HTML

GrundK3rt - Közösségi Kert a Apáthy István utcában

Mi nem métázunk, és játszunk fiktív háborúkat más bandákkal, hanem csak egy veteményeskertet hozunk létre a Grund Hostel mellett... ami most elköltözik a Bókay utcába, egy sokkal nagyobb telekre! UPDATE: 2015 január - tovább költöztünk az Apáthy István utcába, egy sokkal kisebb telekre, de ez sem szegte kertészkedő kedvünket sőt új erővel és kitartással varázsolunk zöld oázist a nyóckerben!

Címkék

2015 (1) 50 km-es diéta (1) alomszék (1) AlterNatív Hatalom (1) április (1) ásó (4) beszélgetés (2) biodiverzitás (1) Biodoboz (1) bioélelmiszerek (1) bogrács (1) bontás (3) bringa (1) cica (1) csákány (2) Debrecen (1) Debrecen Bike Maffia (1) dombágyás (1) élmény (2) élmények (13) emberek (1) environmental justice (1) esemény (14) faház (1) fák (1) fa anyag (2) film (1) filmvetítés (2) fotó (4) főváros (1) fűszer (2) gettho (1) gólya (2) Gólya (3) grund (8) grundkert klub (1) gyerek (2) hasznos (1) helyi (2) homok (1) ismeretterjesztés (1) jótékonykodás (1) kapa (2) káros (1) katica (1) kecskemét (1) kék (4) kerítés (3) kert (16) kertta (1) kerttag (1) kerttagok (12) Kisközösségek Átalakulásban (1) klub (4) költözés (5) komposzt (3) komposztáló (1) könyvbemutató (1) környezeti igazságosság (1) közösségi (9) közösségi kertek (1) közösségi kertek éjszakája (1) kulcslyukkert (1) Le Sauge (1) Machu (1) magaságyás (5) magbörze (2) magnet (1) média (5) megle (1) meglepetés (3) megnyitó (3) menekültek (2) messzelátó (3) motiváció (2) munka (6) munkafolyamat (4) művészet (1) növények (6) nyár (1) nyitott (1) ökopszichológia (1) palánta (1) pályázat (2) permakultúra (1) poloska (1) programok (1) riport (1) Sub Rádió (1) szeptember (1) talaj (2) tavasz (1) ted (1) torta (2) történet (1) tudatosság (1) tünet (1) utazás (1) vajaskifliparty (1) vendégposzt (1) világjáró (1) vörösingesek (1) zugló (1) Címkefelhő

Támogatóink

 

tamogato02_grund.jpg
tamogato03_wessling.jpg
tamogato04_futureal.jpg
tamogato05_cordia.jpg
tamogato07_betafence.jpg
tamogato08_budapest.jpg
tamogato06_kalapos.jpg
tamogato09_messzelato.jpg
tamogato01_susnyas.jpg

Április - éled a városi kert

2016.04.07. 11:17 kingha

Valljuk be, csak a megszállottak merészkednek a márciusi hideg szélben a városi kertjükbe, hogy nekiveselkedjenek parcellájuk rendbetételéhez. Az igazi nyüzsgés április elejére van időzítve. Beindul  az élet a közösségben, hiszen valakinek meg kell csinálnia az eszközleltár, kertibútorok felújítását, át kell festeni a faházat, meg folyton "kell" valamit építeni [komposztáló, magaságyás, kerti bútor] éééééés igen - jó együtt lenni. 

Néhány kép ezen aktivitásainkról - frissek és régiek vegyesen. 

De foglalkozzunk most egy picit avval a darabka édenkerttel, amit megművelünk, legyen az magaságyás vagy parcella, mert ahogy olvasom és hallgatom sokféle kérdés felmerül fel ilyenkor a tapasztalatlan tulajdonosban. Bár tele van a világháló mindenféle hasznos-kertes információval, nehéz kiszűrni azt amire neked, mint városi kertésznek szükséged van. Ehhez próbálunk kis segítséget nyújtani, avval, hogy szépen összefogjuk azokat a fontosabb tennivalókat, vetnivalókat amikkel valóban foglalkoznod kell.  

Tennivalók a kertben:

  • Ideje kitakarítani az ágyásokat, eltávolítani a tavalyi növény maradványokat, eltávolítani a talajtakarást; meglazítani a talajfelszínt [aki ragaszkodik az ásáshoz, az ássa, gereblyézze, lazítsa]; kijelölni a jövendőbeli ágyásokat; 
  • Tápanyag utánpótlás és talajjavítás: (1) gombakomposzt: szépen lehet teríteni, de érdemes hagyni szikkadni egy pár napot, majd ezután beledolgozni a talajba; (2) komposztot és az érlelt marhatrágyát csak bele kell dolgozni a talajba; (3) ha csak a májusi paradicsom szezonra fókuszálsz, akkor se hagyd a parcellád parlagon. Vess bele spenótot, salátát, hónapos retket, sőt akár céklát is – szegélybe snidlinget és büdöskét. Hadd hálózzák be a gyökerek a talajt, így nem szárad ki, laza marad és terméssel is számolhatsz – csipegethető friss levelek salátába, szendvicsbe.
  • Ha „palántáznál-kiültetnél” akkor a kiültetéshez felhős napokat válassz. Fontos, hogy a növények gyökereit előzetesen jól beáztasd. A cserepes növényeket egyszerűen merítsd vízzel telt edénybe, míg a szabad gyökerűeket rendesen iszapold be.
  • Figyeljünk madár és rovar barátainkra:
    • érdemes építeni egy rovarlak-ot - http://www.foxleas.com/make-a-bee-hotel.asp
    • telepíteni egy madáritatót - fürdetőt - http://theselfsufficientliving.com/20-homemade-diy-bird-bath-ideas-to-attract-birds-to-yard/

Fűszernövények: Kiültethetőek a cserepes fűszernövények, de figyeljünk oda a beiszapolásra és a locsolásra, mert könnyen kiszáradhatnak. Tőosztással ilyentájt szaporítható a citromfüvet, menta, snidling. Hideg ágyba érdemes dugványozni rozmaringot (a fahéj segítő szerepéről se feledkezzetek el!). Érdemes visszavágni a citromfű, zsálya és levendula töveket. Hónap végén szabadföldbe vethető a borágó. 

Virágoskert: Vethetőek az egynyári virágmagok: őszirózsa, rézvirág, körömvirág, büdöske stb. Cserepes egynyári növényeket is kiültethetsz, de csak az enyhébb napokon. Kiültethetőek a kardvirág gumói; dáliákkal is kísérletezhetsz – csak figyelj, hogy mélyre és tápanyag dús talajba kerüljenek a gumók. [a dália könnyen kidől – akárcsak a kardvirág, erre is gondolj ültetésnél]

Zöldséges kert 

  • Célzott talajjavítás: trágya, gombakomposzt, alginit [paradicsomok helyét lehet előkészíteni – kapjon rendesen tápanyagot]
  • Vethető szabadföldbe: saláták (folyamatosan vesd őket, 10 napos hullámokban: tépő, tölgylevelű, lollo rosso és biondo), hónapos retek, nyári retek, velő és cukorborsó, cékla, petrezselyem, sárgarépa, mángold, kelbimbó, spenót és sóska.
  • Edzett palánták: saláta, korai káposzta, karalábé és karfiol - meleg napokon kiültethetők
  • Ideje edzeni a paradicsom és a paprika palántákat; a késő kásák még vethetnek paradicsomot és paprikát, nagy cserepekbe, hiszen május végéig jól behálózzák gyökereikkel a talajt és egy laza mozdulattal kiültethetőek. Részesítsd előnyben a koktél és apró körte alakú paradicsomokat.
  • Hónap végén már lehet vetni az uborkát, és előnevelni a cukkini, sárgadinnye palántát.

Kártevők:

  • Földibolhák – nem szeretik a saláta közelségét és a nedves terepet – erre érdemes odafigyelni
  • Csigák – sörös csapda beüzemelhető a meztelen csigák ellen; egy adag szottyadt zöldséggel a házas csigák egy helyre gyűjthetőek és eltávolíthatóak a kertből. Hamu vagy tört tojáshéj kiszórásával lehet védeni ellenük a fiatal palántákat. 

Olvasnivalók:

Kertész naptár - http://hu.rhythmofnature.net/kertesz-naptar

Bio permetlevek - http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=1176656

Szólj hozzá!

Címkék: munka április kert

A bejegyzés trackback címe:

https://grundkert.blog.hu/api/trackback/id/tr188575718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása