

Maria büszkén mutatja a komposzttoalettjük ajtajában állva az Arany Vasvilla Díjat, amit erre a rendkívül hasznos létesítményre kaptak. 

kling4.jpg

Hopp, mi ez? Már csak egy arany vasvilla hiányzik a Grundk3rtből.

kling2.jpg

Ez pedig a bónusz. Ha elolvassátok, mi van az épület üvegére írva a hölgykoszorú feje felett.

kling1.jpg

 

Igen,  Kääntöpöytäban van a Helsinki Petanqueszövetség központja is, fedett pályákkal az épületben.

Szóval, bevallom, a Helsinkiben tett látogatás óta lobbizom annyira, hogy legyen a Grundkertnek is petanqueja. Épp két hete, hogy vettünk egy készletet :-).

Persze, ezek csak kiragadott példák, a teljesség igénye nélkül. Azt hiszem, a tárgyi dolgoknál sokkal fontosabb az a hozzáállás, amit Helsinkiben érzékeltem a közösségi kertekkel kapcsolatban. Hogy igen, nagyszerű dolog a közös kertészkedés, de nem kell tőle hasra esni magunk előtt, hogy mi a városban kertészkedünk. Ha ez megmarad belterjes, kiváltságosoknak szóló hobbinak, akkor pár év múlva, ha lecseng a jelenség divatja, el is múlik, ahogy jött. Arra kell inkább törekednünk, hogy erős közösségeket hozzunk létre, amik fenn tudnak tartani akár kerteket is. Ha lesznek civil közösségek, lesznek kertek is. De ha a kertekben nem alakul ki valódi közösség,  azzal megint elveszítünk egy kiváló lehetőséget a civil társadalom fejlődésére.

Szólj hozzá!

Címkék: fotó utazás pályázat élmények közösségi magaságyás messzelátó

Grundtvig program helyzetjelentés: Mersin, Törökország

2015.08.19. 20:01 messzelatoegyesulet

A Messzelátó Grundtvig programjának újabb állomásaként sok kert-tagunk Törökországba látogatott 2015 áprilisában. A Messzelátóval karöltve a magyar csapat Mersin városában főzött gyümölcsből szappant, készített házi gözlemét és ismerkedett a török fűszerek varázslatos világával...

fozocske.JPG

articsokaval.jpg

Itt érkeznek a tapasztalatok, élmények, tanulságok:

“Izgatottan készültem, hiszen ilyen messzire még sosem sodort az élet, és tudtam Törökországhoz nem lehet semlegesen hozzáállni, vagy megszereti az ember lánya vagy nem. Ahogy leszálltunk Isztambulban, tudtam, nem lesz szerelem első látásra, de adnom kell egy esélyt a helynek, hiszen Nyugat és Kelet találkozásának kapujában állok.

És láss csodát, már második nap nem tűnt furcsának a nők bebugyoláltsága, talán csak magamat éreztem néha  “meztelennek”,  hiába  készültem  megfelelő  ruházattal.  Bár  a  török  nyelvi  gyorstalpalón  nem  sok ragadt  rám  a  köszönöm,  értem  –  igen  én  nem‐en  túl,  elsősorban  megfigyelni  szerettem  volna  ezt  a számomra  idegen  világot.  Első  ütős  élményem  (vagy  élményünk)  gasztronómiai  volt:  kínzóan  “európai jellegű ebédek és vacsorák” várta ránk mindennap, de szerencsére a reggelik visszaadták a helyi ízeket és keleti hangulatot.

Megható volt a helyiek által szervezett és közösen elkészített ebéd minden mozzanata, amit nemcsak egy “főző”  workshop  jellegű  programmal  kötöttek  össze,  hanem  egyúttal  betekinthetünk  az  igazi  török háziasszonyok  mindennapi  szürkének  nem  mondható  közösségi  életébe  is.  Nemcsak  a  kiskert “növényesítése”  hozta  közelebb  a résztvevő  helyi  és  külföldi  hölgyeket,  hanem  a  mindennapi munkájuk megannyi  eredménye  –  félelmetes  minőségű  hímzések,  festmények,  ékszerek  és  csodás  ízű,  végtelenül egyszerű ételeik. Talán ezen a ponton határoztam el, hogy egy ideig nem eszem többet húst (feltételezem, hogy a kisbuszból látott helyi hentes üzletek is mélyen beleégtek a tudatalattimba). 

dscf8259.JPG

A  számunkra  összeállított  programban  élménydúsra  és  kifejezetten  fárasztóra  sikeredett.  A  két  napra szervezett  project  beszámolókon  megtapasztaltam  mennyire  erős  hatással  volt  a  MESSZELÁTÓ tevékenysége minden projektben részvevő ország programjára – például sikeresen megszervezett Étterem Napok, és a már hungarikumnak is nevezhető “kikelős‐képeslap” készítő közösségi képzések. A Grundk3rtes helyzetjelentésünk  úgy  értékeltem  megfelelően színesre sikerült,  amit  még  megfejeltünk  egy  nagy  adag kézzel festett mézeskaláccsal is. Jó érzés volt ilyen nagyszerű csapattal képviselni Magyarországot. A török partner  által  elképzelt  és  levezényelt  programban  viszont  fájóan  sok  volt  az  utazás,  és  az  indokolatlan éttermi fényűzés. Kérdésemre, hogy miért nem helyi hangulatú vacsorákkal‐ebédekkel kedveskednek, csak annyi  volt  a  válasz,  nem  mindenki  szereti  a  török  konyhát  és  könnyen  mellé  lehet  fogni.  Végülis elfogadhatónak tűnt az indoklás, ezért hát a két körös esti bazározás után megvacsoráztunk egy helyi vega étterembe, ami megható élmény marad, hogy a késő éjszakai baklaváról ne is nyilatkozzak, mert másnap délután még egyszer repetáztunk, bár én sosem voltam baklava rajongó.

A programok közül a legmegdöbbentőbb számomra a szappanfőzős foglalkozás marad, amit nagyon sokan élveztek, hiszen erősen a kézműves foglalkozások irányába lőttek be, és szépen kitöltötte a délutánt, sok édes süteménnyel és fotózkodással egybekötve – ám alapjában véve csak egy márkásabb glicerines alapú török szappan olvasztásáról és modellezéséről szólt. Persze mindenki nagyon élvezte, én meg csak ámultam és bámultam a “bio” natúr festéken, amit a szappan gyümölcsök festésére használtak.

A  török  kertekre  visszatérve  sok  zöldbe  borult  helyszínt  látogattunk  meg  –  belvárosi  fűszerkertet, kiviültetvényes domboldalt, valamint egy “megkóstolható” narancsligetet és egyéb kísérleti területeket egy helyi  gyümölcsnemesítő  kutató  intézetben, sőt  egy  igen magasan fekvő mandula  ültetvényt  is,  ahol  újra indokolatlanul sok  házi  gyártású süteményt  kóstolhattunk  meg.  Számomra  (és  itt  megszólalt  a  rovarász énem) ezek a helyszínek igazi pajzstetű paradicsomoknak bizonyultak, hiszen sok olyan fajjal találkozhattam amiket  odahaza  csak  import  növényekről  ismerünk,  vagy  esetleg  mint  inváziós  behurcolt,  városi  klímát kedvelő fajokat. 

ceroplastes_valamelyik.jpg

Összességében  véve  nagyon  sok  apró  megvilágosodásom  és  “aha”  élményem  volt  Törökországban.  A repülőből nézve megértettem, hogy a legjobb  termőföldet, akkor veszítjük el amikor nincs éppen bevetve, mert  úgy  sodorja  a  szél  szanaszét,  mint  Szaharában  a  homokot.  Fájdalmas  és  megdöbbentő  volt  ezt megfigyelni  a  magasból.  Ami  még  nagyon  fájt,  a  fóliasátrakban  dolgozó  emberek  helyzete,  és  bár  csak biológiai védekezést alkalmaznak ezen a vidéken, mégis ott a sok tengerbe kerülő műanyag mezőgazdasági hulladék,  a  silány  minőségű  fóliasátrak  darabjai  és  a  kék  kötöző  zsinórok  (viszont  erre  volt  már  egy egészen  jó  megoldás  –  remélem  sikerrel  járnak,  és  megszabadul  a  tenger  ettől  a  csupán  cseppnyinek mondható műanyag terheléstől.) Az egyszerű és mégis igényes, főképpen vegetáriánus konyha pedig újra megnyitotta bennem az “így is lehet élni” lendületét és igyekszem az elkövetkezendő mindennapjaimban ehhez tartani magam.” (beszámoló: Fetykó Kingha, képek: Sojnóczki Annamária)

dscf8277.JPG

 “Jó volt látni, hogy a litván, lett és török egyesületeket is megihlette a magyarok és finnek által korábban bemutatott Restaurant Day ötlete (ami a Messzelátónál is rendszeresen szokott lenni, gyertek majd enni!). De láttunk jó példákat mi is a többiektől: a lettek főzőtanfolyamot indítottak rászorulók számára (ahol többek közt a krumpli és a sütőtök száz elkészítési módját lehet elsajátítani); a litvánok gondosan megtervezték, hogyan lehet legjobban hasznosítani egy első pillantásra nem is olyan nagynak tűnő kertládát; a törökök közösségi kertet hoztak létre az oktatóközpontban, még ha csak kicsit is; a finnek pedig főleg közös főzős programokkal népszerűsítik az egészséges táplálkozást. Kaptunk kóstolót csipkelekvárból és finn mentás csokiból, a magyar csapat által kivitt mézeskalács-készletek (amik kifogyhatatlannak tűntek) pedig mindenhol sikert aratott.)

(Részlet Lipka Borbála beszámolójából, amelyet itt olvashatsz: http://utonesutfelen.blogspot.hu/2015/04/mersinben-zoldultunk.html)

Képes beszámolónk itt

További Információk a Grundtvig Tanulási Kapcsolatok programról: http://messzelato.hu/grundtvig

 

Szólj hozzá!

UBISZEZON és VÁROSI KERTÉSZEK – RIPORTSOROZAT

2015.08.19. 18:51 kingha

Uborkaszezon van kánikula hullámokkal és hideg, esősen mélypontos napokkal-hetekkel a kert életében. Hírek? Sok minden történt - eláztunk a kert megnyitó ünnepségen, de jó buli kerekedett a nap végére, talán erről is készül egy fotós beszámoló a közeljövőben hiánypótlólag. 

Volt valamikor egy sikertelen kútfúrási alkalom (a kertmegnyitó buli előtt), amikor szembesültünk a ténnyel, hogy sajnos agyagos terepen leledzünk, és esélytelen a kútfúrás, de azért mégis lett vizünk, mert engedéllyel megfejhetjük a szomszédos utca tűzcsapját. 

Természetesen résztvettünk "jelentős kertész létszámmal" a KÖRFESZT-en - felállítottunk egy Grundk3rt stand-és-közösségi-sátort és a kiköltözött tagság sok érdekes programot levezényelt. Augusztus elején Berta képviselt minket a Közélet Iskolája nyári egyetemén szervezett kerekasztal beszélgetésen. És még sorolhatnám. Közben ütött a kánikula, növögettek növénykéink a serényen locsolt parcellákon és lelkiismeretesen etettük-itattuk méheinket, hogy valahogy túléljék a nagy meleget.

Hát ennyit a kerti történésekről - s ha netalántán utólérjük magunkat a közeljövőben, még további beszámolók is érkeznek, de addig is, kifaggattam Bertát a Grundkertes - mint a Városi Kertész riportsorozat újabb interjúalanyát élményeiről, benyomásairól és úgy általában a közösségi kertes életről.

......................................................................................................

Mutatkozz be:

Sziasztok, Torgyán Berta vagyok. Nyóckerületi lakos és ugyanitt is dolgozom óvodában, mint óvónő.

Mikor csatlakoztál a Grundk3rt közösséghez? A Grundkert Közösséghez 2014 tavaszán csatlakoztam, kicsivel később,amikor a tereprendezés kezdődött. Korábban a Grundnál lévő kertre figyeltem fel. Annyira új volt és meglepő és kívánatos! Szerettemvolna én is benne lenni, a részese lenni. Írtam is hogy szeretnék bekerülni. Sokáig semmi válasz nem jött! Talán félév is eltelt. Már nem is reménykedtem, amikor egyszer csak jött egy email, hogy holnap jöjjek. Na, mondom szuper, holnapra már más programom van. De lementem jelentkezni, hogy vagyok és szeretnék tag lenni, csak az időpont nem jó... Szóval így kezdődött!

Mit vetettél/ültettél ebben az évben? Ebben az évben tököt, uborkát, paradicsomot és mángoldot vetettem és palántáztam.

Hogy tudnád jellemezni a városi ember földdel/kertészkedéssel való kapcsolatát? Én inkább a magam kapcsolatát a földhöz jellemezném! Fura egy dolog, bár szeretek kézműveskedni, de a kezemet nem szeretem'bepiszkolni". Na, ez a kerttel kapcsolatban, egyáltalán nem zavar, sőt! Bár nem lettem nagy kertész, sok mindent többször kellmegmutatni, elmagyarázni nekem pl. gyomnövény nevet, de mindig ujjongással tölt el,ha egy-egy növekvő vagy megérett termést találok. Egy kicsit a teremtés részének érzem magam. Jó látni, figyelni, ahogynövekszik egy növény! Közelebb kerültem a természethez, a bőrömön érzem, tapasztalom meg az időjárást, az évszakok változását, körforgását. Szóval visszacsöppentem a teremtett világba, részévé váltam.


Ha azt mondom, hogy már az oviban barátkozni kellene a földdel/növényekkel - akkor te azt mondod, hogy ... persze és tesszük is ezt sokszor, én például a tejfölös pohárban hajtatott babot kiültettem az óvoda udvarra, a gyerekek jelével ellátva, ők locsolták minden nap, amikor kimentünk az udvarra és nézegették, hogy mennyit fejlődött. Feltétlenül már kisgyerekkorba nérdemes kialakítani a gyerekekben a természet, a növények ismeretét,szeretetét.


Milyen előnyeit látod a közösségi kertészkedésnek? 
A közösségi kertészkedésnek a közösség a legnagyobb előnye! Egymás megismerése, elfogadása és segítése, ellentétben a körülöttünk zajló haszonelvű, érdektelen "külvilággal". Jókat lehet beszélgetni,információkat cserélni, tudást, ismereteket kapni, vagy csak együtt lenni, enni, tenni-venni.

 

Mire kell inkább hangsúlyt fektetni egy közösségi kertben - inkább a kert vagy inkább a közösségi élet?Szerintem egy közösségi kertben a hangsúly a közösség alakításán van. A  kertészkedés a kiinduló közös szál a különböző korú, végzettségű, munkájú lakóhelyűegyének között. S aztán mit tudnak közösen megvalósítani, az már csak rajtuk múlik.

Mit hiányolsz a kert közösségi életéből? A kert közösségi életéből mit hiányolok? A tavalyi év lendületét, tüzét, pörgését, sok programját, az elmaradt barátokat, kertészeket nehéz elfeledni. Annyira elementáris, magával ragadó volt, hogy önkéntelenül is azt vinném tovább. És ezzel nem a mostani kertközösséget akarom leértékelni. Nem, szó sincs róla! Ebben az évben is fantasztikus dolgokat vittünk végbe! És megint a nulláról kezdve! És nagyon sokáig víz nélkül!

 

Mire költenéd a milliós lottónyereményed, így városi kertészként? Röhögni fogsz, azon morfondíroztam, hogy meg kellene venni egy üresen álló telket itt a kerületben, a közelben és akkor nem kellene folyton vándorolnunk, hanem lenne egy állandó helyünk.  De az is lehet, hogy feladnám a városi létem, és vidéken saját kertben folytatnám kicsivel nagyobb területen az önellátást.

Megváltoztatta az életedet a Grundkert közössége? Ha igen, akkor hogyan/miként? Nagyban megváltoztatta, igen! Kinyílt a szemem, a fülem, tudatosabb lettem. Komolyan veszem a szelektív hulladékgyűjtést, kacérkodom a környezetbarát tisztítószerek, illatszerek használatával. Egészségesebben próbálok étkezni. Nem érzem magam annyira kiszolgáltatottnak, és nem vagyok egyedül,látom, tapasztalom, hogy civilként, ha segítjük egymást, összefogunk, alakíthatjuk sorsunkat, környezetünket  s jövőnket.

Zárásképpen egy Grundkertes kertész sikerélményed -A fantasztikus palántáimnak is köszönhetően hetente vihetek haza újabbés újabb zsenge és vegyszermentes tököt, uborkákat.Most már zöldborsó is van! Ez sikerélmény! És a kertlogó nagybani megalkotása, ami most is a kertkapun jelzi, hogy kik vagyunk.

Szólj hozzá!

Címkék: kert élmények bontás megnyitó kerttagok

VÁROSI KERTÉSZEK – RIPORTSOROZAT

2015.08.11. 12:44 kingha

Valamikor a tavalyi nyár folyamán a Messzelátó Egyesület az Étterem napot (Restaurant Day) - a Grundkert 2.0 szervezte. Volt ott minden mi szem-szájnak ingere: zöldséges bográcsos, sajtok ciabattával és gyümölcsökkel, finom házi limonádék és fűszeres árpatea - a buli végére maradt egy nagy halom mosatlan is amit egy furcsa-frizurás-kockás-inges-kedves fiúval - amolyan igazi tábori mosogatás keretében számoltunk fel.

Hát ő volt Kornél. Ma már hivatalos Grundk3rt tag.

Mutatkozz be:

Sziasztok, Bertók István vagyok alias Kornél. 29 évemmel a hátam mögött ex falusiként a belváros tüneményes kilencedik kerületében tengetem mindennapjaimat egy nagy közös albérletben a barátaimal immáron 5. éve . Virágkötőként és kertészként dolgozom és bizton állíthatom hogy mindkettőt szívből csinálom! 

 • Mikor csatlakoztál a Grundk3rt közösséghez? 
 • Tavaly nyár végén találkoztam veletek először egy éttermi napon, már akkor pedzegettem a csatlakozási szándékomat, majd ez év elején lettem hivatalosan is "Grundkertes" ! (ősi fotó előbányászva és csatolva a galériában - szerkesztői megjegyzés)
 • Első Grundkertes élmény ami meghatározta a *bevonulásodat*? 
 • Talán nem is volt ilyen, vagy az első idei nagy beszélgetés a gólyában? Hmmm? 
 • Mit vetettél/ültettél ebben az évben?
 • Igyekeztem a hangsúlyt a zöldségnövényekre fektetni, így kétféle paradicsomot kétféle padlizsánt cukkinit és futóbabot ültettem. A termőfölddel együtt pedig burgonya is került a parcellámra amit nemsokára föl is szedek. vannak még fűszernövények is szép számmal, a legtöbb viszont dísznövényből van ez tagadhatatlan. 

 

 

 • Látom sok a dísznövény - mesélj erről a *bolondulásodról*
 • Igen, igen átvették az uralmat, a kötődésem a dísznövényekhez gyermekkorból fakad, mindig volt valamilyen kis növénykém. Majd az évek során ez hobbiból igazi szenvedélyemmé vált. Vannak itt kidobástól megmentett virágbolti "selejtek" hagymás és gumós különlegességek, a cikászom aki nem szerette az erkély fényviszonyait és még egy két apróság. A büszkeségeim pedig a télálló és fagytűrő kaktuszok a parcella végben. Lenyűgöző kis növények, kevésbé ismert a kaktuszokkal kapcsolatban hogy sokuk az amerikai kontinens olyan hegyvidékein is honos ahol a tél fagyos és gyakran a hó is esik. Az egyik csoport csakúgy mint nálunk a hóvirág a hótakaró alól dugja ki a bimbóit.
 • Részt veszel a kert közösségszervezési munkájában is mint koordinátor - hogy viszonyulsz ehhez a tisztségedhez/munkádhoz?
 • A megválasztásom óta eltelt időben sajnos nem volt időm behatóbban foglalkozni a tisztségemmel, de szerencsére ez rövidesen megváltozik, épp egy újabb esemény szervezését fontolgatom!  
 • Számodra melyik a legjobban kialakított zuga/helye a kertnek? 
 • Nagyon szeretem a kerti utakat és a jobbról határos épület csupasz téglafalát. Mindkettő nagyon hangulatos, jövőre szándékomban áll befuttatni ennek a falnak a nagy részét mindenféle egynyári zöldséggel és futónövénnyel. 
 • Egy rövid történet a *kerti* életedből: 
 • Sok emlékezetes mozzanatnak lehettem részese, Hiszen volt már számtalan költöztetés, túl vagyunk a nyitóbulin.... az én sztorim az egyik esti gyomlálás amit Bertával közösen csinálunk. Közben ránk is esteledett de az utca lámpafényénél még este tízkor is lehet kertészkedni! A kerti munka közben pedig jókat lehet beszélgetni, így tettünk mi is és igazából semmi különös nem történ, viszont akkor tudatosult bennem hogy igen, sikerült összehozni a kertet, ez pedig nagyon jó érzés volt ám!
 • Mi az első gondolatod amikor reggel megébredsz és csendesen kopog az eső az ablakon és mondjuk május eleje van?
 • Május elején már pezseg az élet, minden bimbózik virágzik vagy már magot érlel. Csodás időszak ez, tele kerti tennivalóval amolyan örömünnep- számba megy ez egy zöld lelkületű megalomán kertbarátnak vagyis nekem! hehe 

 

Szólj hozzá!

Címkék: fotó növények grund élmények kerttagok

VÁROSI KERTÉSZEK – RIPORTSOROZAT

2015.07.20. 23:37 kingha

A sokadik Grundk3rtes újrakezdés jegyében ismerkedjünk régi és új kerttagjainkkal.

Miért? Mert fontos rámutatni arra a tényre, hogy különbözőek vagyunk, és különböző módon alakítjuk ki a parcelláinkat de az álmunk lényegét tekintve azonos - egy élhető,burjánzó, nagyon zöld, nagyon mozaikos közösségi kert, ahol mindenki megtalálja a saját kis mozaik darabkáját, kertben - közösségben egyaránt. 

Lássuk hát első kertészeinket: 

 • Mutatkozzatok be:

 M.: Hajdu Melinda vagyok, civilben orvos, mégpedig patológus, a Semmelweis Egyetemen dolgozom. Itt lakunk a közelben az Üllői út másik oldalán, gyalog 7-8 percnyire a kerttől.

G.: Auth Gábor, senior Java szakértő, mindenügyi semmitmondó informatikus, most épp szabadúszó-szerű munkakörben, de középiskolában tanultam kovácsolni és kalapácsot reszelni is.

 •  Mikor csatlakoztatok a Grundk3rtbe?

M.: Idén tavasszal jöttünk. A Grundkertről a Csíkszerda nevű kórusban hallottam, ahol énekelek, mégpedig a Messzelátó Egyesület egyik tagjától, aki szintén volt kórustag. Röviden összefoglalva annyi történt, hogy találkoztam vele a belvárosban egy tél végi szombati napon, és azt mondta, hogy másnap lesz egy kertgyűlés, ha akarunk, akkor elmehetünk. Elmentünk. Annyi még hozzátartozik a dologhoz, hogy ebben az évben jártam egy humánökológia tanfolyamra is, amely lényegében a fenntarthatóságról szól (ezt is kórustagok ajánlották), és valahogy ezzel együtt jött a kedv a kertészkedéshez és a közösségi kerthez.

G.: Tavasszal, kellett a föld a chili-paprikáknak… :) 

 • Mit vetettetek/ültettek ebben az évben?

M.: Koktélparadicsomot,borsót, zöldbabot, patisszont, uborkát, meg egy kis kaprot, lila bazsalikomot, büdöskét, borágót és körömvirágot. Emellett néhány önjelölt krumpli is kinőtt a parcellán.

G.: Három tövecske jobbára ártatlan Jolokia chili paprikát.

 • Miért használtok talajtakarást?

Részben azért, hogy ne száradjon ki annyira a talaj, és talán így jobban meg tudnak telepedni a "talajművelő állatkák” a felső rétegben.

 • Honnan inspirálódtatok?

Több kerttag is ajánlotta a talajtakarást. Ezen kívül a biokertész tanfolyamon (lásd lejjebb) is volt róla szó, és a humánökológia tanfolyam kapcsán is szó esett a mulcsos kertművelésről. Persze már volt, hogy elbizonytalanodtam, mert a családtagjaim (akiknek azért sokkal több kerti tapasztalatuk van, és régóta van veteményeskertjük) nagyon csóválták a fejüket, hogy hát így hogy fogok kapálni... 

 • Mire használjátok a borágót?

A kiskertész tanfolyamon hallottam, hogy borágót érdemes a paradicsom mellé ültetni, és hogy szeretik a méhek, jó méhlegelő. Azt is olvastam, hogy a virága ehető.

 • Milyen fajta paradicsomot ültettetek?

Koktélparadicsom mind, elvileg olyan, ami a balkonon is megterem. Mi neveltük a palántákat. Mikor elvetettük a magot, még nem tudtuk, hogy lesz-e parcellánk, és úgy gondoltuk, hogy jobb, ha balkonon is nevelhető paradicsomot ültetünk. Azóta persze rájöttünk, hogy harminc növényt lehetetlen a miniatűr erkélyen tartani, és különben is, jobb nekik a kertben.

 • Milyen előzetes “kertészkedős” tapasztalattal rendelkeztek?

M.: Nekem nincsenek nagyon kertészkedős tapasztalataim (a szoba- és az erkélynövényeken kívül), pedig a szüleim házában volt veteményes, csak valahogy nem folytam bele a kertészkedésbe. Az interneten nagyon sok információ elérhető, emellett részt vettem egy gyorstalpaló egynapos biokertész tanfolyamon, vettem egy-két könyvet, és a kerttagoktól is lehet tanácsot kérni.

G.: Kilométer hosszú kukorica földek rémlenek fel rémült lelki szemeim előtt, ahol heteken át minden hétvégén volt valami vetni, kapálni vagy törni való a lehető legnagyobb melegekben… hm… tulajdonképpen lehet, hogy barkácsolni jobban szeretek, mint kertészkedni. :)

 • Milyen kerti - közösségi munkákba vettetek eddig részt?

M.: Gazoltam az elárvult parcellákon, részt vettem a szerszámoskamra előtti terület felásásában és segítettem Gábornak. A kert ünnepélyes felavatásán is ott voltunk, mikor kijelöltük a parcellákat.

G.: Hm… időrendileg a parcellák kijelölése kis kavicsokkal, aztán gazolás, rendezkedés, a faház alatti föld felásása és  eltalicskázása, majd a faház összeszerelésében is volt valamennyi munkám; utána a Gólya pincéből a cuccok fel- majd elköltöztetése a kertbe, aztán a budi szerkezetkészre éptésében segédkeztem, végül egy aprócska részvétel az egyik magaságyásban, illetve most legutóbb a komposztáló keret.

 •  Miért fontos a kert – számotokra?

M.: Egy kis lépés ahhoz, hogy itt a közelben termett, finom és vegyszermentes zöldséget együnk – még akkor is, ha a parcelláról nem fogunk tömegtermelni, hanem csak csemegézni. És persze jól esik kimenni locsolni és nézegetni a növényeket (mindig van újdonság: valami kikelt, kivirágzott, megjelentek a termések!), olyan, mintha „a telek”-re mennénk, nyugalom van és szabadság. Azon is újra és újra meglepődöm, hogy milyen hihetetlenül életerősek tudnak lenni a növények.

G.: Van egy “megyünk a telekre” érzésem, ahol lehet egy kicsit üldögélni, nézelődni, lazítani, beszélgetni, tenni-venni, esetleg növényekkel foglalkozni. 

 • Miért fontos a közösség számotokra?

M.: Mikor csatlakoztunk a Grundk3rthez, akkor elsősorban a kertészkedés gondolata vezérelt. Sőt, egy kicsit meg is ijedtem attól, hogy mi lesz majd, mert hát a költözködés nehéz feladatokat állított a közösség elé. Lassanként viszont kezdjük megismerni a kerttagokat, és eddig mindenkiről úgy éreztem, hogy befogadóan viszonyulnak hozzánk.

G.: Hasznos dolog - ha nem is a közvetlen, de a közvetett szomszédság megismerése, mindig érdekes dolog más embereket megismerni, akikkel egy közös hobbi vagy “ügy” köt össze.

 • Meg tudod fogalmazni mit is jelent neked/nektek a földdel való kapcsolat?

M.: Jó érzés a földdel és a növényekkel foglalatoskodni, lehet, hogy ez hasonló, mint a homokozás a gyerekek számára :) A paradicsom igazi sikerélményt jelentett: a magok többsége kikelt, aztán napról napra nőttek, a kertben meg sorra hozzák a bogyókat. (A jégesőbe és a szélviharban is hősiesen állták a sarat.) Már nagyon várom, hogy megkóstoljam a termést! Rá kellett jönnöm arra is, hogy mennyi mindent nem tudok, amit most tanulok: pl. melyik növénynek milyen a levele, mit mikor és hogyan lehet ültetni, melyik gyomot szeretik a fekete levéltetvek (azt hiszem, a libatopot – és sajnos a borágót is), és hogy milyen a katicalárva.

G.: Ilyenkor kicsit előtör az ősök vére, mindig volt és most is van valamennyi föld a család tulajdonában, amit persze művelni kell, de szerencsére 200 km távolság megvéd a hirtelen felindulásból elkövetett kukorica kapálástól. De ez a kis földdarab még egészen kényelmes… :)

 • Egy rövid történet a “kerti” életetekből: 

M.: [1.] Egyik délután Gábor mondta, hogy majd menjek ki a kertbe, fogok találni újdonságot a parcellán. Előtte nem sokkal vetettünk mindenfélét, és jó kiadós eső is esett (meg persze egy kis jég). Eléggé szkeptikus voltam, hiszen előző nap délelőtt is voltam a kertben, és nem láttam semmi különöset. De mégis: ott zöldelltek a kis zöld levelek, ahova a patisszont elvetettük, holott egy nappal korábban még hírük-hamvuk se volt. [2.] Mindig örülök, ha ismerősökkel találkozom az utcán, sőt, ez egész gyakran előfordul, még ebben a nagy városban is. Egyik reggel éppen munkába bandukoltam az Üllői úton – zombi üzemmódban, gondolatokba merülve - mikor két kicsi kutya jött velem szembe: egy barna és egy fekete. Aztán ugyanazzal a lendülettel tovább is mentek, én meg rájöttem, hogy ők is ismerősök: a kutyák a Grundk3rtből.

G.: A kert óta van egyfajta kettős érzésem… ugyanis a kert miatt jó lenne a gyakori eső, de ha esik, akkor nem szeretek biciklizni, ám legalább mindig van valami öröm a bánatban, ha esik, ha fúj, ha süt.

 

Folyt. köv. - 

Szólj hozzá!

Címkék: munka motiváció élmények kerttagok

Kevesebb öntözéssel a nagy melegben

2015.07.15. 23:36 kingha

Okos kertész mindent kipróbál, amiben fantáziát lát - Schnierer Kati írása következik. 

Nehéz kibírni, hogy ne kezdjünk el ültetni a parcellánkon, miközben saját kerti kút híján még nincs megoldva az öntözés. Hogy ne kelljen több liter vizet szállítani naponta a kertbe otthonról, alternatív megoldások után néztem, hogy kevés öntözéssel is nagyra nőjenek a paradicsompalántáim.

Íme néhány ötlet:

 1. Már tavaly is bevált a mulcsolás, azaz a talajtakarás száraz növényi maradványokkal. Tudomásom szerint legjobb a facsipsz, de azt nehéz találni (hacsak nem vásárolunk). Tavaly szalmát használtunk a kertben, idén viszont ott a kézenfekvő megoldás: elkezdtem begyűjteni a múlt heti vihar romjait. A környéken rengeteg leszakadt ág várja az eltakarítást, melyek száraz levelei kiváló talajtakarók. Ezzel takartam be a paradicsom tövét, hogy megóvjam a kiszáradástól.
 1. A képen látható gyökér-öntözőt már tavaly is elkészítettem, annyi különbséggel, hogy én a PET nyakát is levágtam, hogy egy szélesebb lukon keresztül tudjam megtölteni a palackot. (Vagy használhatnék tölcsért.) Ez azért klassz, mert így nem a talaj felszínét locsolom, hanem a gyökerekhez szivárog le a víz, kevesebb párolog el, több jut a növénynek. Ráadásul így a növény gyökérzete nem a talajfelszínen fog elterülni, hanem mélyebbre tör, stabilabbá téve azt, s megvédi őt a kiszáradástól. 

kati2.jpg

Így készül: http://www.instructables.com/id/DIY-Drip-Irrigation-Bottles/  

kati3.jpg

Kép innen: https://www.pinterest.com/pin/554716879080601337/

 1. Ezt a módszert pedig most szeretném majd kipróbálni. Szerintetek működni fog? Nagy melegre ideálisnak tűnik.

kati1.jpg

Kép innen: https://www.pinterest.com/pin/365143482265480530/

Szerkesztői kiegészítés:

Külhoni tapasztalatainkból merítve Kati írását egy litván tapasztalattal szeretném megtámogatni - a meglátogatott közösségi kertben a következő megoldást láttuk: a parcellákra kiültetett cukkini, tök és ubi palántákat egy-két, a parcella közepén elhelyezett, kb. a pereméig leásott nagyméretű, műanyag cserépen keresztül locsolták (így a víz lassan és biztosan a gyökérzónában szivárog) és természetesen szalmával vastagon volt mulcsolva minden ágyás (hiszen óvni kell a talajt a kiszáradástól).  

