HTML

GrundK3rt - Közösségi Kert a Apáthy István utcában

Mi nem métázunk, és játszunk fiktív háborúkat más bandákkal, hanem csak egy veteményeskertet hozunk létre a Grund Hostel mellett... ami most elköltözik a Bókay utcába, egy sokkal nagyobb telekre! UPDATE: 2015 január - tovább költöztünk az Apáthy István utcába, egy sokkal kisebb telekre, de ez sem szegte kertészkedő kedvünket sőt új erővel és kitartással varázsolunk zöld oázist a nyóckerben!

Címkék

2015 (1) 50 km-es diéta (1) alomszék (1) AlterNatív Hatalom (1) április (1) ásó (4) beszélgetés (2) biodiverzitás (1) Biodoboz (1) bioélelmiszerek (1) bogrács (1) bontás (3) bringa (1) cica (1) csákány (2) Debrecen (1) Debrecen Bike Maffia (1) dombágyás (1) élmény (2) élmények (13) emberek (1) environmental justice (1) esemény (14) faház (1) fák (1) fa anyag (2) film (1) filmvetítés (2) fotó (4) főváros (1) fűszer (2) gettho (1) gólya (2) Gólya (3) grund (8) grundkert klub (1) gyerek (2) hasznos (1) helyi (2) homok (1) ismeretterjesztés (1) jótékonykodás (1) kapa (2) káros (1) katica (1) kecskemét (1) kék (4) kerítés (3) kert (16) kertta (1) kerttag (1) kerttagok (12) Kisközösségek Átalakulásban (1) klub (4) költözés (5) komposzt (3) komposztáló (1) könyvbemutató (1) környezeti igazságosság (1) közösségi (9) közösségi kertek (1) közösségi kertek éjszakája (1) kulcslyukkert (1) Le Sauge (1) Machu (1) magaságyás (5) magbörze (2) magnet (1) média (5) megle (1) meglepetés (3) megnyitó (3) menekültek (2) messzelátó (3) motiváció (2) munka (6) munkafolyamat (4) művészet (1) növények (6) nyár (1) nyitott (1) ökopszichológia (1) palánta (1) pályázat (2) permakultúra (1) poloska (1) programok (1) riport (1) Sub Rádió (1) szeptember (1) talaj (2) tavasz (1) ted (1) torta (2) történet (1) tudatosság (1) tünet (1) utazás (1) vajaskifliparty (1) vendégposzt (1) világjáró (1) vörösingesek (1) zugló (1) Címkefelhő

Támogatóink

 

tamogato02_grund.jpg
tamogato03_wessling.jpg
tamogato04_futureal.jpg
tamogato05_cordia.jpg
tamogato07_betafence.jpg
tamogato08_budapest.jpg
tamogato06_kalapos.jpg
tamogato09_messzelato.jpg
tamogato01_susnyas.jpg

A Katiczákrul dióhéjban

2016.06.21. 13:44 kingha

Hajdu Melinda  - egy gondos grundkertész ismeretterjesztő írása

Életem nagyobbik részét úgy töltöttem, hogy a katicabogarakról csupán igen felszínes ismeretekkel rendelkeztem. Azt persze tudtam, hogy van kétpettyes katica meg hétpettyes katica, sőt még valami négyfoltos szerecsenkata is rémlett. Ha még jobban megpróbálok visszaemlékezni, akkor pedig egy kisebb testű, sárga alapon sokpöttyös katica is beugrik. A katicák hasznosságát is ismertem: megeszik a gaz levéltetveket.

Később persze kiderült, hogy a dolgok egyáltalán nem ilyen egyszerűek: egyrészt – időrendben előbb – megjelentek nálunk is a harlekinkaticák, másrészt Grundkert-tagok lettünk, és a kertben látott furcsa, ismeretlen (vagy legalábbis annak hitt) élőlények miatt jobban utánanéztem a katicáknak. Nagyon távol vagyok attól, hogy katica-szakértő legyek, de ez nem akadálya annak, hogy egy rövid összefoglalót írjak a róluk. 

A katicabogárfélék családjába (Coccinella-félék! Ugye milyen szép nevük van?) sok faj tartozik, és Magyarországon több mint hetven fajuk él, az ismert hét- és kétpettyes katicán kívül az egzotikusabb nevű szerecsenkatákon, füsskatákon keresztül a mocsári félböde, földitökböde és magrugóböde fajokig. Ezek egy része ragadozó, legnagyobb örömünkre megeszik a levéltetveket, esetenként pajzstetveket, lisztecskéket és takácsatkákat is. Egyes fajok, amelyek nem válogatósak, míg mások csak egy-egy levéltetűfaj fogyasztására specializálódtak, míg például a lucernaböde pedig növényevő. Nemcsak "kertjeinkben", hanem lombhullató és fenyőerdőkben is élnek katicák.

Ha sok a levéltetű, a katicabogarak is elszaporodnak. (A kertben a fekete levéltetvek voltak a legfeltűnőbbek, a tavaszi spenótot és a libatopot kifejezetten szerették.) Egyes katicabogarak imágói (kifejlett egyedei) és lárvái is ragadozó életmódot folytatnak [pl. hétpettyes katica, vagy a harlekinkatica], így életük során több mint 1000 levéltetvet is elfogyaszthatnak.

Az avarban, résekben, hasadékokban, farakásokban áttelelő példányok tavasszal a levelek fonákjára rakják le sárga színű petéiket, ezek kb. 1 hét múlva kelnek ki. A kikelő lárvákat valahol nagyon találóan miniatűr alligátoroknak nevezték, fekete alapon sárga-narancssárga-piros foltosak, és meglepően gyorsan tudnak közlekedni hat lábuk segítségével. A lárvák több vedlés után 10-30 nap múlva bábozódnak be, a báb pedig 1-2 hét alatt fejlődik kifejlett rovarrá, azaz imágóvá. Figyelem, a katicák bábja hasonlít a krumplibogár bábjához, de attól eltérően a katica bábja mozdulatlan és nincsenek lábai! (pontosabban: az egyik szabad báb, a másik pedig fedett, a krumplibogár bábja a talajban, a katicák rendszerint a leveleken bábozódnak – szerkesztői megjegyzés). A bábból frissen kikelt katica még nem pöttyös, hanem egyszínű, mintázata pedig fokozatosan alakult ki, mialatt megszárad és megkeményedik a bogár. Évente általában két nemzedékük fejlődik. Veszély esetén halottnak tettetik magukat, vagy pedig rossz ízű, sárgás folyadékot bocsátanak ki magukból, de ennek ellenére a madarak, nagyobb bogarak, pókok és sünök meg tudják enni a kifejlett katicákat is. 

Néhány éve hazánkban is megjelentek a harlekinkaticák, „akik” rendkívül sokféle alakban jelennek meg (leggyakoribb a 18 foltos változat). Európába a levéltetvek elleni biológiai védekezés céljából telepítették be őket Ázsiából, és főképpen üvegházi növények védelmére vetették be. A faj kiszabadulva az üvegházi környezetből,  megtelepedett és Európa-szerte inváziós fajjá vált. Az a probléma velük, hogy kiszoríthatják az őshonos fajokat (pl. mert táplálékhiány esetén más katicafajok lárváit is megeszik, a sajátjukat nemkülönben…), és sokféle problémát jelentenek pl. az áttelelő bogarak tömegesen jelenhetnek meg lakóépületekben is. Sok esetben szőlőfürtök közé is behúzódhatnak, így belekerülhetnek a mustba, és ronthatják annak minőségét, és akár tönkre is tehetik azt. A többi katicával ellentétben a harlekinkaticák hasi oldala narancsos-barnás, egy sötétebb, barnás vagy feketés színű pajzs alakú folttal, a lábaik pedig barnák. (A kertben is vannak harlekinkaticák, de hét- és kétpettyeset is láttunk.)

(De, a felsorolt negatívumok ellenére, ez a faj rendkívül hasznos számunkra, a levéltetvek elleni harcban, nemhiába, alkalmazzák már közel 10 éve a biológiai védekezésben. – szerkesztői megjegyzés.)

A fajok elkülönítését laikusok számára megnehezíti, hogy más katicáknak is lehetnek színváltozataik, a kétpettyes katica például a szokásos piros alapon két fekete pöttyös változat mellett megjelenhet fekete alapszínben is, a szárnyán két piros folttal. Az ún. tízpettyes katicabogár pedig alapból szeret sokféle alakot ölteni!

A kertben emellett egy kisméretű, sárga alapon sokpettyes katicát is láttunk (és persze máshol is, viszonylag gyakori faj): ő a huszonkét pettyes katica. Ez a katicafajta nem ragadozó, hanem penészgombákat, elsősorban lisztharmatot eszik.

Ezek után pedig menjünk ki a kertbe, és most már kicsit jobban kiművelődve vehetjük szemügyre Isten Tehénkéit.

További információk a harlekinkaticákról - 

http://www.coleoptera.hu/harlekin/sajat/A_harlekinkatica.pdf

http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=1046993

http://www.coleoptera.hu/harlekin/leiras.php 

Felhasznált források:

http://www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/tamop425/2011_0001_521_A_szantofoldi_es_kerteszeti_novenyek_kartevoi/ch03s02.html

http://izeltlabuak.ucoz.hu/index/katicabogar_felek_coccinellidae/0-187

http://www.termeszettar.hu/anyagok/katica/kati.htm

http://greenfo.hu/hirek/2011/05/20/hetpettyes-az-ev-rovara

http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=1186110

http://www.mrns.hu/hirek/a-harlekinkaticak-biologiai-fegyvert-hasznalnak-europai-rokonaik-ellen

http://www.origo.hu/tudomany/20141013-allatok-katicabogar-invaziv-faj-a-harlekinkaticak-a-varosokat-szeretik.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Katicabogár-félék

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hétpettyes_katicabogár

www.ladybird-survey.org

http://bogaras.blog.hu/2009/08/08/22_pettyes_katicabogar

16 komment

Címkék: hasznos ismeretterjesztés kert katica káros

A bejegyzés trackback címe:

https://grundkert.blog.hu/api/trackback/id/tr768828966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csáknorissné 2016.06.21. 15:42:29

Köszönjük a kimerítő ismertetést. :)

..?., 2016.06.23. 07:35:30

be lehet fogni/tenyészteni őket? nálunk rengeteg sok a tetű (elharapózott hangyafertőzés miatt) főleg nyáron, és csak nagy ritkán lehet látni egy-egy kis parazitaevőt, a hangyák elkergetik. egyébként van egy nagyon hasonló rovar (még megvan a teste sértetlenül) ami viszont engem harapott meg :D erről lehet bővebbet tudni/olvasni? lehet veszélyes? a legfurcsább hogy szobában ültem, és csak lesöpörtem a bokám amikor valami megharapta, és rögtön elpuszult... méretben feleakkora, és bordó/vérvörös alapon vannak szabálytalan, kb 5, de összemosódó rikítópiros pöttyei. terjeszthet fertőzést? előre is kösz!
Qtya

kingha 2016.06.23. 09:02:54

@..?.,: hát "kemény" dolgokról írsz :) -
de kezdjük az elején.
1).katica befogás/tenyésztés - a biológiai védekezésben alkalmazzák, de csak zárt termesztési közegben {értsd: fólia/üvegház}. sem befogni, sem tenyészteni nem éri meg, hiszen fellelhetőek a természetben, csak a megfelelő közeget kell nekik megteremteni.
2).katicákat {és egyéb hasznos rovarokat} be kell vonzani a kertbe - a levéltetvek+hangyák védelmi társulás mindig jól működött, hiszen a hangyák igen hatékonyan védik a levél{és pajzs} tetveket, mivel ők is egy táplálékforrást képviselnek, a mézharmatot. ha már megvan a katica táplálékforrása, a levéltetű, akkor érdemes minél változatosabb környezetet biztosítani, hiszen ez nagyon sok ragadozó rovart bevonz. legegyszerűbb megoldás erre a folyamatosan virágzó {méretében "emeletes"} sávok létrehozása - pl. én egyszerű virágokkal variálok: körömvirág, cickafark, ligeti zsálya, margaréta, fűszernövények {kapor, izsóp, kakukkfű stb.}. minél változatosabb, zegzugosabb - annál több "jó"rovar találja meg benne a helyét.
3).mi harapott meg - sajnos, nem tudom, mi haraphatott meg, mert rovarokat ritkábban fotó alapján, általában pedig mikroszkóppal határozunk [ez utóbbi a biztosabb módszer]. néha a rovarlárvák megkóstolnak, de hát van ez így. fertőzéseket viszont a kullancsok, szúnyogok és egyéb vérszívók terjesztenek - rovarlárvákról nincs tudomásom.
remélem a válaszom kimerítő volt :)
üdv
kingha

Attilajukkaja 2016.06.23. 13:47:32

@..?.,:
Engem mar csipett meg hetpottyos katica. Gondolom, vedekezesbol. Pedig egyaltalan nem akartam bantani.
En annak idejen osszegyujtottem a reten vagy 20 darabot es ratettem a tetves novenyeimre. Tizenhet elobb-utobb elszallt beloluk, de harom letelepedett es csaladot alapitott. :o) Igaz, a novenyeken nem voltak hangyak.

..?., 2016.06.23. 15:59:01

@kingha: köszi a tanácsot, ezek szerint a ragadozók szeretik az ilyen aromás/gyógy növényeket, ilyenekre kell koncentrálni? vagy a sok kis eldugott sötét hely a levelek közt a lényeg?
nem túl jó a gépem/mozgott a kezem de lőttem párat:
i.imgur.com/RSbRRkQ.jpg
Kívülről sértetlen, lába is mind megvan, rejtély számomra hogy mitől pusztult el (nem fujtam be semmivel) az egész hosszában 4mm, egy sima 7pettyes vagy másfélszer ekkora

kingha 2016.06.23. 20:05:40

@Attilajukkaja: sok-sok egyéni élmény van [csíp nem csíp és a társai; telepítem vagy sem], ezt nem vitatom, hiszen magam is gyűjtöttem gyerekként őket és telepítettem be nagyanyám dísznövényeire - és lehet vele próbálkozni.
most felnőtt [biológus] fejjel, inkább arra fókuszálok, hogy változatos élőhelyet teremtsek nekik [és még sok más remek ragadozó és parazitoid fajnak] a kertben - mert az egy faj az egy faj ellen sosem jó felállás, inkább több faj a több faj ellen.

