HTML

GrundK3rt - Közösségi Kert a Apáthy István utcában

Mi nem métázunk, és játszunk fiktív háborúkat más bandákkal, hanem csak egy veteményeskertet hozunk létre a Grund Hostel mellett... ami most elköltözik a Bókay utcába, egy sokkal nagyobb telekre! UPDATE: 2015 január - tovább költöztünk az Apáthy István utcába, egy sokkal kisebb telekre, de ez sem szegte kertészkedő kedvünket sőt új erővel és kitartással varázsolunk zöld oázist a nyóckerben!

Címkék

2015 (1) 50 km-es diéta (1) alomszék (1) AlterNatív Hatalom (1) április (1) ásó (4) beszélgetés (2) biodiverzitás (1) Biodoboz (1) bioélelmiszerek (1) bogrács (1) bontás (3) bringa (1) cica (1) csákány (2) Debrecen (1) Debrecen Bike Maffia (1) dombágyás (1) élmény (2) élmények (13) emberek (1) environmental justice (1) esemény (14) faház (1) fák (1) fa anyag (2) film (1) filmvetítés (2) fotó (4) főváros (1) fűszer (2) gettho (1) gólya (2) Gólya (3) grund (8) grundkert klub (1) gyerek (2) hasznos (1) helyi (2) homok (1) ismeretterjesztés (1) jótékonykodás (1) kapa (2) káros (1) katica (1) kecskemét (1) kék (4) kerítés (3) kert (16) kertta (1) kerttag (1) kerttagok (12) Kisközösségek Átalakulásban (1) klub (4) költözés (5) komposzt (3) komposztáló (1) könyvbemutató (1) környezeti igazságosság (1) közösségi (9) közösségi kertek (1) közösségi kertek éjszakája (1) kulcslyukkert (1) Le Sauge (1) Machu (1) magaságyás (5) magbörze (2) magnet (1) média (5) megle (1) meglepetés (3) megnyitó (3) menekültek (2) messzelátó (3) motiváció (2) munka (6) munkafolyamat (4) művészet (1) növények (6) nyár (1) nyitott (1) ökopszichológia (1) palánta (1) pályázat (2) permakultúra (1) poloska (1) programok (1) riport (1) Sub Rádió (1) szeptember (1) talaj (2) tavasz (1) ted (1) torta (2) történet (1) tudatosság (1) tünet (1) utazás (1) vajaskifliparty (1) vendégposzt (1) világjáró (1) vörösingesek (1) zugló (1) Címkefelhő

Támogatóink

 

tamogato02_grund.jpg
tamogato03_wessling.jpg
tamogato04_futureal.jpg
tamogato05_cordia.jpg
tamogato07_betafence.jpg
tamogato08_budapest.jpg
tamogato06_kalapos.jpg
tamogato09_messzelato.jpg
tamogato01_susnyas.jpg

VÁROSI KERTÉSZEK - RIPORTSOROZAT

2016.05.10. 23:41 kingha

Különleges ez a riport, hiszen meginterjúvolt emberünknek ma van a születésnapja és ez egy meglepi poszt. Nagy Zsolt 2014-ban csatlakozott a kertépítős csapathoz, igazán jó kertész vénája van, ami a babot és a salátát illeti, és ne feledjem el a lényeget, hogy igazi Linux [meg egyéb ámítógépes-cucc] guru. Ja, és van még egy titka, hogy lehetetlen lefotózni :). 

Mutatkozz be néhány mondatban:

Nagy Zsolt vagyok civilben civil :) több cégnél informatikusként dolgozok, önkénteskedem alapítványoknál.

Mikor és miért csatlakoztál a kerthez?

2014-és év elején történt még az állatkertben mikor Feri (Gibbon) éppen a nyomtató felett nézett valamit, ami kijött a nyomtatóból, az akkori kert elrendezésének tervei voltak, én meg megkérdeztem mit nyomtat, valahogy így kezdődött. Aztán tavasszal eljöttem házat építeni, magas ágyást hegeszteni, aztán valahogy lett egy parcellám. Az elsődleges gondolat az volt, hogy sok mindent ki akartam próbálni milyen esélyekkel lehet ezt, meg azt termeszteni, vagyis a parcella főleg a kísérletezésről, tapasztalatszerzésről szólt, hogy az itt megszerzett tudást nagyon léptékben kamatoztassam.

Milyen munkát vállaltál magadra a közösség és kert életének a megszervezésében?

Megpróbálom rendbe tartani a kert képtárát. Ez nagyrészt a kertben készült képek megszerzése teszi ki (kihasználva a nyilvánosság erejét: ha van a gépeteken a Grundkertről kép ne habozz eljuttatni a grundrive@gmail.com címre), azért mostanában én is próbálok pár fotót csinálni a kertről.

Mi a fontosabb a kert vagy a közösség?

Nem kérdés, a közösség. Mikor kis közösségünk kert nélkül marad akkor is képes létezni aktívan tevékenykedni, de jelen közösségünk nélkül kertünk se lenne.

Ha azt mondom kertészkedés - kikapcsolódásra vagy inkább komoly munkára gondolsz?

A Grundkertben kikapcsolódás, amúgy meg kemény munka, de azt nem a Grundkert keretein belül művelem, vidéken van egy kisebb földterületem, és azon próbálom a zöldség, gyümölcsigényeimet megteremteni.

Amikor belépsz a kapun, mi az első dolog, ami bevillan?

Az hogy már megint szorul a kapu. Sokszor gondolok, arra mit tanulok ma? Végül is annyiféle fajta növény van a kertbe a kaktusztól a sarkantyúkáig és azon túl is kicsit. (A kertben ettem először sarkantyúvirágot azóta is imádom. Ha van, valakinek felesleges magja szívesen cserélnék). 

Kertész sikerélményed?

A salátát emelném ki, nem gondoltam volna, hogy ilyen egyszerű termeszteni. De igazából a tavaly előtti japán virágkeverékem virága volt, amit már nem is tudom hol vettem, a nem túl magas minőségű grafikával ellátott csomagoláson nem látszott mi is lehet belőle (színes foltok egy zöld háttér előtt), de egy két növény kifejezetten szép lett még vittem is haza belőle.

Választanod kell a következő virágok közül: kardvirág, körömvirág, réz virág vagy büdöske – melyik kettőt ültetnéd a parcelládba és miért?

Legszívesebben valamilyen fenyőt választanák, egyszerűen imádom őket, de ez sajnos nem a Grundkertben való. Körömvirágot mert ez a gyógynövények svájci bicskája, olyan sok mindenre gyógyír. Réz virágot választanám, mert nagyon szépnek tartom.

Ma este kapsz egy varázspálcát egy röpke fél órára, és csak a kertben varázsolhatsz vele – mit varázsolnál?

Egy kutat, amibe van víz.

Egy mobil játszóteret.

Két kemencét.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: munka kert élmények kerttagok

A bejegyzés trackback címe:

https://grundkert.blog.hu/api/trackback/id/tr88703386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása