HTML

GrundK3rt - Közösségi Kert a Apáthy István utcában

Mi nem métázunk, és játszunk fiktív háborúkat más bandákkal, hanem csak egy veteményeskertet hozunk létre a Grund Hostel mellett... ami most elköltözik a Bókay utcába, egy sokkal nagyobb telekre! UPDATE: 2015 január - tovább költöztünk az Apáthy István utcába, egy sokkal kisebb telekre, de ez sem szegte kertészkedő kedvünket sőt új erővel és kitartással varázsolunk zöld oázist a nyóckerben!

Támogatóink

 

tamogato02_grund.jpg
tamogato03_wessling.jpg
tamogato04_futureal.jpg
tamogato05_cordia.jpg
tamogato07_betafence.jpg
tamogato08_budapest.jpg
tamogato06_kalapos.jpg
tamogato09_messzelato.jpg
tamogato01_susnyas.jpg

VÁROSI KERTÉSZEK - RIPORTSOROZAT

2016.05.10. 23:41 kingha

Különleges ez a riport, hiszen meginterjúvolt emberünknek ma van a születésnapja és ez egy meglepi poszt. Nagy Zsolt 2014-ban csatlakozott a kertépítős csapathoz, igazán jó kertész vénája van, ami a babot és a salátát illeti, és ne feledjem el a lényeget, hogy igazi Linux [meg egyéb ámítógépes-cucc] guru. Ja, és van még egy titka, hogy lehetetlen lefotózni :). 

Mutatkozz be néhány mondatban:

Nagy Zsolt vagyok civilben civil :) több cégnél informatikusként dolgozok, önkénteskedem alapítványoknál.

Mikor és miért csatlakoztál a kerthez?

2014-és év elején történt még az állatkertben mikor Feri (Gibbon) éppen a nyomtató felett nézett valamit, ami kijött a nyomtatóból, az akkori kert elrendezésének tervei voltak, én meg megkérdeztem mit nyomtat, valahogy így kezdődött. Aztán tavasszal eljöttem házat építeni, magas ágyást hegeszteni, aztán valahogy lett egy parcellám. Az elsődleges gondolat az volt, hogy sok mindent ki akartam próbálni milyen esélyekkel lehet ezt, meg azt termeszteni, vagyis a parcella főleg a kísérletezésről, tapasztalatszerzésről szólt, hogy az itt megszerzett tudást nagyon léptékben kamatoztassam.

Milyen munkát vállaltál magadra a közösség és kert életének a megszervezésében?

Megpróbálom rendbe tartani a kert képtárát. Ez nagyrészt a kertben készült képek megszerzése teszi ki (kihasználva a nyilvánosság erejét: ha van a gépeteken a Grundkertről kép ne habozz eljuttatni a grundrive@gmail.com címre), azért mostanában én is próbálok pár fotót csinálni a kertről.

Mi a fontosabb a kert vagy a közösség?

Nem kérdés, a közösség. Mikor kis közösségünk kert nélkül marad akkor is képes létezni aktívan tevékenykedni, de jelen közösségünk nélkül kertünk se lenne.

Ha azt mondom kertészkedés - kikapcsolódásra vagy inkább komoly munkára gondolsz?

A Grundkertben kikapcsolódás, amúgy meg kemény munka, de azt nem a Grundkert keretein belül művelem, vidéken van egy kisebb földterületem, és azon próbálom a zöldség, gyümölcsigényeimet megteremteni.

Amikor belépsz a kapun, mi az első dolog, ami bevillan?

Az hogy már megint szorul a kapu. Sokszor gondolok, arra mit tanulok ma? Végül is annyiféle fajta növény van a kertbe a kaktusztól a sarkantyúkáig és azon túl is kicsit. (A kertben ettem először sarkantyúvirágot azóta is imádom. Ha van, valakinek felesleges magja szívesen cserélnék). 

Kertész sikerélményed?

A salátát emelném ki, nem gondoltam volna, hogy ilyen egyszerű termeszteni. De igazából a tavaly előtti japán virágkeverékem virága volt, amit már nem is tudom hol vettem, a nem túl magas minőségű grafikával ellátott csomagoláson nem látszott mi is lehet belőle (színes foltok egy zöld háttér előtt), de egy két növény kifejezetten szép lett még vittem is haza belőle.

Választanod kell a következő virágok közül: kardvirág, körömvirág, réz virág vagy büdöske – melyik kettőt ültetnéd a parcelládba és miért?

Legszívesebben valamilyen fenyőt választanák, egyszerűen imádom őket, de ez sajnos nem a Grundkertben való. Körömvirágot mert ez a gyógynövények svájci bicskája, olyan sok mindenre gyógyír. Réz virágot választanám, mert nagyon szépnek tartom.

Ma este kapsz egy varázspálcát egy röpke fél órára, és csak a kertben varázsolhatsz vele – mit varázsolnál?

Egy kutat, amibe van víz.

Egy mobil játszóteret.

Két kemencét.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: munka kert élmények kerttagok

Egy Grundkertész szerint a világ - bringával és barátokkal a bioélelmiszerek nyomában

2016.05.05. 11:48 kingha


miki.jpg[Mátéka] Miki vagyok 31 éves és azt, hogy mivel foglalkozom elég nehéz definiálnom. A legtöbbet szakácsként dolgoztam, de van egy politológus diplomám is. Sokan kérdezték már, hogy jön össze a két dolog? Számomra a kapcsolódási pont a fenntarthatóság, aminek szerintem az egyik sarokpontja az élelmiszer. Mert szerintem minden azzal kezdődik. Többek között az egészség, az élvezet, a szabadság és a függetlenség.

Ha a fenntarthatóság az élelmiszerrel kezdődik, akkor számomra egyértelmű volt, hogy többet szeretnék tudni a fenntartható és egészséges élelmiszer előállításáról és feldolgozásáról. Végig követni a folyamatot a magtól, egészen a tányérig. Ha pedig mások már rendelkeznek ilyen tudással, akkor képlet egészen egyszerű, csak meg kell látogatni őket és tanulni tőlük!  Eddig azt hittem, egy ez a tudás valami új és messzire kell menni érte. Emiatt eddig Nyugat-Európába látogattam projekteket. Nagy hatással volt rám egy Innsbruckban található projekt (Waldhüttl Mentlberg), ami a közösségi kertészkedés ötletét kombinálja a városban dolgozó romák lakhatásának megoldásával. Vagy éppen egy andalúziai kezdeményezés (La Casa Hada), ami a permakultúra bemutatását tűzte ki célul, a jóga és az önismeret segítségével.

Aztán voltam olyan szerencsés, hogy a Grundkert vállalkozott arra a feladatra, hogy szervez egy kezdő képzést a Kisközösségek Átalakulásban elnevezésű program kereteiben. A képzésen pedig olyan emberekkel találkoztam, akik szinte a közvetlen környezetemben csinálnak remek dolgokat. Például Adományboltot üzemeltetnek Kecskeméten, biokertészkedést népszerűsítenek Magyarkanizsán, vagy éppen permakultúrás képzéseket tartanak Lókúton. Mivel éppen terveztem egy tavaszi bringa túrát kézenfekvő volt, hogy összekössem a kellemest a hasznossal. Ezért igyekeztem meglátogatni néhányat a képzésben résztvevő kisközösségekből is.

Az utam első megállója Kecskemét volt, ahol ex-Grundkertész barátaimnál, Kingánál és Zsoltnál töltöttem két éjszakát. Az érkezés után bemelegítésképp kertészkedtünk egy kicsit. Mert Zsolték elhatározták, hogy megszelídítik a házuk elburjánzott városi dzsungelét. A következő nap pedig meglátogattuk a Medina Adományboltot és a Kecskeméti Szatyor Közösséget. Kinga minden csütörtökön ott önkénteskedik, így sokakat ismer a helyi termelők közül. Többeknek be is mutatott közülük, így ismerkedtem meg Trecskó Móni termelővel, akinek a tanyája éppen útba esett a következő napi úticélom (Szabadka) felé. Szerencsére Móni volt olyan kedves és körbevezetett a tanyáján és szívesen mesélt arról, hogy mivel foglalkozik. Néhány helyen már jártam életemben, de ennyire homokos talajt még sehol sem láttam. Érdekes volt hallani, hogy az ilyen típusú homoktalaj mennyire más módszereket igényel (például fejtrágyázást), mint például egy kötöttebb talaj. A tanyalátogatás után folytattam az utamat Szabadka irányába, ahol egy régi EVS önkéntes társam mozgósította a baráti körét és szerzett nekem szállást éjszakára. Hvala Zoran és Sinisa!

A következő reggel korán keltünk, mert vendéglátómnak Sinisának maratoni gyaloglóversenye volt Újvidéken és idejében el kellett indulnia. De ennek köszönhetően korán odaértem Magyarkanizsára, ahol a Meta Terra Egyesület tagjai és önkéntesei már elkezdték az előkészületeket az általuk megrendezett Kikelet fesztiválra. A Meta Terra egy olyan civil szervezet, aminek a fő célja a közösségi gondolkozás és a helyi gazdaság megerősítése és a bioélelmiszer előállítás népszerűsítése. Az egyesület három pilléren nyugszik. Az első a „Kanizsai Kosár”, amit helyi termelők használhatnak, abban az esetben, ha betartják az egyesület által támasztott feltételeket (például a permetezési napló pontos vezetése). Ez a fogyasztóknak azért előnyös, mert védjegy segítségével bizonyosak lehetnek abban, hogy helyi és egészségesebb terméket vásárolhatnak. A Meta Terra második szekciója a biokert mozgalom, aminek a célja az organikus kertészeti módszerek minél szélesebb körű terjesztése a helyi lakosok magánkertjeiben. Ezt elsősorban (akár helyszíni) tanácsadással, előadások szervezésével és egy bemutatókert segítségével teszik. A harmadik szekció pedig a helyi kézműveseké, akik szintén részei a helyi gazdaságnak. Ezért fontos, hogy a helyiek tudják azt, hogy nem csak az élelmiszer készülhet helyben. Hanem például a szappan, az ékszer, vagy éppen a táska is. Ezen kézműves termékek megvásárlásával pedig szintén a helyi gazdaságot és a helyi közösséget támogatják. A fesztivál után az estét Lillánál és férjénél, Csabánál töltöttem, akik már 8 éve foglalkoznak bio fűszernövények termesztésével. Sokat meséltek arról, hogy eleinte a helyi közösség nehezen fogadta a „nem megszokott” fűszereket, de évek kitartó munkájával elérték azt, hogy sok család asztalára új ízeket csempésznek és mára a nevük jól ismert, ha Kanizsa környékén a friss és a szárított fűszerek kerülnek szóba.

A következő reggel indultam útnak Újvidék irányába. A 110 km-es szakasz során sűrűn váltogatták egymást az esős, a napos és a szeles időszakok. Panaszra azonban nem volt okom, mert a sok esőt a sors erős hátszéllel kompenzálta. Aki bringázik, az tudja, hogy a hátszél mekkora segítséget tud jelenteni! A lényeg az, hogy sikerült megérkeznem Újvidékre és a cirill betűs utcatáblák okozta meglepetés után könnyen oda találtam Csilláékhoz, akiket Couchsurfingen ismertem meg. Csilla egy magyartanárnő, aki Futakon tanít egy mezőgazdasági iskolában, ahol vannak magyar osztályok is. A két naposra tervezett tartózkodás négy naposra sikeredett, mert nagyon jól éreztük magunkat együtt. Csilla gyerekei (Márti és Lázi) nagyon szuperek és már nagy rutinnal rendelkeznek a kanapészörfösök fogadásában. Ahogy Csilla fogalmazott ez már nekik természetes és ők már igazi nyitott világpolgárok lesznek. Az Újvidéken eltöltött napok során részese lehettem a család mindennapjainak (bevásárlás, főzés, kertészkedés, társasozás), de jutott időnk a suli és egy almalé préselő üzem meglátogatására is. Nem beszélve a Duna menti off road bicikli túráról!

Négy nap újvidéki tartózkodás után indultam haza. Mivel az odaúton Vajdaság keleti részén (Szabadka, Kanizsa, Zenta, Ada) jöttem, vissza mindenképpen a másik irányba szerettem volna menni. Szerencsére Zomboron ismét működött a Couchsurfing és Slavica egy helyi jógatanárnő befogadott egy éjszakára. Sőt fel is ajánlotta, hogy részt vehetek a következő jóga óráján, ami nagyon jó esett a hat órányi tekerés után. Túrám utolsó előtti napját korán kezdtem, mert másfél napom volt visszaérni Pestre (a szombat délutáni spanyol órára haza szerettem volna érni). Ezért úgy döntöttem, hogy aznap addig megyek, amíg tudok, és ott fogok aludni, ahol az erőm elfogy. Szerencsére még Csillától kaptam egy tippet, hogy a Duna mentén (egész pontosan a töltésen) végig van kerékpárút. Ezért Bajánál rámentem a töltésre és egészen Soltig ott mentem, ahol este hét órakor úgy éreztem (kb. 140 km megtétele után), hogy a napi etapnak ott a vége. A kerékpárút mellett találtam egy kedves családi panziót, ahol a tulajdonos néni volt olyan kedves, hogy a korlátozott lehetőségeimhez igazította a szoba árát. Az utolsó napom is korán kezdődött, de nagyon megéreztem az előző napi hajtást. Egész nap küzdöttem a fáradtsággal, de szerencsére a csökkenő kilométerek, néhány kedves helyi lakos és a Rage Against the Machine átsegítettek a permanens mélypontokon! Budapestet végül Rákosfalva irányából közelítettem meg és egy óra késéssel ugyan, de sikerült odaérnem a spanyol órára is!

 

Visszagondolva nagyon elfáradtam, de az út nagyon-nagyon jó volt. Remek emberekkel találkoztam és sok új dolgot tanultam. Például azt, hogy az organikus gazdálkodási módszerek és a hozzájuk kapcsolódó tudás egyáltalán nem új keletűek. Például Magyarkanizsán Bödő Kálmán bácsi körbevezetett bio kertjében és elmondta, hogy ő már a ’70-es évek óta ezzel foglalkozik. És nagy- és dédszüleink is rengeteg praktikát ismertek, amit mi a modernitással valahogy elfelejtettünk. És igazából csak újra fel kell fedeznünk őket és bemutatni, hogy máshogy is lehet gazdálkodni, gondolkozni és élni. Például úgy, hogy használjuk a helyben lévő erőforrásokat, tudást és összekötjük azokat az embereket, akik közel élnek egymáshoz. Esetleg felesleggel rendelkeznek, vagy éppen valamiben hiányt szenvednek.

A megoldások sokszor kézenfekvőek és pofon egyszerűek! Csak össze kell kötni a pontokat.

Szólj hozzá!

Címkék: bringa élmények közösségi bioélelmiszerek kerttagok

Molnos Zselyke - Ökopszichológia-alapkönyv

2016.05.01. 18:51 kingha

Esemény - könyvbemutató: Molnos Zselyke - Ökopszichológia - alapkönyv 

Helyszín - MagNet Közösségi Ház - Andrássy út 98., Budapest 1062

Időpont - 2016. 05.04. - 17:30 ~ 20

Az Ökopszichológia műhelysorozat 2015. év végén indult, Molnos Zselyke ökopszichológus és Donáth Attila szupervízor, coach szervezésében. Azóta minden hónap első hetében találkozunk a budapesti Szatyorboltban, hogy lépésről lépésre megismerkedjünk az ökopszichológia alapgondolataival és a felvetett fókusztémákkal. A gondolatébresztő előadások megannyi személyes példát, tapasztalást és megélést hívnak elő, melyeket közösen átbeszélünk, így átvezetve az elméleti témákat a gyakorlat és való élet színterére.

A kialakuló kötetlen beszélgetések, a közös gondolkodás, és a holisztikus szemlélet inspiráló, valamint erőt ad ahhoz, hogy továbbra is tudatosan cselekedjünk egy jobb holnap reményében. 

Hogyan kapcsolódik ez a könyv a Grundkert életéhez, elveihez? Egyszerűen, hiszen az az erő, amivel közösen megteremtettünk a koszos-zajos város közepén szinte a semmiből egy zöld oázist [megpihenni, elmélyülni és tapasztalni a természettel való együttműködést és harmóniát] segít feloldani az egyéni belső feszültségeinket, elindít egy "öngyógyító" folyamatot a lelkünkben, és apránként átalakítja a gondolkodásunkat.

Riportunkban életéről, tapasztalatairól és nemrég megjelent könyvéről kérdeztük a szerzőt, Molnos Zselykét. 

wp_003077_1.jpg

 • Amikor megosztottam a könyvbemutató eseményét, többen is felkapták a fejüket, hogy mi ez a könyv és mi közöm hozzá, de ott volt a kérdés is, hogy ki ez a "lány" és mit akar? 

Molnos Zselyke vagyok, ökopszichológus. 

Biológiát,ökológiát és pszichológiát tanultam, évekig középiskolában tanítottam, önkéntes trénere voltam egy középiskolások iskolán kívüli képzésével foglalkozó szervezetnek, majd tanácsadóként dolgoztam.

 • Hogyan jellemeznéd magad?

Szeretek elmélyülni a gondolataimban és a belső csendből töltekezni. Megosztani és befogadni a mélységből hozott tartalmakat. Időt szánni arra, ami fontos. Jól lenni – minden részem egységét megélve.

 • Miért éppen a biológia és a tanári hivatás? 

Mindig szenvedélyesen érdekelt az ÉLET: hányféle formája van, hogyan működik, hogy lehet az, hogy valami, ami ennyire törékeny, mégis ennyire erős? Nagyon szerettem a biológiát, és a tanítás családi mintaként adott volt.   

 • És hogy jutottál el az ökopszichológiáig?

Számomra az ökopszichológia egy olyan tág rendszert jelent, amely integrálja eddigi tapasztalataimat, érzéseimet, gondolataimat – és nem utolsó sorban tanulmányaimat. Úgy érzem, révbe értem.

 • Miért tartod fontosnak, hogy szélesebb rétegek megismerjék ezt a tudományterületet?

Úgy érzem, az ökopszichológia egyik legfontosabb gondolata az, hogy kitágítja a „természet” fogalmát, amelynek saját lényünk is része. És ezen keresztül nem elég csak nagyon „zöldnek” lenni, ha közben önmagunkkal rosszul bánunk.

Azt gondolom, az ökopszichológia erre az alapvető kérdésre keresi a választ: hogyan legyünk jól úgy, hogy az a tágabb rendszerek jóllétébe illeszkedjen; hogyan élhetjük meg egyszerre a magunk színes sokféleségét, összetettségét, teljességét, és lehetünk mégis egységben a világgal? És ez mindannyiunk kérdése lehet.

 • Volt-e radikális fordulópont az életedben, amikor úgy érezted, eddig ez volt valahogy, de most már egészen másképpen szeretnél élni? 

Igen. Amikor azt éreztem, hogy ha így folytatom tovább, bele fogok betegedni. Gyökereiben változtattam az életemen: máshol és főleg máshogyan élek, mint addig.

 • Szerinted lehet-e azon a harácsoló-kizsákmányoló eszmerendszeren változtatni, amiben jelenleg élünk?

Biztos vagyok benne, hogy igen. Hiszen nagyon mélyen végül is egyformák vagyunk, ugyanaz mozgat bennünket. A változás sokunkban elindult, és gyűrűzik tovább.

 • Van egy kísérleti jellegű műhelysorozatod, ami az ökopszichológia témaköreivel foglalkozik, kinek szántad ezt (és kit szeretnél vele megszólítani?)

A műhelyt társammal, Donáth Attilával indítottuk, és elsősorban a könyv témáit dolgozzuk fel. Ősszel indul az Ökopszichológia Klub is, amelyben különböző meghívottakkal beszélgetünk az ökopszichológia és más szakterületek párhuzamáról. Azoknak szól, akik nyitottak arra, hogy kérdéseikkel, gondolataikkal, érzéseikkel bekapcsolódjanak ebbe a közös útkeresésbe.

 • Írtál egy könyvet, amiben összefoglaltál szinte mindent, amit tudni illik az ökopszichológiáról - mi motivált a megírásában?

Elsősorban a terület kutatása mozgatott, számtalan kérdésemre kaptam lényegi választ. Aztán kezdett összeállni egy újfajta rendszer, jöttek új gondolatok, és ahogyan egyre többet beszélgettünk Attilával a témáról, egyre mélyebbre mentünk, és egyre izgalmasabbnak, komplexebbnek, színesebbnek és mégis végtelenül tisztának és egyszerűnek tűnt az egész megközelítés. Mindenképp meg akartuk osztani másokkal.

 • Kinek a könyvespolcán, éjjeliszekrényén, íróasztalán, kezében lenne jó ezt viszontlátni?

Elsősorban azoknak ajánlom a könyvet, akik tudatában vannak a globális problémáknak, és elindultak a tudatos viszonyulás valamely ösvényén, ugyanakkor elakadtak, s úgy érzik, hogy az a cselekvési paletta, amelyet ismernek és gyakorolnak, egyre inkább beszűkíti őket: bizonyos én-részeiknek nincs helye a „nagy tudatosságban”, hasítaniuk kell. Olyanoknak, akiknek már saját élményük van a változásról, tudják, hogy az egy folyamat, és tapasztalták ennek nehézségeit. Ebben az útvesztőben kínál eligazodást a könyv.

 • Mik a terveid? Lesz - van folytatás? 

Igen, lesz folytatás. Ez a könyv viszonylag tömény írás, alkalmatlan a felszínes olvasgatásra, befektetett munkát kíván az olvasótól. Többek közt azért is neveztem alapkönyvnek, mert számos témát tervezek jobban kibontani belőle, illetve különböző célcsoportokra adaptálni.

A könyvbemutató facebookos eseménye - https://www.facebook.com/events/1129717323725645/

A szerző honlapja - http://ecopsychology.hu/ 

2_az_okologiai_en.jpg 

Szólj hozzá!

Címkék: esemény riport könyvbemutató magnet ökopszichológia

Világjárók rovatunk - Beszámoló Brazíliából

2016.04.14. 14:24 kingha

Friss rovattal jelentkezünk "Világjárók"- Ha azt kérded miért? Hát azért, hogy érdekes történetek-tapasztalatok-élmények ne csak a tűz mellett és a közös emlékekben maradjanak meg, hanem a világhálón is.

Fogadjátok szeretettel kertész társunk, Kenéz Dániel történetét.  

************************************

A nevem Kenéz Dani, 23 éves szociológia hallgató vagyok, aki tavaly Brazíliában a természetbe esett szerelembe. De kezdjük ez elején a történetet.

2015-ben megismertem egy brazil lányt, aki cserediákként tanult Budapesten. Már több mint egy fél éve együtt voltunk, amikor felvetette, hogy menjek vele vissza az otthonába egy fél évre, mikor lejár számára az itt tartózkodás ideje. Erre egyértelműen igent mondtam, majd február 5-én már a repülőn ültünk Brazília kellős közepe felé. A családja Palmas Tocantins-ban lakott. A város a modern építész mintaképe és egyben a várostervezés szégyene. Minden utca és tér vonalzóval meghúzott szabályosan elrendezett és legfőképpen autóknak tervezett. Biciklis és gyalogos közlekedés szinte teljesen lehetetlenné vált, a távolságok hatalmasra nyúltak, emellett a rengeteg lefektetett beton még este is megtartotta a 30-32 fokos átlag hőmérsékletet. Egy földi pokol. A város az ország legújabb fővárosa, körülbelül 26 éves, de ezen a rövid időn belül is rengeteget változott. Az eredetileg Tocantins folyót a nemrég épült vízerőmű hatalmas tóvá duzzasztotta, ami felbecsülhetetlen természeti károkat okozott, főleg, hogy olyan területeket is elöntött, amikre a tervezők nem számítottak. 

Az első hónapokat a családnál töltöttem, és volt, hogy részt vettem egy faszámlálási programban. A célja, hogy a városvezetésnek aktuális térképe legyen a város és a környező települések faállományáról. Ez hozzájárul később egy mind az állatok, mind az emberek számára élhetőbb környezethez. Ahogy már említettem a város hőmérsékletét, a helyes fahasználat ezt radikálisan csökkenteni tudja. Azonban a jelenlegi helyzet inkább siralmas értékeket mutatott. Az eredeti szavannához hasonló (cerrado) növényzet átalakult a kiirtás és a sok idegen és tetszetősebb fajok behozatalával. A város, amint a neve is elárulja, rengeteg pálmával volt beültetve, ami nem nyújt se árnyékot, se elegendő otthont a madaraknak, se kellő páramennyiséget, hogy hűtse a környezetet. Az Afrikából behozott magasabb növésű fű (szarvasmarha legeltetésre) az egyébként is szárazidőszakban jellemző tüzeket fokozta, így még nagyobb károkat okozott. Sajnos Brazília tele van olyan példákkal, ahol az ember a saját hasznára próbálja kizsákmányolni a természetet és ezáltal mérhetetlen károkat okoz. 

De most jöjjön a szép is. Áprilisban úgy döntöttem önkéntesként jelentkezek egy farmra, hogy közelebb kerüljek a természethez és hasznosan töltsem az időmet. A WWOOF szervezeten keresztül (nemzetközi önkéntes program, amely összeköti egy országon belüli apró gazdaságokat) találtam egy helyet a szomszédos államban. Alto Paraiso de Goias városa még a 70-es 80-as években vált híressé Osho látogatása által. Azóta rengeteg hippi és mindenféle spiritualitásban érdekelt ember paradicsoma lett (egyes helyeken azért megmaradt a ’favela’, a szegénység és a crack használat). A legenda úgy tartja, hogy a város és környéke egy hatalmas kristály tetején csücsül, ami feltölti energiával a térséget. Ebben én nem vagyok biztos, az viszont igaz, hogy amint elindulsz a farmra vezető úton minden lépésnél kristályokat találsz, egyszer akkorát, ami nagyobb volt, mint az öklöm. A farm és az egész térség a Chapada dos Veadeiros nemzeti park része. A Chapada fennsíkot jelent, és ahogy majd a képekből is látható lesz, a hely, Mariri Jungle Lodge, egy ilyen fennsík lábánál fekszik, az erdő közepén. Hogy a tulajdonosról írjak egy pár szót, Mari a főnököm, de még inkább barátom, egy gazdag papírgyár tulajdonos lánya, aki apja pusztítását kívánta valahogy kompenzálni. A hely mind szállásként, mind farmként és természetvédelmi területként működött. Ebből kifolyólag volt medence, amit a patakvíz táplált, ültetvények és kertek, fára épült házak, szauna, jóga templom, komposzt WC stb. A képek többet nyújtanak majd a leírásnál. Hetente 6 napon 8 órát dolgoztam, sokszor kifejezettem fizikailag nagyon megerőltetően. De elképesztően élveztem, főleg, amiatt mert tudtam, hogy amit csinálok, annak látom értelmét és minden nap rengeteget tanultam. Volt, hogy teraszokat építettünk, lépcsőket emeltünk, 20 méteres fákra másztunk megmetszeni, palántázunk, vendégekről gondoskodtunk, vízvezetéket szereltünk, festettünk… Minden nap valami új munkában volt részem.

De ami ennél még fontosabb, hogy a környezet, amiben éltünk, az emberekkel együtt folyamatosan tanított, és megmutatott egy életet, amit nem a rohanás, a teljesítmény vagy a siker határozott meg. Amint a szervezetem hozzászokott a megterheléshez az időérzékem is megváltozott. Minden a nap mozgásához és a természet változásához igazodott. Azt éreztem belül gyógyulok, az Anyatermészet folyamatosan vezet. Sajnos ebben a beszámolóban ne tudom bemutatni mindazt, ami velem történt azonban, az élmények megtapasztalása megváltoztatta az életemet. Elhelyezett bennem egy értékrendszer, aminek nem az ember áll a legtetején, hanem rámutat, hogy mi csak egy apró, porszemnyi része vagyunk, mindannak ami körülöttünk történik. Bár a városból úgy tűnhet, hogy leigáztunk és hatalmunkba kerítettük a természetet, de ez közel sem így van. Ez ennél végtelenül összetettebb, emberi ésszel felfoghatatlan gazdagsággal és erővel uralkodik rajtunk és bennünk.

Végszónak, ahogy egy Ayahuasca szertartáson elhangzott:

            Viva a Agua, viva a floresta, viva a natureza, viva Pacha Mama!

            Éljen a víz, éljen az erdő, éljen a természet, éljen Pacha Mama!

Szólj hozzá!

Címkék: emberek élmények világjáró vendégposzt kerttagok

Április - éled a városi kert

2016.04.07. 11:17 kingha

Valljuk be, csak a megszállottak merészkednek a márciusi hideg szélben a városi kertjükbe, hogy nekiveselkedjenek parcellájuk rendbetételéhez. Az igazi nyüzsgés április elejére van időzítve. Beindul  az élet a közösségben, hiszen valakinek meg kell csinálnia az eszközleltár, kertibútorok felújítását, át kell festeni a faházat, meg folyton "kell" valamit építeni [komposztáló, magaságyás, kerti bútor] éééééés igen - jó együtt lenni. 

Néhány kép ezen aktivitásainkról - frissek és régiek vegyesen. 

De foglalkozzunk most egy picit avval a darabka édenkerttel, amit megművelünk, legyen az magaságyás vagy parcella, mert ahogy olvasom és hallgatom sokféle kérdés felmerül fel ilyenkor a tapasztalatlan tulajdonosban. Bár tele van a világháló mindenféle hasznos-kertes információval, nehéz kiszűrni azt amire neked, mint városi kertésznek szükséged van. Ehhez próbálunk kis segítséget nyújtani, avval, hogy szépen összefogjuk azokat a fontosabb tennivalókat, vetnivalókat amikkel valóban foglalkoznod kell.  

Tennivalók a kertben:

 • Ideje kitakarítani az ágyásokat, eltávolítani a tavalyi növény maradványokat, eltávolítani a talajtakarást; meglazítani a talajfelszínt [aki ragaszkodik az ásáshoz, az ássa, gereblyézze, lazítsa]; kijelölni a jövendőbeli ágyásokat; 
 • Tápanyag utánpótlás és talajjavítás: (1) gombakomposzt: szépen lehet teríteni, de érdemes hagyni szikkadni egy pár napot, majd ezután beledolgozni a talajba; (2) komposztot és az érlelt marhatrágyát csak bele kell dolgozni a talajba; (3) ha csak a májusi paradicsom szezonra fókuszálsz, akkor se hagyd a parcellád parlagon. Vess bele spenótot, salátát, hónapos retket, sőt akár céklát is – szegélybe snidlinget és büdöskét. Hadd hálózzák be a gyökerek a talajt, így nem szárad ki, laza marad és terméssel is számolhatsz – csipegethető friss levelek salátába, szendvicsbe.
 • Ha „palántáznál-kiültetnél” akkor a kiültetéshez felhős napokat válassz. Fontos, hogy a növények gyökereit előzetesen jól beáztasd. A cserepes növényeket egyszerűen merítsd vízzel telt edénybe, míg a szabad gyökerűeket rendesen iszapold be.
 • Figyeljünk madár és rovar barátainkra:
  • érdemes építeni egy rovarlak-ot - http://www.foxleas.com/make-a-bee-hotel.asp
  • telepíteni egy madáritatót - fürdetőt - http://theselfsufficientliving.com/20-homemade-diy-bird-bath-ideas-to-attract-birds-to-yard/

Fűszernövények: Kiültethetőek a cserepes fűszernövények, de figyeljünk oda a beiszapolásra és a locsolásra, mert könnyen kiszáradhatnak. Tőosztással ilyentájt szaporítható a citromfüvet, menta, snidling. Hideg ágyba érdemes dugványozni rozmaringot (a fahéj segítő szerepéről se feledkezzetek el!). Érdemes visszavágni a citromfű, zsálya és levendula töveket. Hónap végén szabadföldbe vethető a borágó. 

Virágoskert: Vethetőek az egynyári virágmagok: őszirózsa, rézvirág, körömvirág, büdöske stb. Cserepes egynyári növényeket is kiültethetsz, de csak az enyhébb napokon. Kiültethetőek a kardvirág gumói; dáliákkal is kísérletezhetsz – csak figyelj, hogy mélyre és tápanyag dús talajba kerüljenek a gumók. [a dália könnyen kidől – akárcsak a kardvirág, erre is gondolj ültetésnél]

Zöldséges kert 

 • Célzott talajjavítás: trágya, gombakomposzt, alginit [paradicsomok helyét lehet előkészíteni – kapjon rendesen tápanyagot]
 • Vethető szabadföldbe: saláták (folyamatosan vesd őket, 10 napos hullámokban: tépő, tölgylevelű, lollo rosso és biondo), hónapos retek, nyári retek, velő és cukorborsó, cékla, petrezselyem, sárgarépa, mángold, kelbimbó, spenót és sóska.
 • Edzett palánták: saláta, korai káposzta, karalábé és karfiol - meleg napokon kiültethetők
 • Ideje edzeni a paradicsom és a paprika palántákat; a késő kásák még vethetnek paradicsomot és paprikát, nagy cserepekbe, hiszen május végéig jól behálózzák gyökereikkel a talajt és egy laza mozdulattal kiültethetőek. Részesítsd előnyben a koktél és apró körte alakú paradicsomokat.
 • Hónap végén már lehet vetni az uborkát, és előnevelni a cukkini, sárgadinnye palántát.

Kártevők:

 • Földibolhák – nem szeretik a saláta közelségét és a nedves terepet – erre érdemes odafigyelni
 • Csigák – sörös csapda beüzemelhető a meztelen csigák ellen; egy adag szottyadt zöldséggel a házas csigák egy helyre gyűjthetőek és eltávolíthatóak a kertből. Hamu vagy tört tojáshéj kiszórásával lehet védeni ellenük a fiatal palántákat. 

Olvasnivalók:

Kertész naptár - http://hu.rhythmofnature.net/kertesz-naptar

Bio permetlevek - http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=1176656

Szólj hozzá!

Címkék: munka április kert

Tavaszköszöntés a Grundk3rtben - levél formájában

2016.03.27. 14:47 kingha

Kaptam egy levelet - mellé néhány képet ... Kanyarítsunk belőle cikket, én meg csak gondolkodom - hát maga a levél egy rövid kis beszámoló a munkáról és vigasságról. Így maradjunk a levélnél, hagyjuk a kacskaringós cikkeket. Fogadjátok szeretettel Gibbon összefoglalóját, néhány képpel fűszerezve.

Sziasztok!
Megosztok veletek pár hétvégi és mai képet.
Vasárnap voltunk kint a kertben, befejeztük az utolsó magas ágyásokat, így kialakult a végleges (legalábbis nagyjából) parcella- és ágyáselrendezés. Vasárnap volt néhány vendégünk a Csíkszerda kórusból, akiknek raklap-építészeti mesedélutánt tartottunk, kis gyakorlattal is fűszerezve. Méretre vágtunk egy leendő padot, de összecsavarozni már nem tudtuk. Nelli és Gergő pedig méretre szabtak egy deszka madáretetőt. Ez volt az érdemi munka, persze a szokásos jó hangulatban :-)


Ma Grundkert Klub volt tojásfestéssel és maglabda gyúrással. Berta és Viki tartották. A tojásokat természetes levekkel festettük Berta irányításával. Volt vöröskáposzta (ami kéken fog), cékla, vöröshagyma, kurkuma. Meg volt egy trükkös festés: harisnyába húzott tojás, mellette egy levél. Így a levél helye fakó maradt, és a festék csak körülötte fogta be a tojást.


Viki maglabdázott papírpéppel. Tojástartókat aprítottunk, összeturmixoltuk bő vízzel, és ebből készültek a labdácskák mindenféle virágmaggal. Hajnalka, estike, bársonyvirág, borzaskata, len, meg valami vegyes virágmagkeverék felhasználásával.


Béke:
Gibbon

Szólj hozzá!

Grundkert Klub - Film - Ez mindent megváltoztat

2016.01.18. 11:38 kingha

Helyszín - Gólya Presszó - Bókay János utca 34. Budapest

Időpont - Január 28. - 18:00

Gondoltál már úgy a klímaválságra, mint a helyi közösségek megerősödésének lehetőségére? Hagyod, hogy elsodorjon a változás, vagy te szeretnél a változás motorja lenni?

ez_mindent.jpg


A film után beszélgetés Bérces Dórával a Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért egyik alapítótagjával és a Kisközösségek Átalakulásban projekt résztvevőivel.

A vetítést pontosan kezdjük, helyfoglalás 17:30-tól.

Hosszabban a filmről: "Avi Lewist, a film rendezőjét Naomi Klein, a nemzetközi ismeretterjesztő irodalom egyik bestseller szerzőjének „This Changes Everything" (Ez mindent megváltoztat) című könyve ihlette. Az alkotás az olajkitermelés, a bányászat és a szénerőművek ellen világszerte harcoló helyi közösségek küzdelmeit mutatja be az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve Görögországon át Dél-Indiáig. Azt látjuk, hogy az egészséges környezetért való küzdelemben az emberek újra felfedezik a kapcsolatok jelentőségét, a közösségek erejét. A film arra késztet, hogy átgondoljuk, milyen életet akarunk valójában élni, és ráébredünk arra, miért is meghatározó jelentőségű a klímaválság ennek a kérdésnek az eldöntésében. A film – címe ellenére – nem változtat mindenen, de lehetőséget teremt magunknak feltenni a kérdést: miben is kell változnunk, ha nemcsak "megúszni" akarjuk a legdurvább éghajlat-káoszt, de ugyanakkor szeretnénk egy élhetőbb társadalmat is létrehozni."

Szólj hozzá!

Címkék: klub filmvetítés kerttagok Gólya

Kingha-féle mángold pesztó

2014.07.04. 14:30 Maja

Elérkezett a július eleje és a lelkes kis kertészek örömmel tapasztalják, hogy már most vannak olyan zöldségek, gyümölcsök, akik finom, érett terméssel örvendeztetik meg őket. Jelenleg nagy mángold lázban ég a kert, tessék hát egy vérbeli GrundKertes pesztó recept Kinghától! :)

Mángold-alap:

1. lépés: Végy mángoldot, céklalevelet, csalánt (ami ehető és zöld mehet!) - mosd meg rendesen és vágd fel apróra.

2. lépés: Olívaolaj és vaj keverékét melegítsd meg, ehhez add hozzá a mángoldot.

3. lépés: Sózd, borsozd, locsold meg egy kis balzsamecettel, reszelj bele egy kis szerecsendiót.

4. lépés: Szórd meg jó sok fokhagymával - ízlés szerint adhatsz hozzá apróra vágott zöld fűszereket (zeller, lestyán, petrezselyem, bazsalikom - embere válogatja mit), illetve különböző magokat is.

Az így elkészült fincsi pesztót eheted kifőtt bulgurral, kölessel, zabbal, hajdinával, vagy tönkölytésztával, de pizzafeltétként, vagy rétestöltelékként is kiválóan hasznosítható. Parmezán, más erős, aromás sajtok jól illenek hozzá. Na és persze egy jó korty pálinka! :P

Köszönjük Fetykó Kinghának a receptet és Takács Vikinek a képet! :)

Szólj hozzá!

Dobszerda!

2014.06.19. 09:39 Maja

2014. május 31-én hivatalosan is megnyitotta kapuit a GrundKert 2.0. közösségi kertecskénk. A megnyitó óta eltelt ugyan egy-két hét, mégis fontosnak tartom megemlíteni, hogy mennyire remekül sikerült a megnyitónk. Korábbi bejegyzésünkben már köszönetet mondtunk mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ilyen formában létrejöhetett a kis kertecskénk, illetve azoknak is, akik a megnyitó szervezésében bármilyen módon részt vettek (hoztak szörpöt, rágcsát, növénykét és adományt, stb).

Az elmúlt hetekben folytatódott a sürgés-forgás a kertben, megtartottuk első hivatalos közgyűlésünket, ahol a kerthasználat, illetve a közösségi lét alapszabályainak lefektetése mellett megválasztottuk azokat a lelkes kerttagokat, akik a komposztálásért, a programszervezésért, a blogírásért és fényképezésért, illetve egyéb fontos tevékenységekért felelnek. A jövőben ugyanis amellett, hogy rendezgetjük saját kis portánkat, szeretnénk megnyitni kapuinkat a nagyközönség felé is, különféle hasznos programokkal ténylegesen megvalósítani a közösségi kertből a "közösségi" célt. Konkrétumokkal még ugyan nem szolgálhatok, de lesz itt komposztgyűjtés, különféle oktatások is tervben vannak, emellett - amennyiben ötletetek, észrevételetek van - szívesen várjuk a ti véleményeteket, illetve javaslataitokat a programok tekintetében (is).

Egyik kedves kertészünk, Sára már tartott egy rövid kis gyorstalpalót a kezdő kertészeknek a palántázásról, illetve egyéb gyakorlati tudnivalókról, amit ezúton is nagyon köszönünk neki! Aki esetleg lemaradt róla, vagy akár nem is hallott, de érdekelné, akkor 2014. június 23-án (hétfőn) este 18:30-tól ismételten lesz egy kis beszélgetés, ahol Sára örömmel válaszol a kérdésekre és ahol mindenki megoszthatja tapasztalatait, tippjeit, illetve bevált gyakorlatát is!

És hát közösség lévén meg is szerveztük első - és reményeink szerint hagyománnyá váló - "Vajaskiflizés" összejövetelünket, ahol a lelkes kerttagok és barátaik otthonról hozott finomságokkal piknikeznek együtt. Bár egyelőre nem tudtunk sok saját termesztésű növénykét felhasználni az eseményen, de a piknik célja annak bemutatása is, hogy mennyivel színesebbé, érdekesebbé és finomabbá tehető az a bizonyos vajas kifli saját terményeink felhasználásával. Reméljük, hogy a nyár közepén már a kertben termesztett paradicsomok, paprikák, hagymácskák és egyéb finomságok is felkerülnek a "Vajaskiflizés" étlapjára. 

Elkezdődött tehát a közösségi élet a GrundKert 2.0-ban, nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már nagyon várom, mit tartogat számomra a következő összejövetel! Addig is megtaláltok minket a Facebook-on, illetve hozzászólásaitokat várjuk természetesen itt a blogon is!

Update: 2014. június 22-én (vasárnap) 16:00 órától lelkes kis városi méhészek látogatnak a kertbe, lehet kérdezni, barátkozni, információkat szerezni! Gyertek sokan! :)

Szólj hozzá!

ReCity Interjú

2014.06.06. 08:20 Maja

Nagyon büszkén vagyunk, hogy a ReCity Magazin interjút készített Kling Viktóriával, a korábbi GrundKert, illetve a frissen megnyílt GrundKert 2.0 egyik kisgyermekes kertészével! A kisgyermekes kertészkedésről szóló interjút itt olvashatjátok!

Szólj hozzá!

Köszönjük!

2014.06.04. 14:45 Maja

2014. május 31-én már hivatalosan is megnyitotta kapuit a GrundKert 2.0 a Bókay utcában. Mielőtt még arról értekeznék, hogy mennyire jól éreztük magunkat, mennyire finom volt Nagyi főztje és hogy milyen nagyszerű dolog, hogy létrejöhetett ez a piciny csoda a nyolcker szívében, szeretnék külön posztot szentelni azoknak, akik nélkül mindez nem jöhetett volna létre. Sok mindent és sok mindenkinek köszönünk, lássuk hát a listát!

Köszönetet szeretnénk mondani:

A Futureal-nak a területért.

A Fővárosi Környezetvédelmi Alapnak az anyagi támogatásért.

A Messzelátó Egyesületnek - különösen Tündének és Katinak a pályázat lebonyolításáért és a rengeteg segítségért.

A Gólya presszónak a számtalan szombatért és az eszközeink tárolásáért.

Sándor Tamásnak és az S-Térnek az ötletekért és a növényekért.

Szabó Áginak a mentorálásért.

Keszthelyi Zsuzsinak az eredeti Grundkert alapítójának.

A Kisközösségek Átalakulásban Projektnek a megosztott tudásért.

Rácz Julcsának a tervezésért és újra-tervezésekért.

Nándinak a földért és annak elterítéséért.

Az Eispro Kft-nek és Petinek a segítségért és a jégkrémekért.

A Food Not Bombs-nak a főzésekért.

A Kecskeméti MÁK-nak a magokért és a levélért.

És még: Egonnak, Ödönnek, Gézának, Nyuszi úrnak, Öcsinek a sok lapátolásért, Árpinak a barkácsolásokért, Mikinek a dombágyásért és a segítségekért. A megnyitó szervezéséért: Pindinek, Tündének, Gibbonnak, Juditnak. A főzésért Nagyinak és mindenkinek, aki segített, és aki hozott ételt az asztalra. A dekorációért Bertának jár nagy köszönet, s a segítőinek. A lista messze nem teljes. Köszönet jár mindenkinek, aki segített, az összes önkéntesnek és barátnak, s minden egyes kert tagnak, mindenki hozzátett valamit, itt volt, dolgozott, lapátolt, ásott, kapált, csákányozott, parcellát mért, utat épített, fűrészelt, csavarozott, ültetett, kutingolt, locsolt, stb.

Végül nem csupán egy nagyszerű kert született meg a Bókay János utcában, hanem egy szuper közösség is. Szuper csapat vagyunk, büszke vagyok rá, hogy a tagja lehetek! 

Szólj hozzá!

Felkészülni, vigyázz...

2014.05.28. 23:16 Maja

...GYERTEK!

Fontos pillanat érkezett el piciny közösségi kertünk életében: szombaton megnyitjuk kapuinkat a tisztelt nagyérdemű előtt, bemutatkozunk, növényeket csereberélünk, eszegetünk, szörpözgetünk és reményeink szerint mindeközben nagyon jól érezzük majd magunkat. Saját készítésű kerti bútorokkal, étellel és szépséges kertecskével készülünk nektek, lesz még zenebona, vigalom és minden, amit egy kezdő Közösségi kert nyújtani tud az odalátogatóknak.

Azért, hogy eme mámorító szombat délután létrejöhessen, a grundkertesek ez elmúlt hetekben kis túlzással ugyan, de éjt nappallá téve tettek-vettek a kertben, parcelláztak, ástak, fúrtak, faragtak, csavaroztak, kapáltak, locsoltak és valószínűleg még oldalakon keresztül sorolhatnám, hogy mi mindent csináltak. Személy szerint a sötétedés utáni csákányozás, illetve rotációs kapálás volt a kedvencem. Ott voltam, láttam (és hallottam). Mert már én is ott sertepertélek a kis közösségben és örömmel mondhatom, hogy minden verejtékkel teli, kapálós, ásós pillanatát élveztem az egésznek.

Mert a GrundKert nem csak puszta föld, hanem igenis közösség. Gyerekkel, kutyussal, Nagyival, baráttal és barátnővel, férjjel és feleséggel. Barátságos. Befogadó. Egy pillanat alatt megtaláltam a helyemet és egyáltalán nem éreztem magam kívülállónak. Ha tehetném, mindennap kimennék kicsit csacsogni, palántákról szakérteni, vagy akár csak megvitatni a különféle vallási dogmákat az éppen jelenlévőkkel. Mert ilyet is lehet. Bármikor és szinte bárkivel.

Hogy milyen még a GrundKert? Színes. Bohókás és nagyon zöld. Remélhetőleg ezt teszi kerekké majd a színskála minden lehetséges árnyalata, amikor kikelnek és szépen lassan termést hoznak a frissen veteményezett növénykéink. Jelenleg több koncepciót is felfedezni véltem: míg én a szabályos megoldások híve vagyok, vannak nálam jóval kreatívabb emberkék, akik tojáshéjból palántáznak, messzelátós logókat festegetnek, körben, átlósan, cikk-cakkban vetnek. Ahogy csak jól esik.

Mi ezt ígérjük és ezzel készülünk Nektek, kedves szombati és remélhetőleg jövőbeli rendszeres látogatóink. Várunk mindenkit sok szeretettel a Bókay utcában a Corvin sétány mellett 2014. május 31-én szombaton 15:00 órától. A Facebook eseményt itt találjátok. De egy valamire felhívnám a figyelmeteket, mielőtt átlépitek piciny kertünk határait: ha nem vigyáztok, bekebelez! :)

Szólj hozzá!

Címkék: média esemény növények grund megnyitó helyi kapa csákány palánta ásó

Grundkert 2.0 kertnyitó ünnep

2014.05.23. 12:08 messzelatoegyesulet

Kedves Grundkert-Barátok!

Nagy-nagy szeretettel meghívunk Titeket kertnyitó ünnepünkre, ahol szeretnénk Nektek elbüszkélkedni a frissen elkészült, új telken megnyitott közösségi kertünkkel, s kibújó növénykéinkkel.

A megnyitó programja:

15:00 -15:30 Köszöntő 
16:00 -16:30 Közösségi komposztálópont és a kert bemutatója
16:30 - 18:00 Palánta- és magcserebere

Hozzatok nyugodtan barátokat, családot, gyerekeket, kutyákat (egyre kérünk: mindenki figyeljen a növényekre)!
Az esemény Facebook event-jét itt találjátok.

Lesz piknik: mi is főzünk valami fincsit a rakétakályhában, de jó, ha Ti is hoztok valami saját készítésű finomságot (süti, kifli, szendvicskrém, szörp stb.).

Tányért, evőeszközt, poharat kérjük, hozz magaddal, hogy ne termeljünk hulladékot!

Tervezünk palánta- és magcserét is. Hozd el tulburjánzott, vagy megunt növényeidet, s vigyél helyette másikat haza!
Nem számolunk: mindenki annyit hoz és annyit visz, amennyit csak szeretne!
Ha a kertnek hozol adomány palántát, magot, azt is nagyon megköszönjük!

Várunk szeretettel!

A kert közössége

Szólj hozzá!

Első - forradalmi - tereprendezés

2014.03.15. 21:36 messzelatoegyesulet

Terray Andris beszámolója:

"Március 15-e alkalmából többen úgy döntöttünk, hogy valamelyik anyázós program helyett nekilátunk a kertnek, rendet és szerszámos házat vágunk a dombok tövében.

facipelos_1.jpg

Miután leiratkoztam a levlistáról (Katit megkértem, hogy az eseményekről értesítsen időben) sejtettem, hogy érhetnek meglepetések, mikor meglátom, hogy áll a terep, de így is döbbenetes volt mekkorára nőttek a teherautók által odaszállított földkupacok. (A Corvin Negyed bővítése kapcsán sok-sok földet fognak még kitermelni, melyet időszakosan a telek fennmaradó részén fognak tárolni, hatalmas buckákat képezve. - szerk.)

A hegyek kicsit lekorlátozták a (mozgás)teret, így a kert az eredeti tervel ellentétben nem a Bókay utcával párhuzamosan fog futni, hanem arra merőleges lesz, a bejárati kaputól balra, egészen a fákig. (a kép alapján talán jobban érthető).

grundkert_2_0.png

Délben egy laza szemétszedéssel kezdtünk, ami bemelegítésnek pont megfelelt, amíg kinyitott a szerszámokat rejtő Gólya. Meglepő módon nem volt sok a hulladék, és eleinte csak a injekciós tűkkel kellet vigyázni. De egyszer csak reccs, kidőlt mellettünk az egyik fa... Szerencsére se felénk, sem a szomszéd telken álló autókra nem dőlt, hanem szépen megállt az újonnan választott talapzatán. Gibbon átkéreckedett a parkolóba és a többiekkel közös erővel sikerült felénk, de biztonságos helyre dönteni.
Mint utólag kiderült, nem csak ennek a fának a belsejét ették meg a 80%-ban valami állatok, hanem a többi hasonló típusú, a kerítés mellett álló darabot is. Következőnek érdemes ezeket valahogy eltávolítani.

Egy óra elteltével, ígéretükhöz híven kinyitottak Gólyáék és már mehettünk is a pincében tárolt szerszámokért. Mire minden előkészület megtörtént a szél annyira feltámadt és az ünnepi eseményeknek is akkora százalékát mondták le, hogy a gyanúsan felénk kacsingató korhadt fák árnyékában inunkba szállt a bátorságunk és lemondtunk az aznapra kitűzött fő cél, a szerszámos házikó újjáépítéséről. Ha minden igaz, ez két héttel később kerül pótlásra.

A maradék időben a téglák egy részét és autógumikat hoztunk át a "hegy" túloldaláról, majd szépen lassan oszolni kezdett a tömeg.