kingha 2016.06.23. 21:28:56

@..?.,: ez vagy böde vagy nemtom. sajnos ezek a rovarok "nem az én asztalom kategóriába" tartoznak. egyébként meg biztos nem fertőz meg semmivel.

a ragadozók-aromás növények között felvázolt logikai útvonal kissé meredek :)
a természetben, ha egy élőhely változatos, akkor az egyaránt vonz és nyújt "otthont" sokféle rovarnak, tehát növényevőnek és ragadozónak egyaránt jó.
a te célod az, hogy egy olyan élőhelyet hozz létre, ami neked is jó és nekik is jó, így akár előnyben is részesítheted a dísz és fűszernövényeket [virágjuk, alakjuk, hasznuk szerint összeválogatva] vagy akár zöldségeket és egyebeket ... remélem így picikét világosabb a kapcsolatrendszer.

..?., 2016.06.23. 21:48:35

@kingha: ó akkor ő a Sötét Oldal képviselője :D az a furcsa hogy mintha direktbe rám fájt volna a foga! xD se előtte se azóta nem láttam ilyet még odakint se nem hogy itt bent...
köszi szépen a kimerítő választ! :D

kingha 2016.06.23. 22:02:27

na, a szúnyogokkal és egyéb vérszívókkal jobban kell vigyázni! ezek a kis apróságok nagy kárt nem tesznek benned.
egyébként meg sokminden (rovar, madár, növény, valamire utaló nyomok-jelek :P) mellett megyünk el nap mint nap, úgy hogy nem veszünk róla tudomást, vagy nem érzékeljük a jelenlétét. de ettől mér ezek fontos tartozékai a mindennapjainknak.

..?., 2016.06.24. 08:28:47

@kingha: igen ahoz is volt már szerencsém :D ehhez az apró újhoz ami pár éve jelent meg, én a denevérekben bízom néha esténként itt vadásznak az ablakok előtt :D ilyenről meg nem is hallottam hogy olyan mint a katica de a tetvek helyett a leveleket rongálja! :D

Attilajukkaja 2016.06.24. 09:07:01

@kingha:
" egy faj az egy faj ellen sosem jó felállás"
Abszolut egyetertek! De nekem sajnos nincs igazi kertem, csak egy erkelyem, limitalt lehetosegekkel. Ott tetvesedett be az egyik novenyem es nem akartam, hogy atterjedjen a tobbire. Erre fogtam be a katicakat, de arra nem szamitottam, hogy nehany (vagy csak egy?) ilyen gyorsan elszaporodik. Akkor (ket evvel ezelott) meg azt sem tudtam, amit itt kepekkel is illusztraltal, hogy azok a fekete kis szornyek fiatal katicak. Eloszor a frasz jott ram, amikor meglattam oket, de aztan gyorsan utananeztem a neten, es nagyon megorultem. :o)
Szoval egy egesz katica generacio nott fel egy nagy hibiszkusz bokron. Megtettek, amit meg kellett tenniuk, aztan elrepultek. En abszolut sikertortenetkent eltem meg a dolgot. De ha kertem lenne, kovetnem a tanacsodat.
Ja, es ma reggel egy katicat talaltam ugyanazon a bokron. Magatol jott! Lehet, hogy en meg nem latom, de o mar erzi, hogy kaja van?
Es deneverek nalunk is vannak: Budapest, XII. ker. :o)

kingha 2016.06.24. 13:22:30

@Attilajukkaja: ha dísznövényeken küzdesz levéltetvekkel, akkor azt egy erős zuhany-vízsugárral a fürdőszobában meg tudod oldani, leveri a növényről és kész.
sok sikert a kertészkedéshez :)

kingha 2016.06.24. 13:24:22

@..?.,: háááát fogalmam sincs miről beszélhetsz - talán az amerikai lepkekabócáról ... ha viaszos, apró és szívogat a leveleken. de azért őket is eszegetik a természetes ellenségek.

..?., 2016.06.24. 19:39:31

@kingha: pfú tényleg ilyen szürke baltafejalakú is van, mindig ilyen ektoplazmát hagynak maguk után... hibiszkusz itt is van, az tényleg komálják, meg a rózsát, azok szoktak tele lenni tetvekkel meg ilyen kis szárnyas muslincoid szívogatókkal :D >:S kösz az újabb választ!
(amugy a szunyogra értettem, amelyik olyan apró hogy átfér a szunyoghálón és elég hajmeresztő dolgokat terjeszt, legalábbis állítólag...)
süti beállítások módosítása