HTML

Hirdetés

Grund Kert - Közösségi Kert a Bókay utcában!

Mi nem métázunk, és játszunk fiktív háborúkat más bandákkal, hanem csak egy veteményeskertet hozunk létre a Grund Hostel mellett... ami most elköltözik a Bókay utcába, egy sokkal nagyobb telekre! Tarts velünk!

Támogatóink

 

tamogato02_grund.jpg
tamogato03_wessling.jpg
tamogato04_futureal.jpg
tamogato05_cordia.jpg
tamogato07_betafence.jpg
tamogato08_budapest.jpg
tamogato06_kalapos.jpg
tamogato09_messzelato.jpg
tamogato01_susnyas.jpg

Rönk görgető szerda

2015.05.21. 21:04 kingha

Szakács-Pancea Margit és Kovács Jozsó környékén mindig történik valami érdekes - történt ugyanis, hogy teniszpálya tőszomszédságában pár nagyobb fát veszélyesnek minősítettek és kivágtak. Kaptak hát kerttársaink az alkalmon, hogy begyűjtsenek-elraktározzanak minden mozdítható-felhasználható faanyagot.

Segítség is akadt - reggeltől estig Tóth-Mátyus Réka és Tóth Attila Dávid társaságában haladt a munka, hattól nyolcig pedig Gibbon és Mérő Gáborunk segítettek a pakolásban, hurcolkodásban. 

Részletekbe menően nem merek nyilatkozni, mivel Gweni-kutya és munka átszabta a napomat és nem lehetettem jelen a helyszínen.

Fotós dokumentáció készült - hogy senki se maradjon ki a történésekből :)

fa.jpg

Dolgoznak a gépek

hmmm.jpg

majd dolgoznak a népek - jobban mondva a bátor bozótharcosok :)

muka2.jpg

alakulgat, alakulgat - hölgyeim, gyorsabban serénykedjenek 

munka.jpg

munka4.jpg

a munkafolyamat látványa is eleve izzasztó - és ha belegondolok a kánikulába ... 

margit.jpg

A rönkhordó asszony - akár festmény cím is lehetne :)

reka.jpg

 Asszonyka egy csokor fagyönggyel - volt vagy tíz kiló súlya, ahogy elnézem :) 

ronk.jpg

Alapanyag 

drot.jpg

gabor_gibbon.jpg

Szögesdrótos fotók - előtte vagy mögötte dolgozik a felmentő sereg?

raktar.jpg

masik.jpg

Méret szerint csoportosítva várja az elszállítást - hogy a Grundk3rtben újjászülessen.  

Külön köszönjük ezúton is a Hamzsabégi út 60. szám alatti lakók végtelen kedvességét, hogy ellátták kávéval a kertészeinket és segítették munkájukat. 

Vajon mi lesz a következő poszt?

Házépítés? Magaságyás és komposztáló keret bütykölés? - mi már nagyon várjuk, össznépileg! 

 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: munka fa anyag

Faház bontási akció - Diósd

2015.05.20. 23:44 kingha

Május 17. 

*Ha azt mondom szerszámtárolás, akkor te azt mondod sufni.*

A Grundkert 2.0 faházához csak mély tisztelettel tudok viszonyulni, hiszen ez volt az első olyan közös teremtő-alkotó munkafolyamat a kertben, aminek a végeredménye ötvözte az improvizációs építészet minden örömét, bánatát és még használhatónak is bizonyult. Természetesen szinte nulla szakértelemmel hoztuk össze és nagyon büszkén néztünk rá nap mint nap az elmúlt nyáron. Ám ez a faház már a múlté. 

Azt nem tudnám pontosan megmondani, mikor indult be az új faház keresésének a lavinája, de anyait-apait beleadtunk. Őrbódé, bádogbódé, szerszámtároló csilliárdos négyzetméteráron, újságosbódé és "jaj-de-messze-van-Debrecen-Győr-Szeged" rosszul szövegezett hirdetések tucatján rágtuk át magunkat, amikor is belefutottunk A FAHÁZBA, melynek valószínűtlen paramétereit így lehetne összefoglalni: ingyen, megöregedve és elbontásra ítélve. Közben természetesen még azt is megkockáztattuk, hogy összetákolunk egy újat, amihez az alapanyagot majd megvesszük, de a kövérke költségvetés megtekintése után ... könnyű volt dönteni.

haz2.jpg

Íme a Grundk3rt jövendőbeli faháza. 

Czabán Réka megszervezte az akciót: szakértelem és szerszámok [Suha György és a mesterember gurulós bőrönd], autók és kemény férfiak [Mérő Gábor, Ráduly Zsolt, Kovács Jozsó], a bátor kalapácskezelő [Németh Laci], flex és éles tekintet [Szabolcs és Zi], központi ceruzakezelő és feliratozó [Nagyon Nagyi], zsír, zöldségek, kenyér és sütike [Réka Czabán, Szakács-Pancea Margit], céklalé, fülig mosoly és kis kosár [Torgyán Berta], tojáskrém, metszőollók és folyton-morgás [kingha].

A kertkapuból indultunk vasárnap délelőtt, olyan tíz óra magasságában. Becsületünkre váljon megpróbáltunk konvojban haladni, de nem sikerült - mert először mindenki Bertát kereste, majd egymást, de végül mégiscsak sikerült eljutni Diósdra a Homokos utcai műveleti területre. Itt már vártak házigazdáink Tóth Lia, Kulcsár Krisztián és Mira lányuk valamint a faház, meg a temérdek munka. 

A továbbiakban pedig meséljenek a képek. 

Érkezés, tanakodás: van ennek a háznak fedett fémvázas terasza; teljesen elborítja a lonc, rózsa, vadrózsa, szőlő, tuja; jó kis betonalapra helyezték, de itt-ott sajnos kissé korhadt, viszont strapabírónak tűnik és nem utolsósorban HATALMAS. 

haz1.jpg

Nekifekszünk a munkának - ki kell hámozni a házat a növényborításból, el kell kezdeni szétbontani mondjuk a terasz felől, ki kell mindent hordani és egyébként is - SOSEM VÉGZÜNK VELE!!! 

mentesites.jpg

dzsuva2.jpg

terasz.jpg

mindenki.jpg

A munkafolyamat minden mozzanatát nehézkes fotókkal dokumentálni úgy, hogy kesztyű van a kezeden és egy hatalmas rakás lonc-rózsa-szurkálós halomban bénázol. Na, ezért fotóztak mások is :). 

De azért komolytalankodni lehet - lásd Mérő Gáborunk minden mozdulatát. 

kicsomagolva.jpg

szamozas.jpg

teto_mentesen.jpg

flex.jpg

Bontás belülről, bontás kívülről, bontás felülről - félelmetes ütemben, rutinnal és szakértelemmel dolgoztak a fiúk, segítettek lányok. Persze közben ettünk és megpihentünk. Megcsodáltuk tündérszép Mirát, az ifjú pár kislányát - és igen, itt a bizonyíték arra is, hogy flexxxeltünk fényes nappal, vasárnap, vidéken - húsleves és rántott hús evés helyett. 

grund.jpg

Létrás képeink egyike 

és szerelmetes másika 

szeretlek_1.jpg

Majd a komolytalankodásnak véget vetettünk -  

panel_oldal.jpg

oldala.jpg

panel2.jpg

utolso.jpg

Miután a fiúk lekapták a ház tetejét gerendástul, a lányok beszámozták az oldalakat - megszületett a döntés, mely szerint sokkal egyszerűbb panelekre bontani és úgy szállítani az egész kócerájt.

Mi nők eközben girbegurba ács és egyéb szögekkel, deszkákkal viaskodtunk az árnyékban. 

kipakol.jpg

Záróképként - az utolsó elemek elszállítása ... 

Elégedetten fejeztük be a munkát és reméljük sikerül mihamarabb elszállítani az elemeket a Grundk3rtbe és megálmodni-felépíteni megújult erővel a faházat. 

Ráadásként pedig Mira lányozó mosolya :)

mira.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: munka bontás faház

GRUNDK3RT - Madarak, Fák és Birtokbavétel napjai

2015.05.20. 00:00 kingha

Május 10 - az első munkanapunk a Grundk3rtben, immáron új helyen az Apáthy István utca 16 szám alatt.

[szerkesztői kiegészítések - természetesen voltak előzmények -  Hajnali indulással startolt a kerti munka, mivel bedobozolva érkeztek meg a karók a parcella kimérős munkához, köszönet érte Szakács-Pancea Margitnak és Kovács Jozsónak. 10 körül Gibbonnal közösen elhelyezték a fa alatt a kis kerti törpét, hogy ne az "üres kertbe" érkezzünk. A filmes csapat 11 körül találkozott Gibbonnal majd szépen végigsétálva a környéken felvették a vágóképeket a környékről és a régi kertről.]

gibbon.jpg

Dobozolt munka - várt ránk 

torpe.jpg

Berta-féle kavicsok [lehet nem is Berta festette?] és a kertünk kerti törpéje

És akkor innen indul a beszámolóm :) 

A 13 órára meghirdetett találkozóra igyekezve már a kertszomszéd utcában belefutottunk Gibbonba és a német filmes stábba, a kertkapu előtt pedig Bertába. Alig cihelődtünk be a juhar alá már tárult a kapu és megérkeztek Vikiék Vendellel és a lila labdával, majd Julcsa - majd Réka és Szabolcs a nagy fekete nyúllal, Nagyi, Judit a csuda kendőjével, Orsi a vörös hajával - Pindi és a többiek.

Előkerült a kert alaprajzával, meg a mérőszalag, a karók majd a sütik és A TORTA [köszönet érte Takács Vikinek]. A fiúk áthozták az egyetlen "még létező" asztalunkat a Gólyával szemközti telekről, majd beindult a parcella kimerő agyalás. 

Berta átírta a kert címerét, ezt természetesen filmre vették - Julcsa és a földmérők nekifeküdtek akkurátusan lemérni és kimérni a jövendőbeli parcellák területet, közben meg a nép kavicsot gyűjtögetett és szépen kirakta a parcellák szegélyét, amolyan népművészeti munkaterápiás jelleggel.

Egy ünnepélyes megnyitót is összehoztunk, ami arról szólt, hogy Pindi, Sára és Berta egyesült erővel elhelyezték az új táblát/kert címert a kertkapun, mi pedig katonás csendben felsorakoztunk és végignéztük a folyamatot. Kattogtak a képek, lágyultak a szívek - hiszen megható volt látni, hogy lassan sikerült összehozni a harmadik kertet. 

Természetesen minden mozdulatunkat követte a kamera, többszörös - "Ismételjük meg még egyszer a mozdulatot, mert elment a nap!" felkiáltással.

A tortának és a süteményeknek hamar a végére értünk és a kert cinege távlatból is remekül fest. 

A továbbiakban meg beszéljenek helyettünk is a képek. 

kertkapu.jpg

Kertkapu stábbal körítve 

duma.jpg

Agyalás a munkamenetről 

oda.jpg

Hova is kerüljön az asztal? 

torta.jpg

Viki és a csoda finom torta 

torta2.jpg

Egy kis ünnepi beszéd a torta fölött

szalag.jpg

Centizés, tanácskozás, centizés, madzagolás, tanácskozás - 

sokan.jpg

Kerti nyüzsgés cinege távlatból - kavicsokkal megszórva 

orulnek.jpg

A stáb  a háttérben velünk örül a tortának 

csale.jpg

Íme a Julcsa által megálmodott hálózat. 

Szólj hozzá!

Napaszaló készítés

2014.08.07. 11:36 Maja

Most pénteken 17:30-kor a Messzelátó Egyesület segítségével napaszalót fogunk építeni a Grundkertben lévő lelkes kezekkel és méghozzá sörös dobozokból. Ha van kedved látogass el és segíts felépíteni a napaszalót és közben meg is tanulhatod, hogyan kell akár a saját kertedben megvalósítani ezt a projektet.

Akinek esetleg a meghirdetett időpont nem jó, vagy lemaradt róla, vagy akár nem is hallott, de érdekelné, akkor az elkészült napaszalót meg lehet nézni a kertben.

Hely: Bókay János utca 42-44., azaz a Grundkert
Idő: 2014. augusztus 8., péntek 17:30

A részvétel ingyenes.

A projekt a Földművelődésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

 

Szólj hozzá!

Messzelátós előadás a kártevőkről

2014.07.16. 10:38 Maja

Szeretnéd megtanulni felismerni a körülöttünk élő kártevőket, s megtanulni védekezni ellenük bio-módszerekkel?

2014. július 17-én, csütörtökön *Rovarkártevők elleni védekezési módszerek* okosítás lesz a Grundkertben - Sojnóczki Annamari fog nekünk mesélni a legádázabb rovar ellenségeinkről: liszteskék, levéltetvek, földibolhákról valamint az alkalmazható védekezési módszerekről / házi kotyvalékokról.
Ha sikerül, párat ki is próbálunk a helyszínen.
Hozzatok papírt, ceruzát, spricnit, és valamennyi süteményt az előadónknak!

Hely: Bókay János utca 42-44., azaz a Grundkert
Idő: 2014. július 17. 17:00 és 18:00 (kétszer ismétli Annamari ugyanazt az előadást!)

A részvétel ingyenes.

A projekt a Földművelődésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

Szólj hozzá!

Vendégünk a Técsői Banda

2014.07.07. 09:37 Maja

A Técsői Banda lesz a vendégünk a kertben 2014. július 11. péntek este 7-kor, majd ez után szeretett Gólyánkban lépnek fel. Bővebb infó róluk itt található.

Mindenkit várunk szeretettel. Belépő nincs, adományt elfogadnak a zenészek. Facebook esemény itt érhető el, gyertek minél többen! :)

Szólj hozzá!

Kingha-féle mángold pesztó

2014.07.04. 14:30 Maja

Elérkezett a július eleje és a lelkes kis kertészek örömmel tapasztalják, hogy már most vannak olyan zöldségek, gyümölcsök, akik finom, érett terméssel örvendeztetik meg őket. Jelenleg nagy mángold lázban ég a kert, tessék hát egy vérbeli GrundKertes pesztó recept Kinghától! :)

Mángold-alap:

1. lépés: Végy mángoldot, céklalevelet, csalánt (ami ehető és zöld mehet!) - mosd meg rendesen és vágd fel apróra.

2. lépés: Olívaolaj és vaj keverékét melegítsd meg, ehhez add hozzá a mángoldot.

3. lépés: Sózd, borsozd, locsold meg egy kis balzsamecettel, reszelj bele egy kis szerecsendiót.

4. lépés: Szórd meg jó sok fokhagymával - ízlés szerint adhatsz hozzá apróra vágott zöld fűszereket (zeller, lestyán, petrezselyem, bazsalikom - embere válogatja mit), illetve különböző magokat is.

Az így elkészült fincsi pesztót eheted kifőtt bulgurral, kölessel, zabbal, hajdinával, vagy tönkölytésztával, de pizzafeltétként, vagy rétestöltelékként is kiválóan hasznosítható. Parmezán, más erős, aromás sajtok jól illenek hozzá. Na és persze egy jó korty pálinka! :P

Köszönjük Fetykó Kinghának a receptet és Takács Vikinek a képet! :)

Szólj hozzá!

Dobszerda!

2014.06.19. 09:39 Maja

2014. május 31-én hivatalosan is megnyitotta kapuit a GrundKert 2.0. közösségi kertecskénk. A megnyitó óta eltelt ugyan egy-két hét, mégis fontosnak tartom megemlíteni, hogy mennyire remekül sikerült a megnyitónk. Korábbi bejegyzésünkben már köszönetet mondtunk mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ilyen formában létrejöhetett a kis kertecskénk, illetve azoknak is, akik a megnyitó szervezésében bármilyen módon részt vettek (hoztak szörpöt, rágcsát, növénykét és adományt, stb).

Az elmúlt hetekben folytatódott a sürgés-forgás a kertben, megtartottuk első hivatalos közgyűlésünket, ahol a kerthasználat, illetve a közösségi lét alapszabályainak lefektetése mellett megválasztottuk azokat a lelkes kerttagokat, akik a komposztálásért, a programszervezésért, a blogírásért és fényképezésért, illetve egyéb fontos tevékenységekért felelnek. A jövőben ugyanis amellett, hogy rendezgetjük saját kis portánkat, szeretnénk megnyitni kapuinkat a nagyközönség felé is, különféle hasznos programokkal ténylegesen megvalósítani a közösségi kertből a "közösségi" célt. Konkrétumokkal még ugyan nem szolgálhatok, de lesz itt komposztgyűjtés, különféle oktatások is tervben vannak, emellett - amennyiben ötletetek, észrevételetek van - szívesen várjuk a ti véleményeteket, illetve javaslataitokat a programok tekintetében (is).

Egyik kedves kertészünk, Sára már tartott egy rövid kis gyorstalpalót a kezdő kertészeknek a palántázásról, illetve egyéb gyakorlati tudnivalókról, amit ezúton is nagyon köszönünk neki! Aki esetleg lemaradt róla, vagy akár nem is hallott, de érdekelné, akkor 2014. június 23-án (hétfőn) este 18:30-tól ismételten lesz egy kis beszélgetés, ahol Sára örömmel válaszol a kérdésekre és ahol mindenki megoszthatja tapasztalatait, tippjeit, illetve bevált gyakorlatát is!

És hát közösség lévén meg is szerveztük első - és reményeink szerint hagyománnyá váló - "Vajaskiflizés" összejövetelünket, ahol a lelkes kerttagok és barátaik otthonról hozott finomságokkal piknikeznek együtt. Bár egyelőre nem tudtunk sok saját termesztésű növénykét felhasználni az eseményen, de a piknik célja annak bemutatása is, hogy mennyivel színesebbé, érdekesebbé és finomabbá tehető az a bizonyos vajas kifli saját terményeink felhasználásával. Reméljük, hogy a nyár közepén már a kertben termesztett paradicsomok, paprikák, hagymácskák és egyéb finomságok is felkerülnek a "Vajaskiflizés" étlapjára. 

Elkezdődött tehát a közösségi élet a GrundKert 2.0-ban, nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már nagyon várom, mit tartogat számomra a következő összejövetel! Addig is megtaláltok minket a Facebook-on, illetve hozzászólásaitokat várjuk természetesen itt a blogon is!

Update: 2014. június 22-én (vasárnap) 16:00 órától lelkes kis városi méhészek látogatnak a kertbe, lehet kérdezni, barátkozni, információkat szerezni! Gyertek sokan! :)

Szólj hozzá!

ReCity Interjú

2014.06.06. 08:20 Maja

Nagyon büszkén vagyunk, hogy a ReCity Magazin interjút készített Kling Viktóriával, a korábbi GrundKert, illetve a frissen megnyílt GrundKert 2.0 egyik kisgyermekes kertészével! A kisgyermekes kertészkedésről szóló interjút itt olvashatjátok!

Szólj hozzá!

Köszönjük!

2014.06.04. 14:45 Maja

2014. május 31-én már hivatalosan is megnyitotta kapuit a GrundKert 2.0 a Bókay utcában. Mielőtt még arról értekeznék, hogy mennyire jól éreztük magunkat, mennyire finom volt Nagyi főztje és hogy milyen nagyszerű dolog, hogy létrejöhetett ez a piciny csoda a nyolcker szívében, szeretnék külön posztot szentelni azoknak, akik nélkül mindez nem jöhetett volna létre. Sok mindent és sok mindenkinek köszönünk, lássuk hát a listát!

Köszönetet szeretnénk mondani:

A Futureal-nak a területért.

A Fővárosi Környezetvédelmi Alapnak az anyagi támogatásért.

A Messzelátó Egyesületnek - különösen Tündének és Katinak a pályázat lebonyolításáért és a rengeteg segítségért.

A Gólya presszónak a számtalan szombatért és az eszközeink tárolásáért.

Sándor Tamásnak és az S-Térnek az ötletekért és a növényekért.

Szabó Áginak a mentorálásért.

Keszthelyi Zsuzsinak az eredeti Grundkert alapítójának.

A Kisközösségek Átalakulásban Projektnek a megosztott tudásért.

Rácz Julcsának a tervezésért és újra-tervezésekért.

Nándinak a földért és annak elterítéséért.

Az Eispro Kft-nek és Petinek a segítségért és a jégkrémekért.

A Food Not Bombs-nak a főzésekért.

A Kecskeméti MÁK-nak a magokért és a levélért.

És még: Egonnak, Ödönnek, Gézának, Nyuszi úrnak, Öcsinek a sok lapátolásért, Árpinak a barkácsolásokért, Mikinek a dombágyásért és a segítségekért. A megnyitó szervezéséért: Pindinek, Tündének, Gibbonnak, Juditnak. A főzésért Nagyinak és mindenkinek, aki segített, és aki hozott ételt az asztalra. A dekorációért Bertának jár nagy köszönet, s a segítőinek. A lista messze nem teljes. Köszönet jár mindenkinek, aki segített, az összes önkéntesnek és barátnak, s minden egyes kert tagnak, mindenki hozzátett valamit, itt volt, dolgozott, lapátolt, ásott, kapált, csákányozott, parcellát mért, utat épített, fűrészelt, csavarozott, ültetett, kutingolt, locsolt, stb.

Végül nem csupán egy nagyszerű kert született meg a Bókay János utcában, hanem egy szuper közösség is. Szuper csapat vagyunk, büszke vagyok rá, hogy a tagja lehetek! 

Szólj hozzá!

Felkészülni, vigyázz...

2014.05.28. 23:16 Maja

...GYERTEK!

Fontos pillanat érkezett el piciny közösségi kertünk életében: szombaton megnyitjuk kapuinkat a tisztelt nagyérdemű előtt, bemutatkozunk, növényeket csereberélünk, eszegetünk, szörpözgetünk és reményeink szerint mindeközben nagyon jól érezzük majd magunkat. Saját készítésű kerti bútorokkal, étellel és szépséges kertecskével készülünk nektek, lesz még zenebona, vigalom és minden, amit egy kezdő Közösségi kert nyújtani tud az odalátogatóknak.

Azért, hogy eme mámorító szombat délután létrejöhessen, a grundkertesek ez elmúlt hetekben kis túlzással ugyan, de éjt nappallá téve tettek-vettek a kertben, parcelláztak, ástak, fúrtak, faragtak, csavaroztak, kapáltak, locsoltak és valószínűleg még oldalakon keresztül sorolhatnám, hogy mi mindent csináltak. Személy szerint a sötétedés utáni csákányozás, illetve rotációs kapálás volt a kedvencem. Ott voltam, láttam (és hallottam). Mert már én is ott sertepertélek a kis közösségben és örömmel mondhatom, hogy minden verejtékkel teli, kapálós, ásós pillanatát élveztem az egésznek.

Mert a GrundKert nem csak puszta föld, hanem igenis közösség. Gyerekkel, kutyussal, Nagyival, baráttal és barátnővel, férjjel és feleséggel. Barátságos. Befogadó. Egy pillanat alatt megtaláltam a helyemet és egyáltalán nem éreztem magam kívülállónak. Ha tehetném, mindennap kimennék kicsit csacsogni, palántákról szakérteni, vagy akár csak megvitatni a különféle vallási dogmákat az éppen jelenlévőkkel. Mert ilyet is lehet. Bármikor és szinte bárkivel.

Hogy milyen még a GrundKert? Színes. Bohókás és nagyon zöld. Remélhetőleg ezt teszi kerekké majd a színskála minden lehetséges árnyalata, amikor kikelnek és szépen lassan termést hoznak a frissen veteményezett növénykéink. Jelenleg több koncepciót is felfedezni véltem: míg én a szabályos megoldások híve vagyok, vannak nálam jóval kreatívabb emberkék, akik tojáshéjból palántáznak, messzelátós logókat festegetnek, körben, átlósan, cikk-cakkban vetnek. Ahogy csak jól esik.

Mi ezt ígérjük és ezzel készülünk Nektek, kedves szombati és remélhetőleg jövőbeli rendszeres látogatóink. Várunk mindenkit sok szeretettel a Bókay utcában a Corvin sétány mellett 2014. május 31-én szombaton 15:00 órától. A Facebook eseményt itt találjátok. De egy valamire felhívnám a figyelmeteket, mielőtt átlépitek piciny kertünk határait: ha nem vigyáztok, bekebelez! :)

Szólj hozzá!

Címkék: média esemény növények grund megnyitó helyi kapa csákány palánta ásó

Grundkert 2.0 kertnyitó ünnep

2014.05.23. 12:08 messzelatoegyesulet

Kedves Grundkert-Barátok!

Nagy-nagy szeretettel meghívunk Titeket kertnyitó ünnepünkre, ahol szeretnénk Nektek elbüszkélkedni a frissen elkészült, új telken megnyitott közösségi kertünkkel, s kibújó növénykéinkkel.

A megnyitó programja:

15:00 -15:30 Köszöntő 
16:00 -16:30 Közösségi komposztálópont és a kert bemutatója
16:30 - 18:00 Palánta- és magcserebere

Hozzatok nyugodtan barátokat, családot, gyerekeket, kutyákat (egyre kérünk: mindenki figyeljen a növényekre)!
Az esemény Facebook event-jét itt találjátok.

Lesz piknik: mi is főzünk valami fincsit a rakétakályhában, de jó, ha Ti is hoztok valami saját készítésű finomságot (süti, kifli, szendvicskrém, szörp stb.).

Tányért, evőeszközt, poharat kérjük, hozz magaddal, hogy ne termeljünk hulladékot!

Tervezünk palánta- és magcserét is. Hozd el tulburjánzott, vagy megunt növényeidet, s vigyél helyette másikat haza!
Nem számolunk: mindenki annyit hoz és annyit visz, amennyit csak szeretne!
Ha a kertnek hozol adomány palántát, magot, azt is nagyon megköszönjük!

Várunk szeretettel!

A kert közössége

Szólj hozzá!

Első - forradalmi - tereprendezés

2014.03.15. 21:36 messzelatoegyesulet

Terray Andris beszámolója:

"Március 15-e alkalmából többen úgy döntöttünk, hogy valamelyik anyázós program helyett nekilátunk a kertnek, rendet és szerszámos házat vágunk a dombok tövében.

facipelos_1.jpg

Miután leiratkoztam a levlistáról (Katit megkértem, hogy az eseményekről értesítsen időben) sejtettem, hogy érhetnek meglepetések, mikor meglátom, hogy áll a terep, de így is döbbenetes volt mekkorára nőttek a teherautók által odaszállított földkupacok. (A Corvin Negyed bővítése kapcsán sok-sok földet fognak még kitermelni, melyet időszakosan a telek fennmaradó részén fognak tárolni, hatalmas buckákat képezve. - szerk.)

A hegyek kicsit lekorlátozták a (mozgás)teret, így a kert az eredeti tervel ellentétben nem a Bókay utcával párhuzamosan fog futni, hanem arra merőleges lesz, a bejárati kaputól balra, egészen a fákig. (a kép alapján talán jobban érthető).

grundkert_2_0.png

Délben egy laza szemétszedéssel kezdtünk, ami bemelegítésnek pont megfelelt, amíg kinyitott a szerszámokat rejtő Gólya. Meglepő módon nem volt sok a hulladék, és eleinte csak a injekciós tűkkel kellet vigyázni. De egyszer csak reccs, kidőlt mellettünk az egyik fa... Szerencsére se felénk, sem a szomszéd telken álló autókra nem dőlt, hanem szépen megállt az újonnan választott talapzatán. Gibbon átkéreckedett a parkolóba és a többiekkel közös erővel sikerült felénk, de biztonságos helyre dönteni.
Mint utólag kiderült, nem csak ennek a fának a belsejét ették meg a 80%-ban valami állatok, hanem a többi hasonló típusú, a kerítés mellett álló darabot is. Következőnek érdemes ezeket valahogy eltávolítani.

Egy óra elteltével, ígéretükhöz híven kinyitottak Gólyáék és már mehettünk is a pincében tárolt szerszámokért. Mire minden előkészület megtörtént a szél annyira feltámadt és az ünnepi eseményeknek is akkora százalékát mondták le, hogy a gyanúsan felénk kacsingató korhadt fák árnyékában inunkba szállt a bátorságunk és lemondtunk az aznapra kitűzött fő cél, a szerszámos házikó újjáépítéséről. Ha minden igaz, ez két héttel később kerül pótlásra.

A maradék időben a téglák egy részét és autógumikat hoztunk át a "hegy" túloldaláról, majd szépen lassan oszolni kezdett a tömeg.

Voltak új arcok és régi motorosok, lelkesedés és közös munka. Aki hozott sütit, vagy küldött (Tünde), annak külön köszönet, mert mindegyik nagyon finom volt (teszteltem őket :) )

Ha minden jól alakul, akkor következőnek felépül a szerszámos kamra és onnantól függetlenné válunk a Gólyától, bármikor ki lehet ugrani egy kis tereprendezésre, ha valaki mozgásra vágyik."


Displaying IMG00137-20140315-1240.jpg


Displaying IMG00140-20140315-1245.jpg

 

Displaying IMG00141-20140315-1246.jpg

Displaying IMG00146-20140315-1327.jpgDisplaying IMG00149-20140315-1328.jpg

 

 

 

Displaying IMG00152-20140315-1414.jpg

 

Displaying IMG00153-20140315-1414.jpgDisplaying IMG00155-20140315-1425.jpg

 

 

 

Displaying IMG00164-20140315-1453.jpg

 

 

 

2 komment

Címkék: költözés esemény gólya fák

Köszi, Dani!

2013.11.03. 18:53 lsg404

Az új helyünkre költözködés heteiben, és a téli álomra készülve fontos néhány dologra visszaemlékeznünk a kertünk első, most már mondhatjuk, előző helyszínéről.

A Grund csapatában nagyra becsüljük Dani nyitott szellemiségét, hogy szinte azonnal befogadta az ötletet, a rugalmasságát, és a többiek segítőkészségét, beleértve az őröket akik igencsak magukénak érezték a kertet, ezt rögtön megérezték kertészeink is, ha elárvultabb lett egy időre a parcellájuk: a levlistán rögtön jött a dörgedelem.

Gergő a kert hatására kezdett muskátlikat ültetni az őrbódéra, apró emlék marad ez a GrundKert hatásának, akkor is, amikor már lakóház lesz a parcellák egykori helyén.

Antostól tudtunk kérni szerszámokat, létrát, amikor szükségünk volt rá.

Tudtunk gyűlésezni bármikor a Grundon, fontos volt, hogy egy komoly közösségi infrastruktúra terei álltak rendelkezésünkre.

Több zöld témájú rendezvényt vittünk oda, és a kert hatására más szervezetek is kinézték maguknak a Grundot. Ilyen volt a Védegylet Vigyázat Ehető filmhete, Messzelátós növénycserék, a TVE, Biokultúra,a KÉK eseményei.

A Grundparcellán finom menta termett, amit a hostel vendégei elszürcsölhettek a limonádéjukban.

Egy kedves kis ajándékkosárral búcsúztunk Danitól, amiben a tagok saját készítésű házi finomságai egyrészt grundkerti alapanyagokból készültek.

Köszi mindenkinek, reményeink szerint továbbra is élő kapcsolatban maradunk "kibocsátó" intézményünkkel. :)

1 komment

Címkék: költözés esemény kék grund messzelátó

Futónövény

2013.10.29. 12:22 lsg404


A közösségi kertek akár költözni is tudnak. A magabiztosan optimista attributúmot eddig is hangoztattuk, de most, Budapesten, a GrundKert élte át először gyakorlatban is az áttelepülést. Schnierer Kati beszámolója a költözésünkről.


"Szomorú eseménynek gondolják, pedig egyáltalán nem volt az. A Grundkert az első költöző kert. Egy ünnep volt az október 12-13-i hétvége, amikor is komoly összefogással a Futureal jóvoltából egy lényegesen nagyobb területre költöztettük a kertet két utcával „kijjebb”, a Bókay utcába. Itt kezdjük újra jövő tavasszal emelt ágyásos parcellákban.

Hány parcella lesz? Hogyan fog kinézni? Még a jövő, és föld kérdése. Föld, merthogy arra szükségünk lesz, hisz a előző termőtalajt sajnos – gépek híján – nem tudtuk magunkkal hozni. Folyamatosan szponzort keresünk erre, eddig sikertelenül. Így egyelőre fájó szívvel ott hagytuk azt a jó, élettel már alaposan belakott termőtalajt. Ha valaki tud megoldást, ne habozzon szólni, a művelet sürgős!

Lehet majd jelentkezni az új kertbe? Minden bizonnyal igen, de még nem kiforrott a helyzet. Addig bátran lehet küldeni nekünk motivációs leveleket! Előnyt élveznek azok, akik önkénteskednek valamelyik közösségi munkával töltött napunkon. Ilyen volt a költözés, és lesz majd több alkalommal a beköltözés is.

A kert most pihen. A szerszámok a Gólya pincéjében alszanak téli álmot – köszönjük nekik ezúttal is, hogy vendégül látják őket! Néhány télálló növényünket az új kertben lakó hajléktalanok vigyázzák. Ha arra jártok, nyugodtan öntözzétek őket. Komposztot a komposztkupacunkra rakni ér.

A kétnapos költözés igen vidáman telt. Sok lány, kevés fiú. Lapátolás, szállítás, faház és kerítés bontás, növényköltöztetés: gyerekek és felnőttek együtt. Köszönjük mindenki munkáját, kiemelve a két szállítóét, akik saját autójukon fuvarozták két napon át a komposztott, téglákat, deszkákat… Szuper két nap volt csodálatos napsütésben, vidámságban, barátságban, friss levegőn mozogni. Reméljük, jöttök máskor (is)!"

2 komment · 1 trackback

Címkék: költözés esemény komposzt talaj ásó

Költözés

2013.10.20. 16:55 lsg404

A Grundkert elköltözött és megújul!

Terveink szerint minimum 3 évig maradtunk volna a Grundon, de a tulajdonos már idén ősszel folytatja a Corvin sétányt, és a kert helyén hamarosan egy nagy ház lesz.aerial.jpg
De nem csüggedünk! A jó hír, hogy kapunk egy másik telket 2 utcával arrébb, ami 3x nagyobb. Tehát, valójában terjeszkedünk!

Most mindent előlről kell kezdenünk, termőföldet, vizet szerezni, kertet tervezni. Kövesd az eseményeket itt, a Facebook oldalon, vagy a Gólyában.

Indul a GRUNDKERT 2.0


koltozes.jpg

Minden önkéntesnek köszönjük a hétvégi kitartó munkát, remekül szórakoztunk!
Köszönjük a Gólyának is a téli raktározást. Nélkülük mindez nem valósulhatott volna meg!

Találkozunk a Bókay utcában, a Gólya Presszótól 2 telekkel arrébb az Üllői út felé! 800 nm!