 

Szólj hozzá!

Magaságyás és alomszék

2015.07.12. 22:29 kingha

  Magad Uram, ha szolgád nincsen! tartja a mondás, és sajnos sok esetben nem tudok minden építő-szépítő időpontban a kertben munka-dokumentálni, ezért sztahanosvista munkabeszámolókat iratok a kerttagokkal.

   Íme az első remek hangvételű, sok képpel fűszerezett munkás esszé Tóth-Mátyus Réka és Tóth Attila Dávid jóvoltából. 

Hogyan készítsünk álom-széket és magaságyás vázat 

  - „Hát kezdődjön a munka” – mondtam volna, ahogy megérkeztem a kertbe, ám itt már javában dolgoztak a szorgos kezek. Gibbon vezetésével az alomszék (vagy ahogy a kerttársak találóan elnevezték „Álomszék”) azaz a komposzt Wc-nk épült- szépült: ülőke, oldalfal, tető véglegesítése – Nagyon Nagyi és Berta lelkes közreműködésével. Nem volt egyszerű, de szerencsére Pali bácsi olyan jól megalapozta a dolgokat (nem hiába a szakértelem), hogy nem volt semmi probléma: a vízszintes vízszintes volt, a függőleges függőleges - én, mint házi lakásfelújító TUDOM, hogy egy ajtó beállításánál ez mekkora problémát tud okozni :).

  Egy szó, mint száz, az a kép fogadott a kertben, hogy serényen folyik a munka. Én sok lelkesedéssel, de annál kevesebb gyakorlattal vágtam bele a magaságyás elkészítésébe. Le kell szögeznem, hogy az első magaságyás, amit elkészítettünk végül, és tulajdonképpen egy kísérleti darab, lehet, hogy a többi magaságyást más technológiával készítjük el, megvizsgálva egy csomó olyan fontos dolgot, mint hogy mennyire lett tartós a minta darab, mennyire használható, illetve folyamatosan figyelembe kell vennünk, hogy milyen és mennyi anyag áll a rendelkezésünkre.

 A prototípus az alábbi elvek alapján készült:

 • *kb 50-60 cm magas legyen, ne kelljen mélyre hajolni a használójának - elvégre ezért magaságyás könnyen elérhető legyen minden pontja (Ne kelljen „pipiskedni” a közepéig)
 • *minél több meglévő alapanyagot használjunk fel a fenntarthatóság jegyében
 • *és ne utolsósorban kivitelezhető legyen, továbbá legyen stabil, ne folyjon ki alul a föld… stb.

  Ezen elvek mentén természetesen kompromisszumokat kellett kötnünk, de az ötletek folyamatosan jöttek munka közben – olyan volt, mint egy jó „brainstorming” mindenki hozzátett egy kicsit.

  Az elméleti rész kivesézve – térjünk vissza a valóságba: Ott álltunk egy halom deszka, facsavar, szög és miegymás fölött, hogy most már legyen valami – LEGALÁBB EGY VALAMI. 

  Alapanyagunk volt: szinte korlátlan mennyiségű raklap, köszönet érte az adományozóknak, korlátozott mennyiségű 5 méter hosszúságú deszka. Mértünk – számoltunk, majd felmértük a terület adottságait (hová mennyi magaságyás fér el, hiszen a rendes parcellák helyei már adottak voltak, és az sem hátrány, ha lehet azért köztük közlekedeni).

 Így lett az első magaságyásunk végül 1 m ­* 2,5 m területű : az 5 m-es deszkákat félbevágtuk, így meglett a magaságyás hosszabbik oldala – első nekifutásra ennyi fért bele a délutánba.

Hétvégén folytattuk, hozzáfacsavaroztuk a sarokoszlopokhoz, majd a két oldalt felállítva az előzőleg szétbontott raklapok 1 m-es léceiből a rövidebbik oldal is elkészült. Így létrejött egy alul - felül lyukas doboz. Ezt a végleges helyére vittük – és már kész is volt az első magaságyás váza.

Már csak fel kell tölteni: Geotextil kerüljön az aljába, meg egy vastagabb réteg gombakomposzt a jobb termés végett, és persze termőföld, termőföld és termőföld – de ezek már kerttechnikai dolgok, meghagytuk a hozzá jobban értő kerttársaknak. A lényeg a váz, ami végre elkészült!

A következőt már megpróbáljuk színtisztán újrahasznosított raklapokból összerakni - meglátjuk, hogy sikerül.

Szeretném megköszönni mindazoknak a kerrtársaknak, akik így vagy úgy, de segítettek a kivitelezésben, átlendítettek a mélypontokon: Pindinek és Kornélnak a kitartásért, Bertának a zsíros kenyérért, az Alomszék brigádjának: Gibbonnak, Pali bácsinak és Nagyon Nagyinak, valamint Czabán Rékának, hogy koordinálta az eseményeket.

A folytatás következik ... 

Szólj hozzá!

Címkék: kert munkafolyamat magaságyás alomszék

Képes beszámoló az elmúlt hetek munkáiról

2015.06.17. 13:43 kingha

Lassan belerázódunk a kerti életbe. Első körben kipakoltunk a Gólya pincéjéből, majd mindent bepakoltunk egy fehér furgonba, fotókkal dokumentálva a helyzetet. Majd a kertben kipakoltunk és beindult a legkeményebb sztahanovista hétvége. 

Szombat-vasárnap közös munkával és valamennyi sör elfogyasztásával egy igen hosszú nap alatt felépült a faház, amit előzetesen talán egy napig lapátolva, nevetgélve alapoztunk. A faház építése alatt a lányok tereprendeztek, elhordták a rönköket és a gombakomposztos zsákokat, majd előkészítették a méh-virágos ágyások alapját a régi kertes gumibroncsokból. A faház belső csinosítgatása remekül sikerült, az oldalsó falakra kerti szerszámtárolókat varázsoltak ügyeskezű barkácsolók, a kiszuperált szekrények pedig kis bütykülés után mint nyitott polcok szolgálják majd kerti mindennapjainkat. 

Természetesen a közösségi élet központi részen elkészült a tűzrakó hely is, de még nem avattuk fel. 

Rendes kertész nem bír magával és ültet, így népesültek a parcellák növényekkel, főképpen paradicsommal és paprikával, meg a vadul kihajtott krumplitövekkel. 

A *wildlife management* keretén belül a méhek tanyáján magasított virágágyat álmodtunk, a virágokat magasság szerint rendezve a már előkészített gumiabroncsokba *álmodtuk*. Én meg mosolygó szívvel megváltam gang-rózsáimtól és örökre beköltöztettem őket a kertbe.

A méhek számára még egy itatót is kihelyeztünk, hadd szokják a jó világot.

Később nagy esők vonultak végig a kerten, megoldva így a locsolási gondokat egy időre, de az eső egyúttal a tetőnk kisebb hibáira is rámutatott, amit az ügyeskezű fiúk gyorsan megoldanak a hetekben. Elsősorban az ereszt kell kijavítani, valamint a tetőt még le kell fedni molinókkal pontosan úgy ahogy az a tavaly volt. Elkezdődött a prekomposztáló megépítése is már csak ajtó, tető meg egyéb *apróság* kell hozzá - plusz egy szív alakú kivágás az ajtóra ... 

 Zárásképpen még egy zanazásított sztahanovista-sörös-munkás-galéria 

Szólj hozzá!

Rönk görgető szerda

2015.05.21. 21:04 kingha

Szakács-Pancea Margit és Kovács Jozsó környékén mindig történik valami érdekes - történt ugyanis, hogy teniszpálya tőszomszédságában pár nagyobb fát veszélyesnek minősítettek és kivágtak. Kaptak hát kerttársaink az alkalmon, hogy begyűjtsenek-elraktározzanak minden mozdítható-felhasználható faanyagot.