Voltak új arcok és régi motorosok, lelkesedés és közös munka. Aki hozott sütit, vagy küldött (Tünde), annak külön köszönet, mert mindegyik nagyon finom volt (teszteltem őket :) )

Ha minden jól alakul, akkor következőnek felépül a szerszámos kamra és onnantól függetlenné válunk a Gólyától, bármikor ki lehet ugrani egy kis tereprendezésre, ha valaki mozgásra vágyik."


Displaying IMG00137-20140315-1240.jpg


Displaying IMG00140-20140315-1245.jpg

 

Displaying IMG00141-20140315-1246.jpg

Displaying IMG00146-20140315-1327.jpgDisplaying IMG00149-20140315-1328.jpg

 

 

 

Displaying IMG00152-20140315-1414.jpg

 

Displaying IMG00153-20140315-1414.jpgDisplaying IMG00155-20140315-1425.jpg

 

 

 

Displaying IMG00164-20140315-1453.jpg

 

 

 

2 komment

Címkék: költözés esemény gólya fák

Köszi, Dani!

2013.11.03. 18:53 lsg404

Az új helyünkre költözködés heteiben, és a téli álomra készülve fontos néhány dologra visszaemlékeznünk a kertünk első, most már mondhatjuk, előző helyszínéről.

A Grund csapatában nagyra becsüljük Dani nyitott szellemiségét, hogy szinte azonnal befogadta az ötletet, a rugalmasságát, és a többiek segítőkészségét, beleértve az őröket akik igencsak magukénak érezték a kertet, ezt rögtön megérezték kertészeink is, ha elárvultabb lett egy időre a parcellájuk: a levlistán rögtön jött a dörgedelem.

Gergő a kert hatására kezdett muskátlikat ültetni az őrbódéra, apró emlék marad ez a GrundKert hatásának, akkor is, amikor már lakóház lesz a parcellák egykori helyén.

Antostól tudtunk kérni szerszámokat, létrát, amikor szükségünk volt rá.

Tudtunk gyűlésezni bármikor a Grundon, fontos volt, hogy egy komoly közösségi infrastruktúra terei álltak rendelkezésünkre.

Több zöld témájú rendezvényt vittünk oda, és a kert hatására más szervezetek is kinézték maguknak a Grundot. Ilyen volt a Védegylet Vigyázat Ehető filmhete, Messzelátós növénycserék, a TVE, Biokultúra,a KÉK eseményei.

A Grundparcellán finom menta termett, amit a hostel vendégei elszürcsölhettek a limonádéjukban.

Egy kedves kis ajándékkosárral búcsúztunk Danitól, amiben a tagok saját készítésű házi finomságai egyrészt grundkerti alapanyagokból készültek.

Köszi mindenkinek, reményeink szerint továbbra is élő kapcsolatban maradunk "kibocsátó" intézményünkkel. :)

1 komment

Címkék: költözés esemény kék grund messzelátó

Futónövény

2013.10.29. 12:22 lsg404


A közösségi kertek akár költözni is tudnak. A magabiztosan optimista attributúmot eddig is hangoztattuk, de most, Budapesten, a GrundKert élte át először gyakorlatban is az áttelepülést. Schnierer Kati beszámolója a költözésünkről.


"Szomorú eseménynek gondolják, pedig egyáltalán nem volt az. A Grundkert az első költöző kert. Egy ünnep volt az október 12-13-i hétvége, amikor is komoly összefogással a Futureal jóvoltából egy lényegesen nagyobb területre költöztettük a kertet két utcával „kijjebb”, a Bókay utcába. Itt kezdjük újra jövő tavasszal emelt ágyásos parcellákban.

Hány parcella lesz? Hogyan fog kinézni? Még a jövő, és föld kérdése. Föld, merthogy arra szükségünk lesz, hisz a előző termőtalajt sajnos – gépek híján – nem tudtuk magunkkal hozni. Folyamatosan szponzort keresünk erre, eddig sikertelenül. Így egyelőre fájó szívvel ott hagytuk azt a jó, élettel már alaposan belakott termőtalajt. Ha valaki tud megoldást, ne habozzon szólni, a művelet sürgős!

Lehet majd jelentkezni az új kertbe? Minden bizonnyal igen, de még nem kiforrott a helyzet. Addig bátran lehet küldeni nekünk motivációs leveleket! Előnyt élveznek azok, akik önkénteskednek valamelyik közösségi munkával töltött napunkon. Ilyen volt a költözés, és lesz majd több alkalommal a beköltözés is.

A kert most pihen. A szerszámok a Gólya pincéjében alszanak téli álmot – köszönjük nekik ezúttal is, hogy vendégül látják őket! Néhány télálló növényünket az új kertben lakó hajléktalanok vigyázzák. Ha arra jártok, nyugodtan öntözzétek őket. Komposztot a komposztkupacunkra rakni ér.

A kétnapos költözés igen vidáman telt. Sok lány, kevés fiú. Lapátolás, szállítás, faház és kerítés bontás, növényköltöztetés: gyerekek és felnőttek együtt. Köszönjük mindenki munkáját, kiemelve a két szállítóét, akik saját autójukon fuvarozták két napon át a komposztott, téglákat, deszkákat… Szuper két nap volt csodálatos napsütésben, vidámságban, barátságban, friss levegőn mozogni. Reméljük, jöttök máskor (is)!"

2 komment · 1 trackback

Címkék: költözés esemény komposzt talaj ásó

Költözés

2013.10.20. 16:55 lsg404

A Grundkert elköltözött és megújul!

Terveink szerint minimum 3 évig maradtunk volna a Grundon, de a tulajdonos már idén ősszel folytatja a Corvin sétányt, és a kert helyén hamarosan egy nagy ház lesz.aerial.jpg
De nem csüggedünk! A jó hír, hogy kapunk egy másik telket 2 utcával arrébb, ami 3x nagyobb. Tehát, valójában terjeszkedünk!

Most mindent előlről kell kezdenünk, termőföldet, vizet szerezni, kertet tervezni. Kövesd az eseményeket itt, a Facebook oldalon, vagy a Gólyában.

Indul a GRUNDKERT 2.0


koltozes.jpg

Minden önkéntesnek köszönjük a hétvégi kitartó munkát, remekül szórakoztunk!
Köszönjük a Gólyának is a téli raktározást. Nélkülük mindez nem valósulhatott volna meg!

Találkozunk a Bókay utcában, a Gólya Presszótól 2 telekkel arrébb az Üllői út felé! 800 nm!

Szólj hozzá!

Címkék: költözés esemény kert ásó

Zöldséget termeszteni a szmogos városban? Nem para!

2013.02.24. 15:20 lsg404

spenooooot2.jpg

Igen a spenóóóóót...

Tavaly ősszel bemérettük a terményeinket, hogy eloszlassuk a városi kertészkedéssel kapcsolatos kételyeket - vagy összeomoljunk bánatunkban és kétségbeesésünkben saját magunk és felebarátaink mérgezésének súlya alatt, ha úgy hozza a vizsgálat.

Nos, nem hozta úgy. Az Európai Bizottság 629/2008/EK rendeletében meghatározott hatértékeket többnyire meg sem közelítette a nehézfémtartalom a növényekben. A műveletnek egyébként paradicsom, burgonya, és spenót vetette alá magát. Köszönjük, hogy a wessling, érezve a társadalmi súlyát a kérdésnek, térítésmentesen vállalta a kutatást.

Úgyhogy, ha legközelebb Grundos spenóttal kínál valaki, hiába is hivatkoznál az itai-itai betegségre!
1 komment

Címkék: növények grund wessling

Melegágykészítő műhelymunka vasárnap

2013.02.22. 20:01 lsg404


Bár amúgysem jellemző ránk a bezárkózás, ezúttal egy különösen nyitott eseményre hívunk minden érdeklődőt.

Melegágyat építünk a palántáknak vasárnap! Minden segítség jól jön, főzni is fogunk, és jó társaságban sajátíthatod el, hogyan kell ilyet. 

Facebook esemény itt!

UPDATE! 

Az eseményt elhalasztottuk a rossz idő miatt, most vasárnap lesz! (03.03.)

Szólj hozzá!

Címkék: esemény kert

Hogyan formálja az ennivaló a városainkat?

2013.02.21. 10:44 lsg404

A városok és a városok lakóinak élelmiszerbeszerzése évezredekig szerves kapcsolatban állt, az csak a legmodernebb idők fejleménye, hogy a helyi társadalmak fémdobozokba járnak, ahol polcokról emelik le az odavarázsolt, csomagolt élelmiszert. Carolyn Steel izgalmas történeti áttekintése fontos problémákat feszeget, és az élelmükkel harmóniában létező városok jövőképét is felvázolja. És még nem is hosszú. :)

Szólj hozzá!

Címkék: média film kert

zuglói fejlemények!

2013.02.19. 14:41 lsg404

gk_plakat_1361280890.jpg_400x566

Zuglóban is pattannak a rügyek! Újabb kert nyílik a városban idén tavasszal. "Száz kertet, ezeret!" :) Hajrá!