Szólj hozzá!

Címkék: költözés esemény kert ásó

Zöldséget termeszteni a szmogos városban? Nem para!

2013.02.24. 15:20 lsg404

spenooooot2.jpg

Igen a spenóóóóót...

Tavaly ősszel bemérettük a terményeinket, hogy eloszlassuk a városi kertészkedéssel kapcsolatos kételyeket - vagy összeomoljunk bánatunkban és kétségbeesésünkben saját magunk és felebarátaink mérgezésének súlya alatt, ha úgy hozza a vizsgálat.

Nos, nem hozta úgy. Az Európai Bizottság 629/2008/EK rendeletében meghatározott hatértékeket többnyire meg sem közelítette a nehézfémtartalom a növényekben. A műveletnek egyébként paradicsom, burgonya, és spenót vetette alá magát. Köszönjük, hogy a wessling, érezve a társadalmi súlyát a kérdésnek, térítésmentesen vállalta a kutatást.

Úgyhogy, ha legközelebb Grundos spenóttal kínál valaki, hiába is hivatkoznál az itai-itai betegségre!
1 komment

Címkék: növények grund wessling

Melegágykészítő műhelymunka vasárnap

2013.02.22. 20:01 lsg404


Bár amúgysem jellemző ránk a bezárkózás, ezúttal egy különösen nyitott eseményre hívunk minden érdeklődőt.

Melegágyat építünk a palántáknak vasárnap! Minden segítség jól jön, főzni is fogunk, és jó társaságban sajátíthatod el, hogyan kell ilyet. 

Facebook esemény itt!

UPDATE! 

Az eseményt elhalasztottuk a rossz idő miatt, most vasárnap lesz! (03.03.)

Szólj hozzá!

Címkék: esemény kert

Hogyan formálja az ennivaló a városainkat?

2013.02.21. 10:44 lsg404

A városok és a városok lakóinak élelmiszerbeszerzése évezredekig szerves kapcsolatban állt, az csak a legmodernebb idők fejleménye, hogy a helyi társadalmak fémdobozokba járnak, ahol polcokról emelik le az odavarázsolt, csomagolt élelmiszert. Carolyn Steel izgalmas történeti áttekintése fontos problémákat feszeget, és az élelmükkel harmóniában létező városok jövőképét is felvázolja. És még nem is hosszú. :)

Szólj hozzá!

Címkék: média film kert

zuglói fejlemények!

2013.02.19. 14:41 lsg404

gk_plakat_1361280890.jpg_400x566

Zuglóban is pattannak a rügyek! Újabb kert nyílik a városban idén tavasszal. "Száz kertet, ezeret!" :) Hajrá!

A márciusi esemény előtt már tájékozódhattok a csoport Facebook oldalán. Aktuális fejlemények:

"Összefoglalom az önkormányzatnál történteket. Rozgonyi Zoltán alpolgármester úrral és Barta Ferenc főépítész úrral ültünk le négyen tárgyalni a ZUG jövőjéről. Rendkívül nyitottak voltak, elmesélték, hogy ők is már rég óta gondolkodnak azon, hogy valahol Zuglóban közösségi kertet kellene létesíteni. Az alpolgármester úr elsősorban a lakótelepiek számára szeretne ezzel lehetőséget teremteni a kertészkedésre, így jelenleg az ott fekvő közterületeket kezdjük felmérni, oda készítünk tervet.


Fórumot szervezünk a lakosság számára. Időpontja: március 1-je, 17.00. Helyszín: Cserepesház.

Filmvetítéssel egybekötött bemutatkozásunkra minden érdeklődőt várunk! "

Szólj hozzá!

Címkék: esemény kert zugló filmvetítés

évadnyitó

2013.02.07. 22:37 lsg404


Vasárnap megtartottuk az elsőt az idei havi összejöveteleink közül, ezzel elkezdődött a 2013-as GrundKert idény.

  Néhány dolog, amit megbeszéltünk:

Vendégparcellák:

A 8-ason gimnazisták fognak tevékenykedni, a 17-esen pedig fogyatékkal élők, mindkét projekt egy-egy kertészünk koordinálásában zajlik.

Havi gyűlések:

Minden hónap utolsó vasárnapján, 15 órai kezdettel gyülekezünk a Grund Hostelben, hogy megbeszéljük az aktuális dolgokat. Ez remek alkalom külsősök jelentkezésére is, hiszen itt egyből be tudtok kapcsolódni a Kert keringésébe. 

Vajaskifli Party:

Továbbra is folytatjuk nagysikerű vajaskifli party-jainkat, amelyeken a kertünk terményeiből pakolunk a kiflikre, nameg otthonról hozott jóságokkal. Néha van zene is. Ezek az partik a hét egy fix napján lesznek, hétköznap, délután öttől, ha kicsit kimelegszik az idő. Több infó hamarosan!


Komposzt: 

Gyönyörű komposztkasainkat ideje professzionálisabb szinten használni, gondolkodunk forgatóhordós megoldáson, és hamarosan élni fogunk egy földigiliszta-hadosztály segítségével is.


Palántázó:

A kert végében kialakítunk egy palántázó részt, a bolgárkertészetek mintájára.


Magbörzék:

A különböző vetőmagok cserélgetésének helyt adó fórumok kiváló terepei a városi kertésznek is, mert érdekes növények magjain kívül információt is lehet cserélni, ismeretségekre szert tenni. A közeljövőben három ilyenre is készülünk:

 02. 23. - Müszi

 03.01. - Szatyorbolt

 03.02. - Wekerle


Naptár:

 Online naptárunkba rendszeresen felvisszük majd saját, és a bennünket érdeklő eseményeket is, ez hamarosan nyilvános lesz, itt a blogon is elérhetővé tesszük.Egyelőre így készülünk a 2013-as idényre. Ti mit vártok az évtől? :)


Szólj hozzá!