Segítség is akadt - reggeltől estig Tóth-Mátyus Réka és Tóth Attila Dávid társaságában haladt a munka, hattól nyolcig pedig Gibbon és Mérő Gáborunk segítettek a pakolásban, hurcolkodásban. 

Részletekbe menően nem merek nyilatkozni, mivel Gweni-kutya és munka átszabta a napomat és nem lehetettem jelen a helyszínen.

Fotós dokumentáció készült - hogy senki se maradjon ki a történésekből :)

fa.jpg

Dolgoznak a gépek

hmmm.jpg

majd dolgoznak a népek - jobban mondva a bátor bozótharcosok :)

muka2.jpg

alakulgat, alakulgat - hölgyeim, gyorsabban serénykedjenek 

munka.jpg

munka4.jpg

a munkafolyamat látványa is eleve izzasztó - és ha belegondolok a kánikulába ... 

margit.jpg

A rönkhordó asszony - akár festmény cím is lehetne :)

reka.jpg

 Asszonyka egy csokor fagyönggyel - volt vagy tíz kiló súlya, ahogy elnézem :) 

ronk.jpg

Alapanyag 

 

gabor_gibbon.jpg

Szögesdrótos fotók - előtte vagy mögötte dolgozik a felmentő sereg?

raktar.jpg

masik.jpg

Méret szerint csoportosítva várja az elszállítást - hogy a Grundk3rtben újjászülessen.  

Külön köszönjük ezúton is a Hamzsabégi út 60. szám alatti lakók végtelen kedvességét, hogy ellátták kávéval a kertészeinket és segítették munkájukat. 

Vajon mi lesz a következő poszt?

Házépítés? Magaságyás és komposztáló keret bütykölés? - mi már nagyon várjuk, össznépileg! 

 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: munka fa anyag kerttagok

Faház bontási akció - Diósd

2015.05.20. 23:44 kingha

Május 17. 

*Ha azt mondom szerszámtárolás, akkor te azt mondod sufni.*

A Grundkert 2.0 faházához csak mély tisztelettel tudok viszonyulni, hiszen ez volt az első olyan közös teremtő-alkotó munkafolyamat a kertben, aminek a végeredménye ötvözte az improvizációs építészet minden örömét, bánatát és még használhatónak is bizonyult. Természetesen szinte nulla szakértelemmel hoztuk össze és nagyon büszkén néztünk rá nap mint nap az elmúlt nyáron. Ám ez a faház már a múlté. 

Azt nem tudnám pontosan megmondani, mikor indult be az új faház keresésének a lavinája, de anyait-apait beleadtunk. Őrbódé, bádogbódé, szerszámtároló csilliárdos négyzetméteráron, újságosbódé és "jaj-de-messze-van-Debrecen-Győr-Szeged" rosszul szövegezett hirdetések tucatján rágtuk át magunkat, amikor is belefutottunk A FAHÁZBA, melynek valószínűtlen paramétereit így lehetne összefoglalni: ingyen, megöregedve és elbontásra ítélve. Közben természetesen még azt is megkockáztattuk, hogy összetákolunk egy újat, amihez az alapanyagot majd megvesszük, de a kövérke költségvetés megtekintése után ... könnyű volt dönteni.

haz2.jpg

Íme a Grundk3rt jövendőbeli faháza. 

Czabán Réka megszervezte az akciót: szakértelem és szerszámok [Suha György és a mesterember gurulós bőrönd], autók és kemény férfiak [Mérő Gábor, Ráduly Zsolt, Kovács Jozsó], a bátor kalapácskezelő [Németh Laci], flex és éles tekintet [Szabolcs és Zi], központi ceruzakezelő és feliratozó [Nagyon Nagyi], zsír, zöldségek, kenyér és sütike [Réka Czabán, Szakács-Pancea Margit], céklalé, fülig mosoly és kis kosár [Torgyán Berta], tojáskrém, metszőollók és folyton-morgás [kingha].

A kertkapuból indultunk vasárnap délelőtt, olyan tíz óra magasságában. Becsületünkre váljon megpróbáltunk konvojban haladni, de nem sikerült - mert először mindenki Bertát kereste, majd egymást, de végül mégiscsak sikerült eljutni Diósdra a Homokos utcai műveleti területre. Itt már vártak házigazdáink Tóth Lia, Kulcsár Krisztián és Mira lányuk valamint a faház, meg a temérdek munka. 

A továbbiakban pedig meséljenek a képek. 

Érkezés, tanakodás: van ennek a háznak fedett fémvázas terasza; teljesen elborítja a lonc, rózsa, vadrózsa, szőlő, tuja; jó kis betonalapra helyezték, de itt-ott sajnos kissé korhadt, viszont strapabírónak tűnik és nem utolsósorban HATALMAS. 

haz1.jpg

Nekifekszünk a munkának - ki kell hámozni a házat a növényborításból, el kell kezdeni szétbontani mondjuk a terasz felől, ki kell mindent hordani és egyébként is - SOSEM VÉGZÜNK VELE!!! 

mentesites.jpg

dzsuva2.jpg

terasz.jpg

mindenki.jpg

A munkafolyamat minden mozzanatát nehézkes fotókkal dokumentálni úgy, hogy kesztyű van a kezeden és egy hatalmas rakás lonc-rózsa-szurkálós halomban bénázol. Na, ezért fotóztak mások is :). 

De azért komolytalankodni lehet - lásd Mérő Gáborunk minden mozdulatát. 

kicsomagolva.jpg

szamozas.jpg

teto_mentesen.jpg

flex.jpg

Bontás belülről, bontás kívülről, bontás felülről - félelmetes ütemben, rutinnal és szakértelemmel dolgoztak a fiúk, segítettek lányok. Persze közben ettünk és megpihentünk. Megcsodáltuk tündérszép Mirát, az ifjú pár kislányát - és igen, itt a bizonyíték arra is, hogy flexxxeltünk fényes nappal, vasárnap, vidéken - húsleves és rántott hús evés helyett. 

grund.jpg

Létrás képeink egyike 

és szerelmetes másika 

szeretlek_1.jpg

Majd a komolytalankodásnak véget vetettünk -  

panel_oldal.jpg

oldala.jpg

panel2.jpg

utolso.jpg

Miután a fiúk lekapták a ház tetejét gerendástul, a lányok beszámozták az oldalakat - megszületett a döntés, mely szerint sokkal egyszerűbb panelekre bontani és úgy szállítani az egész kócerájt.

Mi nők eközben girbegurba ács és egyéb szögekkel, deszkákkal viaskodtunk az árnyékban. 

kipakol.jpg

Záróképként - az utolsó elemek elszállítása ... 

Elégedetten fejeztük be a munkát és reméljük sikerül mihamarabb elszállítani az elemeket a Grundk3rtbe és megálmodni-felépíteni megújult erővel a faházat. 

Ráadásként pedig Mira lányozó mosolya :)

mira.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: munka bontás faház

GRUNDK3RT - Madarak, Fák és Birtokbavétel napjai

2015.05.20. 00:00 kingha

Május 10 - az első munkanapunk a Grundk3rtben, immáron új helyen az Apáthy István utca 16 szám alatt.

[szerkesztői kiegészítések - természetesen voltak előzmények -  Hajnali indulással startolt a kerti munka, mivel bedobozolva érkeztek meg a karók a parcella kimérős munkához, köszönet érte Szakács-Pancea Margitnak és Kovács Jozsónak. 10 körül Gibbonnal közösen elhelyezték a fa alatt a kis kerti törpét, hogy ne az "üres kertbe" érkezzünk. A filmes csapat 11 körül találkozott Gibbonnal majd szépen végigsétálva a környéken felvették a vágóképeket a környékről és a régi kertről.]

gibbon.jpg

Dobozolt munka - várt ránk 

torpe.jpg

Berta-féle kavicsok [lehet nem is Berta festette?] és a kertünk kerti törpéje

És akkor innen indul a beszámolóm :) 

A 13 órára meghirdetett találkozóra igyekezve már a kertszomszéd utcában belefutottunk Gibbonba és a német filmes stábba, a kertkapu előtt pedig Bertába. Alig cihelődtünk be a juhar alá már tárult a kapu és megérkeztek Vikiék Vendellel és a lila labdával, majd Julcsa - majd Réka és Szabolcs a nagy fekete nyúllal, Nagyi, Judit a csuda kendőjével, Orsi a vörös hajával - Pindi és a többiek.