A márciusi esemény előtt már tájékozódhattok a csoport Facebook oldalán. Aktuális fejlemények:

"Összefoglalom az önkormányzatnál történteket. Rozgonyi Zoltán alpolgármester úrral és Barta Ferenc főépítész úrral ültünk le négyen tárgyalni a ZUG jövőjéről. Rendkívül nyitottak voltak, elmesélték, hogy ők is már rég óta gondolkodnak azon, hogy valahol Zuglóban közösségi kertet kellene létesíteni. Az alpolgármester úr elsősorban a lakótelepiek számára szeretne ezzel lehetőséget teremteni a kertészkedésre, így jelenleg az ott fekvő közterületeket kezdjük felmérni, oda készítünk tervet.


Fórumot szervezünk a lakosság számára. Időpontja: március 1-je, 17.00. Helyszín: Cserepesház.

Filmvetítéssel egybekötött bemutatkozásunkra minden érdeklődőt várunk! "

Szólj hozzá!

Címkék: esemény kert zugló filmvetítés

évadnyitó

2013.02.07. 22:37 lsg404


Vasárnap megtartottuk az elsőt az idei havi összejöveteleink közül, ezzel elkezdődött a 2013-as GrundKert idény.

  Néhány dolog, amit megbeszéltünk:

Vendégparcellák:

A 8-ason gimnazisták fognak tevékenykedni, a 17-esen pedig fogyatékkal élők, mindkét projekt egy-egy kertészünk koordinálásában zajlik.

Havi gyűlések:

Minden hónap utolsó vasárnapján, 15 órai kezdettel gyülekezünk a Grund Hostelben, hogy megbeszéljük az aktuális dolgokat. Ez remek alkalom külsősök jelentkezésére is, hiszen itt egyből be tudtok kapcsolódni a Kert keringésébe. 

Vajaskifli Party:

Továbbra is folytatjuk nagysikerű vajaskifli party-jainkat, amelyeken a kertünk terményeiből pakolunk a kiflikre, nameg otthonról hozott jóságokkal. Néha van zene is. Ezek az partik a hét egy fix napján lesznek, hétköznap, délután öttől, ha kicsit kimelegszik az idő. Több infó hamarosan!


Komposzt: 

Gyönyörű komposztkasainkat ideje professzionálisabb szinten használni, gondolkodunk forgatóhordós megoldáson, és hamarosan élni fogunk egy földigiliszta-hadosztály segítségével is.


Palántázó:

A kert végében kialakítunk egy palántázó részt, a bolgárkertészetek mintájára.


Magbörzék:

A különböző vetőmagok cserélgetésének helyt adó fórumok kiváló terepei a városi kertésznek is, mert érdekes növények magjain kívül információt is lehet cserélni, ismeretségekre szert tenni. A közeljövőben három ilyenre is készülünk:

 02. 23. - Müszi

 03.01. - Szatyorbolt

 03.02. - Wekerle


Naptár:

 Online naptárunkba rendszeresen felvisszük majd saját, és a bennünket érdeklő eseményeket is, ez hamarosan nyilvános lesz, itt a blogon is elérhetővé tesszük.Egyelőre így készülünk a 2013-as idényre. Ti mit vártok az évtől? :)


Szólj hozzá!

Címkék: grund magbörze vajaskifliparty

a legjobb méreg

2012.09.19. 12:03 lsg404

A városi kertészkedéssel kapcsolatos, egyik legalapvetőbb aggály, hogy a terményekbe mérgek kerülnek a kipufogógázból, szmogból. 

Aggályoskodni persze mindig és mindennel kapcsolatban lehet. Rendkívül jók vagyunk abban, hogy megmagyarázzuk, hogy mit miért nem csinálunk, vagy mi miért nem működik. Ez különösen az olyan (re-) innovatív, és bizonyos szempontból tabudöntögető tevékenységek kapcsán érvényes, mint a városi haszonkertek művelése. Az ilyen érvelés nem veszi figyelembe, hogy mennyi méreganyagtartalma van a hagyományos mezőgazdasági művelés során nevelt, messziről ideutazó zöldségeknek, melyek a boltok polcain várnak ránk. A főútvonalak mellett egy jókora sávban nem lenne szabad élelmiszernövényt termeszteni, de a gyakorlatban mégis gyakran látunk gyümölcsfákat, karnyújtásnyira az autónktól.

 A Nagytemplom utca egyáltalán nem nevezhető forgalmasnak, az Üllői úttól majd' 100 méterre vagyunk, nagy házak választanak el tőle. A szmog mellett persze kulcsfontosságú kérdés a talaj is. A városi, utcákkal határos talajokat elmérgezi az olaj, az ólom, és minden vegyszer, ami arra folyik, így nem szabadna rajtuk ehető növényeket termeszteni. Éppen ezért a GrundKertbe a Főkerttől hoztunk új talajt, amit ráterítettünk a régire. Ez a föld kiváló minőségű és humusztartalmú lehet, mert valósággal kirobbannak belőle a paradicsomok, és a kispesti kertben is, hasonlóan bőséges termésről számolnak be, ugyanilyen földet használva.

De persze nem akarjuk ezt a méreg-kérdést megkerülni, annál is inkább, mert növényeink reményeink szerint minden mérésen állnák a sarat, a fenti okok miatt. És szerencsére itt van nekünk a Wessling, akiknél a kert mostani földje alatti eredeti talaj méreganyagtartalmát mérettük be. Most, az első szezonunk vége felé ternényeket viszünk el hozzájuk, négyfélét, melyeken elvégzik a megfelelő vizsgálatokat, ezúttal is támogatásként, ingyen. Köszönjük!

Még zajlik a vita, hogy mit vigyünk, a paradicsom és a mángold biztos befutónak tűnik, spenót, hagyma és krumpli is felmerült. Az biztos, hogy a kert négy különböző parcellájából viszünk terményeket, hogy minél pontosabb legyen a minta.

Amint megtudtuk, mennyire mérgező  a sok finomságunk, rögtön megírjuk! ;)


Szólj hozzá!

Címkék: növények kert grund talaj

Bográcsolás a kertben

2012.09.14. 12:01 Zsupszy

Belvárosi bográcsozás

Messzelátó Egyesület, aki szintén büszke parcellatulajdonos a Grund Kertben Belvárosi Bográcsozást szervez nálunk. Gyertek el hozzánk Ti is 2012. szeptember 18-án 18 órától, s kóstoljatok bele a bogrács tartalma mellett az 50 kilométeres diétába is!

Az 50 kilométeres diéta címre hallgató kampányhoz ezúttal kollégák és kolleginák csoportjainak jelentkezését várják, akik vállalják a kihívást, hogy egy teljes héten keresztül együtt főznek egymásra helyi alapanyagokból, melyet aztán együtt fogyasztanak el jóízűen! Az alapelv és a fő cél ugyanaz, mint a diéta korábbi hónapjai soránhelyi, szezonális ételekből fenntartható módon és egészségesen táplálkozni, csak most méginkább együtt, közösségben!

Szólj hozzá!

Címkék: bogrács messzelátó 50 km-es diéta

Greening the ghetto

2012.09.11. 16:09 Zsupszy

Sokak szemében a nyolcadik kerület még mindig egy sötét folt a Budapest térképen, én büszke vagyok rá, hogy itt nőttem fel, és hogy itt tevékenykedhetem. Az is külön öröm számomra, hogy a sztereotípiákat meghazudtolva nyugodtan dőlhetünk hátra a székben és élvezhetjük az aratás gyümölcseit magunk, illetve akikkel szívesen megosztjuk, és nem kellett eddig idegen kezektől tartanunk, még akkor sem, amikor hónapokig nem állt a kerítésünk. Annak is örülök, hogy egyre több járókelő, bámészkodó találkozik a kezdeményezésünkkel, és hogy vannak olyan helyi gyerekek, akik maguktól találtak ránk, és önkéntesen járnak hozzánk gazolni, ültetni, locsolni, a tevékenység és a teremtés öröméért.

A kert létrehozásában sok dolog inspirált, de ma eszembe jutott egy kiváló amerikai kolléga Bronxból, Majora Carter, aki egy egyedülálló zöldítési programot hajtott végre New York hírhedten szegény és közveszélyes negyedében, leküzdve az előítéleteket, támaszkodva a helyiek kreativitására, és öntudatára, tenni akarására.

A mellékelt videón beszél a teljesen alulról jövő kezdeményezésükről, őszintén, vagányan, és érzelmektől nem mentesen.

(A videón be lehet állítani a magyar feliratot a jobb sarokban)

Szeretnénk csinálni jövőre még több kertet a kerületben Józsefvárossal együttműködve. Kíváncsi vagyok a véleményetekre, tapasztalatitokra, hogy ti milyen kerteket szeretnétek még? Ha szeretnétek beszállni a tervezésbe, akkor írjatok a kert@agrund.hu-ra is.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ted környezeti igazságosság environmental justice gettho