Címkék: grund magbörze vajaskifliparty

a legjobb méreg

2012.09.19. 12:03 lsg404

A városi kertészkedéssel kapcsolatos, egyik legalapvetőbb aggály, hogy a terményekbe mérgek kerülnek a kipufogógázból, szmogból. 

Aggályoskodni persze mindig és mindennel kapcsolatban lehet. Rendkívül jók vagyunk abban, hogy megmagyarázzuk, hogy mit miért nem csinálunk, vagy mi miért nem működik. Ez különösen az olyan (re-) innovatív, és bizonyos szempontból tabudöntögető tevékenységek kapcsán érvényes, mint a városi haszonkertek művelése. Az ilyen érvelés nem veszi figyelembe, hogy mennyi méreganyagtartalma van a hagyományos mezőgazdasági művelés során nevelt, messziről ideutazó zöldségeknek, melyek a boltok polcain várnak ránk. A főútvonalak mellett egy jókora sávban nem lenne szabad élelmiszernövényt termeszteni, de a gyakorlatban mégis gyakran látunk gyümölcsfákat, karnyújtásnyira az autónktól.

 A Nagytemplom utca egyáltalán nem nevezhető forgalmasnak, az Üllői úttól majd' 100 méterre vagyunk, nagy házak választanak el tőle. A szmog mellett persze kulcsfontosságú kérdés a talaj is. A városi, utcákkal határos talajokat elmérgezi az olaj, az ólom, és minden vegyszer, ami arra folyik, így nem szabadna rajtuk ehető növényeket termeszteni. Éppen ezért a GrundKertbe a Főkerttől hoztunk új talajt, amit ráterítettünk a régire. Ez a föld kiváló minőségű és humusztartalmú lehet, mert valósággal kirobbannak belőle a paradicsomok, és a kispesti kertben is, hasonlóan bőséges termésről számolnak be, ugyanilyen földet használva.

De persze nem akarjuk ezt a méreg-kérdést megkerülni, annál is inkább, mert növényeink reményeink szerint minden mérésen állnák a sarat, a fenti okok miatt. És szerencsére itt van nekünk a Wessling, akiknél a kert mostani földje alatti eredeti talaj méreganyagtartalmát mérettük be. Most, az első szezonunk vége felé ternényeket viszünk el hozzájuk, négyfélét, melyeken elvégzik a megfelelő vizsgálatokat, ezúttal is támogatásként, ingyen. Köszönjük!

Még zajlik a vita, hogy mit vigyünk, a paradicsom és a mángold biztos befutónak tűnik, spenót, hagyma és krumpli is felmerült. Az biztos, hogy a kert négy különböző parcellájából viszünk terményeket, hogy minél pontosabb legyen a minta.

Amint megtudtuk, mennyire mérgező  a sok finomságunk, rögtön megírjuk! ;)


Szólj hozzá!

Címkék: növények kert grund talaj

Bográcsolás a kertben

2012.09.14. 12:01 Zsupszy

Belvárosi bográcsozás

Messzelátó Egyesület, aki szintén büszke parcellatulajdonos a Grund Kertben Belvárosi Bográcsozást szervez nálunk. Gyertek el hozzánk Ti is 2012. szeptember 18-án 18 órától, s kóstoljatok bele a bogrács tartalma mellett az 50 kilométeres diétába is!

Az 50 kilométeres diéta címre hallgató kampányhoz ezúttal kollégák és kolleginák csoportjainak jelentkezését várják, akik vállalják a kihívást, hogy egy teljes héten keresztül együtt főznek egymásra helyi alapanyagokból, melyet aztán együtt fogyasztanak el jóízűen! Az alapelv és a fő cél ugyanaz, mint a diéta korábbi hónapjai soránhelyi, szezonális ételekből fenntartható módon és egészségesen táplálkozni, csak most méginkább együtt, közösségben!

Szólj hozzá!

Címkék: bogrács messzelátó 50 km-es diéta

Greening the ghetto

2012.09.11. 16:09 Zsupszy

Sokak szemében a nyolcadik kerület még mindig egy sötét folt a Budapest térképen, én büszke vagyok rá, hogy itt nőttem fel, és hogy itt tevékenykedhetem. Az is külön öröm számomra, hogy a sztereotípiákat meghazudtolva nyugodtan dőlhetünk hátra a székben és élvezhetjük az aratás gyümölcseit magunk, illetve akikkel szívesen megosztjuk, és nem kellett eddig idegen kezektől tartanunk, még akkor sem, amikor hónapokig nem állt a kerítésünk. Annak is örülök, hogy egyre több járókelő, bámészkodó találkozik a kezdeményezésünkkel, és hogy vannak olyan helyi gyerekek, akik maguktól találtak ránk, és önkéntesen járnak hozzánk gazolni, ültetni, locsolni, a tevékenység és a teremtés öröméért.

A kert létrehozásában sok dolog inspirált, de ma eszembe jutott egy kiváló amerikai kolléga Bronxból, Majora Carter, aki egy egyedülálló zöldítési programot hajtott végre New York hírhedten szegény és közveszélyes negyedében, leküzdve az előítéleteket, támaszkodva a helyiek kreativitására, és öntudatára, tenni akarására.

A mellékelt videón beszél a teljesen alulról jövő kezdeményezésükről, őszintén, vagányan, és érzelmektől nem mentesen.

(A videón be lehet állítani a magyar feliratot a jobb sarokban)

Szeretnénk csinálni jövőre még több kertet a kerületben Józsefvárossal együttműködve. Kíváncsi vagyok a véleményetekre, tapasztalatitokra, hogy ti milyen kerteket szeretnétek még? Ha szeretnétek beszállni a tervezésbe, akkor írjatok a kert@agrund.hu-ra is.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ted környezeti igazságosság environmental justice gettho

ATV

2012.08.15. 14:05 lsg404

Az ATV-be hívták alapítóinkat, a két Zsuzsit. Itt tudjátok megnézni.

1 komment

Címkék: média