Előkerült a kert alaprajzával, meg a mérőszalag, a karók majd a sütik és A TORTA [köszönet érte Takács Vikinek]. A fiúk áthozták az egyetlen "még létező" asztalunkat a Gólyával szemközti telekről, majd beindult a parcella kimerő agyalás. 

Berta átírta a kert címerét, ezt természetesen filmre vették - Julcsa és a földmérők nekifeküdtek akkurátusan lemérni és kimérni a jövendőbeli parcellák területet, közben meg a nép kavicsot gyűjtögetett és szépen kirakta a parcellák szegélyét, amolyan népművészeti munkaterápiás jelleggel.

Egy ünnepélyes megnyitót is összehoztunk, ami arról szólt, hogy Pindi, Sára és Berta egyesült erővel elhelyezték az új táblát/kert címert a kertkapun, mi pedig katonás csendben felsorakoztunk és végignéztük a folyamatot. Kattogtak a képek, lágyultak a szívek - hiszen megható volt látni, hogy lassan sikerült összehozni a harmadik kertet. 

Természetesen minden mozdulatunkat követte a kamera, többszörös - "Ismételjük meg még egyszer a mozdulatot, mert elment a nap!" felkiáltással.

A tortának és a süteményeknek hamar a végére értünk és a kert cinege távlatból is remekül fest. 

A továbbiakban meg beszéljenek helyettünk is a képek. 

kertkapu.jpg

Kertkapu stábbal körítve 

duma.jpg

Agyalás a munkamenetről 

oda.jpg

Hova is kerüljön az asztal? 

torta.jpg

Viki és a csoda finom torta 

torta2.jpg

Egy kis ünnepi beszéd a torta fölött

szalag.jpg

Centizés, tanácskozás, centizés, madzagolás, tanácskozás - 

sokan.jpg

Kerti nyüzsgés cinege távlatból - kavicsokkal megszórva 

orulnek.jpg

A stáb  a háttérben velünk örül a tortának 

csale.jpg

Íme a Julcsa által megálmodott hálózat. 

Szólj hozzá!

Napaszaló készítés

2014.08.07. 11:36 Maja

Most pénteken 17:30-kor a Messzelátó Egyesület segítségével napaszalót fogunk építeni a Grundkertben lévő lelkes kezekkel és méghozzá sörös dobozokból. Ha van kedved látogass el és segíts felépíteni a napaszalót és közben meg is tanulhatod, hogyan kell akár a saját kertedben megvalósítani ezt a projektet.

Akinek esetleg a meghirdetett időpont nem jó, vagy lemaradt róla, vagy akár nem is hallott, de érdekelné, akkor az elkészült napaszalót meg lehet nézni a kertben.

Hely: Bókay János utca 42-44., azaz a Grundkert
Idő: 2014. augusztus 8., péntek 17:30

A részvétel ingyenes.

A projekt a Földművelődésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

 

Szólj hozzá!

Messzelátós előadás a kártevőkről

2014.07.16. 10:38 Maja

Szeretnéd megtanulni felismerni a körülöttünk élő kártevőket, s megtanulni védekezni ellenük bio-módszerekkel?

2014. július 17-én, csütörtökön *Rovarkártevők elleni védekezési módszerek* okosítás lesz a Grundkertben - Sojnóczki Annamari fog nekünk mesélni a legádázabb rovar ellenségeinkről: liszteskék, levéltetvek, földibolhákról valamint az alkalmazható védekezési módszerekről / házi kotyvalékokról.
Ha sikerül, párat ki is próbálunk a helyszínen.
Hozzatok papírt, ceruzát, spricnit, és valamennyi süteményt az előadónknak!

Hely: Bókay János utca 42-44., azaz a Grundkert
Idő: 2014. július 17. 17:00 és 18:00 (kétszer ismétli Annamari ugyanazt az előadást!)

A részvétel ingyenes.

A projekt a Földművelődésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

Szólj hozzá!

Vendégünk a Técsői Banda

2014.07.07. 09:37 Maja

A Técsői Banda lesz a vendégünk a kertben 2014. július 11. péntek este 7-kor, majd ez után szeretett Gólyánkban lépnek fel. Bővebb infó róluk itt található.

Mindenkit várunk szeretettel. Belépő nincs, adományt elfogadnak a zenészek. Facebook esemény itt érhető el, gyertek minél többen! :)

Szólj hozzá!

Kingha-féle mángold pesztó

2014.07.04. 14:30 Maja

Elérkezett a július eleje és a lelkes kis kertészek örömmel tapasztalják, hogy már most vannak olyan zöldségek, gyümölcsök, akik finom, érett terméssel örvendeztetik meg őket. Jelenleg nagy mángold lázban ég a kert, tessék hát egy vérbeli GrundKertes pesztó recept Kinghától! :)

Mángold-alap:

1. lépés: Végy mángoldot, céklalevelet, csalánt (ami ehető és zöld mehet!) - mosd meg rendesen és vágd fel apróra.

2. lépés: Olívaolaj és vaj keverékét melegítsd meg, ehhez add hozzá a mángoldot.

3. lépés: Sózd, borsozd, locsold meg egy kis balzsamecettel, reszelj bele egy kis szerecsendiót.

4. lépés: Szórd meg jó sok fokhagymával - ízlés szerint adhatsz hozzá apróra vágott zöld fűszereket (zeller, lestyán, petrezselyem, bazsalikom - embere válogatja mit), illetve különböző magokat is.

Az így elkészült fincsi pesztót eheted kifőtt bulgurral, kölessel, zabbal, hajdinával, vagy tönkölytésztával, de pizzafeltétként, vagy rétestöltelékként is kiválóan hasznosítható. Parmezán, más erős, aromás sajtok jól illenek hozzá. Na és persze egy jó korty pálinka! :P

Köszönjük Fetykó Kinghának a receptet és Takács Vikinek a képet! :)

Szólj hozzá!

Dobszerda!

2014.06.19. 09:39 Maja

2014. május 31-én hivatalosan is megnyitotta kapuit a GrundKert 2.0. közösségi kertecskénk. A megnyitó óta eltelt ugyan egy-két hét, mégis fontosnak tartom megemlíteni, hogy mennyire remekül sikerült a megnyitónk. Korábbi bejegyzésünkben már köszönetet mondtunk mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ilyen formában létrejöhetett a kis kertecskénk, illetve azoknak is, akik a megnyitó szervezésében bármilyen módon részt vettek (hoztak szörpöt, rágcsát, növénykét és adományt, stb).

Az elmúlt hetekben folytatódott a sürgés-forgás a kertben, megtartottuk első hivatalos közgyűlésünket, ahol a kerthasználat, illetve a közösségi lét alapszabályainak lefektetése mellett megválasztottuk azokat a lelkes kerttagokat, akik a komposztálásért, a programszervezésért, a blogírásért és fényképezésért, illetve egyéb fontos tevékenységekért felelnek. A jövőben ugyanis amellett, hogy rendezgetjük saját kis portánkat, szeretnénk megnyitni kapuinkat a nagyközönség felé is, különféle hasznos programokkal ténylegesen megvalósítani a közösségi kertből a "közösségi" célt. Konkrétumokkal még ugyan nem szolgálhatok, de lesz itt komposztgyűjtés, különféle oktatások is tervben vannak, emellett - amennyiben ötletetek, észrevételetek van - szívesen várjuk a ti véleményeteket, illetve javaslataitokat a programok tekintetében (is).

Egyik kedves kertészünk, Sára már tartott egy rövid kis gyorstalpalót a kezdő kertészeknek a palántázásról, illetve egyéb gyakorlati tudnivalókról, amit ezúton is nagyon köszönünk neki! Aki esetleg lemaradt róla, vagy akár nem is hallott, de érdekelné, akkor 2014. június 23-án (hétfőn) este 18:30-tól ismételten lesz egy kis beszélgetés, ahol Sára örömmel válaszol a kérdésekre és ahol mindenki megoszthatja tapasztalatait, tippjeit, illetve bevált gyakorlatát is!

És hát közösség lévén meg is szerveztük első - és reményeink szerint hagyománnyá váló - "Vajaskiflizés" összejövetelünket, ahol a lelkes kerttagok és barátaik otthonról hozott finomságokkal piknikeznek együtt. Bár egyelőre nem tudtunk sok saját termesztésű növénykét felhasználni az eseményen, de a piknik célja annak bemutatása is, hogy mennyivel színesebbé, érdekesebbé és finomabbá tehető az a bizonyos vajas kifli saját terményeink felhasználásával. Reméljük, hogy a nyár közepén már a kertben termesztett paradicsomok, paprikák, hagymácskák és egyéb finomságok is felkerülnek a "Vajaskiflizés" étlapjára. 

Elkezdődött tehát a közösségi élet a GrundKert 2.0-ban, nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már nagyon várom, mit tartogat számomra a következő összejövetel! Addig is megtaláltok minket a Facebook-on, illetve hozzászólásaitokat várjuk természetesen itt a blogon is!

Update: 2014. június 22-én (vasárnap) 16:00 órától lelkes kis városi méhészek látogatnak a kertbe, lehet kérdezni, barátkozni, információkat szerezni! Gyertek sokan! :)

Szólj hozzá!

ReCity Interjú

2014.06.06. 08:20 Maja

Nagyon büszkén vagyunk, hogy a ReCity Magazin interjút készített Kling Viktóriával, a korábbi GrundKert, illetve a frissen megnyílt GrundKert 2.0 egyik kisgyermekes kertészével! A kisgyermekes kertészkedésről szóló interjút itt olvashatjátok!

Szólj hozzá!

Köszönjük!

2014.06.04. 14:45 Maja

2014. május 31-én már hivatalosan is megnyitotta kapuit a GrundKert 2.0 a Bókay utcában. Mielőtt még arról értekeznék, hogy mennyire jól éreztük magunkat, mennyire finom volt Nagyi főztje és hogy milyen nagyszerű dolog, hogy létrejöhetett ez a piciny csoda a nyolcker szívében, szeretnék külön posztot szentelni azoknak, akik nélkül mindez nem jöhetett volna létre. Sok mindent és sok mindenkinek köszönünk, lássuk hát a listát!

Köszönetet szeretnénk mondani:

A Futureal-nak a területért.

A Fővárosi Környezetvédelmi Alapnak az anyagi támogatásért.

A Messzelátó Egyesületnek - különösen Tündének és Katinak a pályázat lebonyolításáért és a rengeteg segítségért.

A Gólya presszónak a számtalan szombatért és az eszközeink tárolásáért.

Sándor Tamásnak és az S-Térnek az ötletekért és a növényekért.

Szabó Áginak a mentorálásért.

Keszthelyi Zsuzsinak az eredeti Grundkert alapítójának.

A Kisközösségek Átalakulásban Projektnek a megosztott tudásért.

Rácz Julcsának a tervezésért és újra-tervezésekért.

Nándinak a földért és annak elterítéséért.

Az Eispro Kft-nek és Petinek a segítségért és a jégkrémekért.

A Food Not Bombs-nak a főzésekért.

A Kecskeméti MÁK-nak a magokért és a levélért.

És még: Egonnak, Ödönnek, Gézának, Nyuszi úrnak, Öcsinek a sok lapátolásért, Árpinak a barkácsolásokért, Mikinek a dombágyásért és a segítségekért. A megnyitó szervezéséért: Pindinek, Tündének, Gibbonnak, Juditnak. A főzésért Nagyinak és mindenkinek, aki segített, és aki hozott ételt az asztalra. A dekorációért Bertának jár nagy köszönet, s a segítőinek. A lista messze nem teljes. Köszönet jár mindenkinek, aki segített, az összes önkéntesnek és barátnak, s minden egyes kert tagnak, mindenki hozzátett valamit, itt volt, dolgozott, lapátolt, ásott, kapált, csákányozott, parcellát mért, utat épített, fűrészelt, csavarozott, ültetett, kutingolt, locsolt, stb.

Végül nem csupán egy nagyszerű kert született meg a Bókay János utcában, hanem egy szuper közösség is. Szuper csapat vagyunk, büszke vagyok rá, hogy a tagja lehetek! 

Szólj hozzá!

Felkészülni, vigyázz...

2014.05.28. 23:16 Maja

...GYERTEK!

Fontos pillanat érkezett el piciny közösségi kertünk életében: szombaton megnyitjuk kapuinkat a tisztelt nagyérdemű előtt, bemutatkozunk, növényeket csereberélünk, eszegetünk, szörpözgetünk és reményeink szerint mindeközben nagyon jól érezzük majd magunkat. Saját készítésű kerti bútorokkal, étellel és szépséges kertecskével készülünk nektek, lesz még zenebona, vigalom és minden, amit egy kezdő Közösségi kert nyújtani tud az odalátogatóknak.

Azért, hogy eme mámorító szombat délután létrejöhessen, a grundkertesek ez elmúlt hetekben kis túlzással ugyan, de éjt nappallá téve tettek-vettek a kertben, parcelláztak, ástak, fúrtak, faragtak, csavaroztak, kapáltak, locsoltak és valószínűleg még oldalakon keresztül sorolhatnám, hogy mi mindent csináltak. Személy szerint a sötétedés utáni csákányozás, illetve rotációs kapálás volt a kedvencem. Ott voltam, láttam (és hallottam). Mert már én is ott sertepertélek a kis közösségben és örömmel mondhatom, hogy minden verejtékkel teli, kapálós, ásós pillanatát élveztem az egésznek.

Mert a GrundKert nem csak puszta föld, hanem igenis közösség. Gyerekkel, kutyussal, Nagyival, baráttal és barátnővel, férjjel és feleséggel. Barátságos. Befogadó. Egy pillanat alatt megtaláltam a helyemet és egyáltalán nem éreztem magam kívülállónak. Ha tehetném, mindennap kimennék kicsit csacsogni, palántákról szakérteni, vagy akár csak megvitatni a különféle vallási dogmákat az éppen jelenlévőkkel. Mert ilyet is lehet. Bármikor és szinte bárkivel.

Hogy milyen még a GrundKert? Színes. Bohókás és nagyon zöld. Remélhetőleg ezt teszi kerekké majd a színskála minden lehetséges árnyalata, amikor kikelnek és szépen lassan termést hoznak a frissen veteményezett növénykéink. Jelenleg több koncepciót is felfedezni véltem: míg én a szabályos megoldások híve vagyok, vannak nálam jóval kreatívabb emberkék, akik tojáshéjból palántáznak, messzelátós logókat festegetnek, körben, átlósan, cikk-cakkban vetnek. Ahogy csak jól esik.

Mi ezt ígérjük és ezzel készülünk Nektek, kedves szombati és remélhetőleg jövőbeli rendszeres látogatóink. Várunk mindenkit sok szeretettel a Bókay utcában a Corvin sétány mellett 2014. május 31-én szombaton 15:00 órától. A Facebook eseményt itt találjátok. De egy valamire felhívnám a figyelmeteket, mielőtt átlépitek piciny kertünk határait: ha nem vigyáztok, bekebelez! :)

Szólj hozzá!

Címkék: média esemény növények grund megnyitó helyi kapa csákány palánta ásó

Grundkert 2.0 kertnyitó ünnep

2014.05.23. 12:08 messzelatoegyesulet

Kedves Grundkert-Barátok!

Nagy-nagy szeretettel meghívunk Titeket kertnyitó ünnepünkre, ahol szeretnénk Nektek elbüszkélkedni a frissen elkészült, új telken megnyitott közösségi kertünkkel, s kibújó növénykéinkkel.

A megnyitó programja:

15:00 -15:30 Köszöntő 
16:00 -16:30 Közösségi komposztálópont és a kert bemutatója
16:30 - 18:00 Palánta- és magcserebere

Hozzatok nyugodtan barátokat, családot, gyerekeket, kutyákat (egyre kérünk: mindenki figyeljen a növényekre)!
Az esemény Facebook event-jét itt találjátok.

Lesz piknik: mi is főzünk valami fincsit a rakétakályhában, de jó, ha Ti is hoztok valami saját készítésű finomságot (süti, kifli, szendvicskrém, szörp stb.).

Tányért, evőeszközt, poharat kérjük, hozz magaddal, hogy ne termeljünk hulladékot!

Tervezünk palánta- és magcserét is. Hozd el tulburjánzott, vagy megunt növényeidet, s vigyél helyette másikat haza!
Nem számolunk: mindenki annyit hoz és annyit visz, amennyit csak szeretne!
Ha a kertnek hozol adomány palántát, magot, azt is nagyon megköszönjük!

Várunk szeretettel!

A kert közössége

Szólj hozzá!